Demirtaş: "Davutoğlu'na bir ölüden ne istediklerini soracağım"

Selahattin Demirtaş, TBMM Genel Kurulu'nda ettiği milletvekili yemininden sonra HDP Grup Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Moskova ziyaretinin Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından eleştirilmesine ilişkin "Şimdi niye düşürdükleri belli olmayan hiçbirimizin de onaylamadığını yanlış bir dış politikayı eleştirdik, karşı çıktık diye kime ihanet etmiş oluyoruz? Aramızda bir anlaşma mı vardı? Neye, hangi sözümüze ihanet ettik?" dedi.

Selahattin Demirtaş, TBMM Genel Kurulu'nda ettiği milletvekili yemininden sonra HDP Grup Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

Demirtaş, Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanı'yla görüşmesi sırasındaki konuşmalarının Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 'vatan hainliği' olarak nitelendirilmesini değerlendirdi. 

Demirtaş, şöyle konuştu:

"Rusya uçağı düşürülürken muhalefet olarak bilgimiz yoktu. Sonrasında da bilgilendirilmedik. Parlamentoda ortak aldığımız bir karar değildi Rusya uçağının düşürülmesi. HDP-AKP uzlaşması protokolü yoktu. Biz parlamentoya gelirken 'AKP, hükümet bir gün ne amaçla yaptığı belli olmayan bir Rus uçağı düşürürse biz hükümetin arkasında duracağız' diye bir sözümüz de yoktu. Tam olarak kime ihanet etmiş olduk? Biz seçilirken halkımıza her zaman barışı savunacağımızı söyledik. Şimdi niye düşürdükleri belli olmayan hiçbirimizin de onaylamadığı yanlış bir dış politikayı eleştirdik, karşı çıktık diye kime ihanet etmiş oluyoruz? Aramızda bir anlaşmamı vardı? Neye, hangi sözümüze ihanet ettik? AKP seçim beyannamesinde içeri ve dışarıda barışı savunacaklarını söylüyorlardı. Peki kim kendi sözüne ihanet etmiş durumda? Hele ihanet kavramının bu kadar rahat kullanılması, bu kadar rahat bir şekilde ifade edilmesi paniğin, korkunun göstergesidir."

"PİLOTU KURBANLIK SEÇMİŞLER"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la görüşmek için hükümet yetkililerinin çok uğraştığını aktaran Demirtaş, "Şimdi Lavrov Türk Dışişleri Bakanı'na telefon açsa 'Görüşelim' dese gitmeyecekler mi? Paris'te uluslararası konferanslarda koridorlarda Putin'le karşılaşıp ortak bir görüntü vermek için kulislerde ne tür entrikalar çevirdiklerini bilmiyor muyuz? Biliyoruz. Biz görüşerek neye ihanet etmiş olduk. Uçak düşürüldüğünde Türkiye'de de, Moskova'da da, Amerika'da da 'yanlıştı düşürülmesi' dedik. Halen da yanlıştır diyorum. Açıklayabilirmişler mi? Yok. Kendileri de açıklayamıyor. Pilotu kurbanlık seçmiştiler. Pilotun hatası noktasına kadar getirdiler kendileri" diye konuştu.

"BUNLAR BİR FİLME KONU OLSA HEPİMİZ O FİLMİ İZLEDİĞİMİZDE İNSANLIĞIMIZDAN UTANIRIZ"

Güneydoğu'daki ilçelerde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarını ve terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonları eleştiren Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "AKP'nin insanın kanını donduran hak ihlalleri yapması beni şaşırtmıyor. Demokrasiye, insan haklarına saygı duymadıklarını yaşayarak gördük. Ölümlerin bu kadar normalleştirilmeye çalışılması bir saray savaşında dayatmasında ölüp gitmelerine kahroluyoruz. Muhalif hiçbir sese tahammül yoktur. Arkadaşlarımız genel kurulda yada komisyonlarda bakanların yüzüne baka baka bu insan hakları ihlallerini anlatıyorlar. Fakat hiçbiri bırakın siyasi tepkiyi insani tepki vermiyor. İnsani reflekslerini yitirmişler. Taybet İnan, 11 çocuk annesi bir kadın. 8 gün önce Silopi'de öldürüldü. 

Cenazesi sokaktaydı 8 gündür. Dün akşam yada bu sabah alınabildi cenazesi. Eşinin cenazesini almaya giden kocasına da keskin nişancı ateş etti yaralandı. Kayın biraderi cenazeyi almaya gitti öldürdüler. Bunlar bir filme konu olsa herhalde hepimiz o filmi izlediğimizde insanlığımızdan utanırız. Biz insanız partimizde, koltuklarımızdan, siyasi ikbalimizde kıymetli bir şey var insanız. 80 milyonluk bir ülkeyiz. İşte kardeşiz. Etle tırnağız bilmem. Tavuklarımız bilmem birbirine karışmışmış gibi bir geçmişimiz bir tarihimiz var.

Ama bu ülkenin bir ilçesinde bize oy verdikleri Kürt oldukları AKP kürdü olmadıkları için öldürenler insanlar cenazelerini defnedemiyorlar. Ve ben böyle bir ortamda parlamentonun bu kadar insanı duygularını yitirmiş kişiler tarafından yönetilmesinden utanıyorum. Bu suç ve günah paralellerin üzerine yıkmaya çalışabilirler"

"BAŞBAKAN'A BİR ÖLÜDEN NE İSTEDİKLERİNİ ÇARŞAMBA GÜNÜ SORACAĞIM"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'na 30 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirecekleri görüşmede yönelteceği bir soruyu açıklayan Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir ölüden ne istiyorsunuz? Çok merak ediyorum Davutoğlu, Çarşamba günü gelince de soracağım. Tam olarak ne elde etmek istediniz cenazeye bunları yaparak. Kendisini de bilgisi var çünkü. Cenazelere mezarlıklara ölülere bu tür uygulamaları reva görerek elde etmek istediğiniz amaç nedir? Bilmediğimiz için soracağız. Kendine Müslümanım diyen kendinden başka herkesi İslam dışı kabul eden bir hükümet bu kadar çok baş örtülü vekil parlamentoya taşımış bir hükümet bir cenazeden tam olarak nasıl bir beklentiyle işkence zulüm işine girer? Bunlar unutulacak şeyler değil. Elbet bir gün hendekler barikatlar ortadan kalkacak. Bu savaş bitecek. Ama bunu yapan ve buna sessiz kalanlar unutmayın bunlar nesiller boyu devam eder kolay kolay unutulmaz. Şimdi Silopi, Diyarbakır'ın çocukları unutacak mı bunları ne ektiğinizin farkında mısınız? AKP yüzde 99 buçuk oy da alsa ahlaksızdır. İnsani değerlerini yitirmiş bir yönetim ve hükümettir. İnanç değerlerine saygı duymayan çukurlaşmış bir anlayış tarafından yönetilen bir ülkenin hükümetidir"

"ESKİDEN EN İYİ KÜRT ÖLÜ KÜRT'TÜ ŞİMDİ ÖLÜ KÜRT'TEN DE KORKUYORSUNUZ"

Başbakan Davutoğlu'nun Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki ilçelerde yapılan operasyonlara ilişkin açıklamalarını hatırlatan Demirtaş, "Siz bizim cenazemizden korkuyorsunuz biliyorum. Dirimizden hayli hayli korkuyorsunuz biliyorum. Eskiden en iyi Kürt ölü Kürt'tü. Şimdi ölü Kürt'ten de korkuyorsunuz. Bu ülkede geldiğimiz noktada sizin gidişinizi sonunuzun hızlandığınızın göstergesidir. Cizre'ye Başbakanı davet ediyoruz. Terör belasından kurtardığınız Kürt halkı eminim sizi orada coşkuyla karşılayacaktır. Başbakan'ın kendisi 'Biz 2004'te bu kararı zaten verdik. Bu ilçelere operasyonlar yapacağımız kararını vermiştik' dedi. Fakat korkarım ki ileride 'bu planlar, belgeler paraleller tarafından yapıldı ve bizi kandırdılar' deyip bütün bu suç, günahı başkalarının üzerlerine de yıkmaya çalışabilirler" dedi.

"KEŞKE BİR KADIN BAŞBAKAN OLSAYDI BU KADAR FACİA YAŞANMAZDI"

Kadın vicdanıyla düşüncesine güvendiğini ve parlamentoda daha fazla kadın milletvekili olmasını istediğini vurgulayan Demirtaş, "Keşke hani AKP'de bu zihniyet var bunun farkındayım ama hiç değilse bir kadın başbakan olsaydı yine bu kadar facia yaşanmazdı. Kadınların duyarlılığının artması bence önemlidir. Kadınların duyarlılığının, CHP grubunun orada olması anlamlıdır. Ben AKP'li kadın milletvekillerinden bu drama sessiz kalmamasını rica ediyorum" ifadelerini kullandı.

"DIŞARIDAN KİMSE MODEL BELİRTMEMELİ"

Rusya'daki temasları kapsamında Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'la görüşmesi sırasında Suriye'deki Kürtler adına hiçbir şey talep etmediğinin altını çizen Demirtaş, şunları söyledi: "Suriye'yi Türkiye'den bakarak konuştum. Yani Suriye'deki Kürtler adına hiçbir şey talep etmedim. Etme yetkimizde yoktur. Kendi kurumları temsilcileri var. Görüşürlerse talep ederlerse kendileri talep ederler. Ama biz HDP olarak Türkiye'deki iç politikadan başlayarak Suriye'ye doğru çözümün nasıl gelişebileceğini paylaştık. Suriye halkı kendi geleceğini kendisi belirlemelidir. Dışarıdan kimse model belirtmemeli. Ve kimse kendi hükümranlığını oraya kurmak için savaşı derinleştirmemelidir"

Kaynak: DHA

    :

    :

    :

    :

    "Demirtaş: "Davutoğlu'na bir ölüden ne istediklerini soracağım"" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete