AKP'de o komisyon için görüş ayrılığı

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun karar yeter sayısının ne olması gerektiği konusunda Erdoğan ve Davutoğlu arasında görüş ayrılığı yaşandığı belirtiliyor.
Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak siyasi partiler arasında kurulması olası TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun karar yeter sayısının ne olması gerektiği konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında görüş ayrılığı yaşandığı belirtiliyor.

Davutoğlu’nun komisyonda salt çoğunlukla karar alınmasını, Erdoğan’ın ise “3 muhalefet partisi parlamenter sistem konusunda ittifak yapar” düşüncesiyle “oy birliği” kriteri istediği kaydediliyor.

Özellikle Davutoğlu ve yakın çevresinin, komisyonun her siyasi partinin eşit temsil edilecek biçimde 3’er üyeden oluşması ve kararların “salt çoğunluk” ya da “oy çoğunluğu” kriterine göre çalışmalarını sürdürmesini istediği belirtiliyor. Salt çoğunluk görüşünü dile getirenler, bunu ‘oy birliği’yle çalışmaların uzayacağı ve sonuç alınmasını geciktireceği gerekçesine dayandırıyor. Daha önce de komisyon kurulduğunu, ancak oy birliği kriteri nedeniyle 2 yıldan fazla çalışmasına karşın komisyonda ancak 60 maddede uzlaşılabildiğini belirten bazı parti kurmayları, salt çoğunlukla daha kısa sürede sonuç alınabileceği ve partiler arasındaki uzlaşmanın daha kolay olacağına dikkat çekiyor.

‘BAŞKANLIĞI GETİREMEYİZ’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yakın çevresi ise, salt çoğunluk kriterine şiddetle karşı çıkıyor. AKP’nin bazı hukukçu kurmayları, “Siyasi partilere hem eşit temsil verip hem salt çoğunluk verirseniz, bu ‘aranızda anlaşın, anayasayı siz yapın, bizi hesaba katmayın’ demek olur. CHP, MHP ve HDP, parlamenter sistemin devamını istiyor. Salt çoğunluk olursa 3 parti ittifak yapıp ‘parlamenter sistem’ diyecektir. Biz o zaman azınlık durumuna düşeriz. Böyle bir kriterle başkanlık sistemini nasıl getireceğiz?” görüşünü dile getiriyor.

Daha önce kurulan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda oy birliği kriterini AKP’nin özellikle istediğini belirten bazı parti kurmayları da, “Bu partinin kendisini garantiye alması açısından önemli bir kriter. Bir uzlaşma komisyonu kurulacaksa ve her parti eşit sayıda üyeyle temsil edilecekse o zaman kararların da oy birliğiyle alınması gerekir. Eğer partilerin milletvekili sayısına göre üye vermesi gibi bir durum olursa o zaman uzlaşma komisyonu kurmaya gerek yok. Zaten Anayasa Komisyonu’nda böyle bir yapı var. Ama Anayasa Komisyonu üzerinden gitmek yerine uzlaşma komisyonunun eşit temsil ve oy birliği kriteriyle kurulması daha doğru olur. Daha önceki uzlaşma komisyonu tecrübesi var, farklı görüşler ortaya çıktı. Pozisyon farklılığı olabilir mi bu konuda görmek lazım” değerlendirmesini yapıyor.

6 AYLIK SÜRE

Komisyona 6 aylık bir çalışma süresi verilmesi, ucu açık bırakılacak bir çalışma yönteminin sonuç getirmeyeceği değerlendirmesi de yapılıyor.

Kaynak: Cumhuriyet / Emine Kaplan

    :

    :

    :

    :

    "AKP'de o komisyon için görüş ayrılığı" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete