Levent Gök'ten AKP'li vekile İnönü tepkisi

Meclis Genel Kurulu'nda AKP'li vekilin İnönü'ye yönelik sözlerine CHP'li Gök'ten tepki geldi.
CHP Ankara Milletvekili ve Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM Genel Kurulu’nun bugün yapılmakta olan 20. Birleşiminde AKP Trabzon Milletvekili Adnan Günnar’ın yaptığı 17-25 Aralık’tan 2023’e başlıklı gündem dışı konuşması üzerine söz aldı.

Konuşmasına; “Elbette sayın konuşmacı konuşmasının başlığını "17-25 Aralıktan 2023'e" diye seçmiş. Ben dilerdim ki, Cumhuriyetimizin kuruluşu olan 1923'ten 2023'e seçseydi. Şimdi, "17-25 Aralık" deyince artık Türkiye'de herkesin aklına yolsuzluklar geliyor, hırsızlıklar geliyor.” diyerek başladı.

(AKP sıralarından "Darbe, darbe!" sesleri) gelmesi üzerine Levent GÖK devamla; “ Eğer sizin dediğiniz gibi "darbe" geliyor ise dün Milliyetçi Hareket Partisinin vermiş olduğu önergede "Darbe midir 17-25 Aralık, montaj mıdır?" konusunda biz de sizin görüşünüzün belki bir ölçüde doğru olabileceğini düşünerek Milliyetçi Hareket Partisinin vermiş olduğu önergeye "evet" dedik ama siz o önergenin "Darbe midir, montaj mıdır?" şeklindeki gerekçesine katılmadınız ve reddettiniz. Dolayısıyla artık sizin "17-25 Aralık darbedir." şeklindeki söylemlerinizin hiçbir geçerliliği kalmamıştır, hiçbir geçerliliği kalmamıştır, kendi ellerinizle reddettiniz.” dedi.

Levent GÖK, konuşmasını “Değerli arkadaşlarım, ben sayın konuşmacının bugün burada en azından İsmet İnönü'yü anmasını isterdim. Bugün cumhuriyetimizin kurucularından Ulusal Kurtuluş Savaşı kahramanı İsmet İnönü'nün ölümünün 42'nci yıl dönümü. Onun hiç mi hatırası yok sizlerde? Niçin anmıyorsunuz? Eğer bugün burada bulunuyorsanız, bugün Türkiye Cumhuriyeti varsa, bir ulus olarak varsak bunu Mustafa Kemal Atatürk'e, İsmet İnönü'ye borçluyuz.” Sözleriyle sürdürdü.

Levent GÖK, “Ben, bir kez daha ölümünün 42'nci yılında 2'nci Genel Başkanımız, 2'nci Cumhurbaşkanımız Sayın İsmet İnönü'yü onu anmayanlara inat bütün Türkiye'nin huzurunda saygıyla ve minnetle anıyorum ve cumhuriyetimizin kuruluşu olan 1923'ü candan bir coşkuyla kutluyorum.” diyerek sözlerini bitirip yerine yönelirken AKP sıralarında kimin söylediği başlangıçta anlaşılamayan “Hayrını görün, hayrını görün” sözlerine sert tepki verdi.

Tutanaklarından gelşmesinden sonra bu sözleri sarfedenin AKP Maraş Milletvekili İmran Kılıç olduğu anlaşıldı.

Levent Gök’ün sert tepki göstererek sözlerin sahibini özür dilemeye çağırdı. Özür dilemek üzere kürsüye önce, gündem dışı konuşma yapan AKP Trabzon milletvekili Adnan Günnar gelerek "Böyle bir söz sarf etmediğini, kimin sarf ettiğini bilmediğini' ifade etti.

Tutanakların gelmesiyle “Hayrını Görün, hayrını görün” sözlerini AKP Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç olduğu görüldü.

Özür dilemek için kürsüye çağırılan milletvekili İmran KILIÇ, “Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Hatibin konuşmasına “Hayrını görün.” diye ilave yaptım. Bütün cumhurbaşkanlarımız ülkemize hayırlı olsun, hayırlı da olmuşlardır. “Hayrını görün.” cümlemin başka bir manaya çekilmesine de üzüldüm, aslında kötü bir maksadım yoktu. Saygılar sunuyorum.” dedi.

HAYRINI GÖRÜN SATAŞMASI ÖNCESİ VE SONRASINA İLİŞKİN KONUŞMALAR GENEL KURUL TUTANAKLARINA ŞÖYLE YANSIDI:

LEVENT GÖK (Ankara) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.

Elbette sayın konuşmacı konuşmasının başlığını "17-25 Aralıktan 2023'e" diye seçmiş. Ben dilerdim ki cumhuriyetimizin kuruluşu olan 1923'ten 2023'e seçseydi. Şimdi, "17-25 Aralık" deyince artık Türkiye'de herkesin aklına yolsuzluklar geliyor, hırsızlıklar geliyor.

(AKP sıralarından "Darbe, darbe!" sesleri) Eğer sizin dediğiniz gibi "darbe" geliyor ise dün Milliyetçi Hareket Partisinin vermiş olduğu önergede "Darbe midir 17-25 Aralık, montaj mıdır?" konusunda biz de sizin görüşünüzün belki bir ölçüde doğru olabileceğini düşünerek Milliyetçi Hareket Partisinin vermiş olduğu önergeye "evet" dedik ama siz o önergenin "Darbe midir, montaj mıdır?" şeklindeki gerekçesine katılmadınız ve reddettiniz. Dolayısıyla artık sizin "17-25 Aralık darbedir." şeklindeki söylemlerinizin hiçbir geçerliliği kalmamıştır, hiçbir geçerliliği kalmamıştır, kendi ellerinizle reddettiniz.

Sayın Cumhurbaşkanının elbette anayasal sınırlar içerisinde olmak kaydıyla biz makamına her zaman saygı gösteririz, onda hiçbir tereddüt yok ama Sayın Cumhurbaşkanı muhalefetle didişen bir Cumhurbaşkanı olmayacak, anayasal sınırları içerisinde kalacak.

SALİH CORA (Trabzon) - Muhalefet ajanlık yapmaz!

LEVENT GÖK (Devamla) - O anayasal sınırlar içerisinde kalındığı takdirde bizde asla bir sıkıntı olmayacağını ben sizlere belirtmek istiyorum.

Değerli arkadaşlarım, ben sayın konuşmacının bugün burada en azından İsmet İnönü'yü anmasını isterdim. Bugün cumhuriyetimizin kurucularından Ulusal Kurtuluş Savaşı kahramanı İsmet İnönü'nün ölümünün 42'nci yıl dönümü. Onun hiç mi hatırası yok sizlerde? Niçin anmıyorsunuz? Eğer bugün burada bulunuyorsanız, bugün Türkiye Cumhuriyeti varsa, bir ulus olarak varsak bunu Mustafa Kemal Atatürk'e, İsmet İnönü'ye borçluyuz.

Ben, bir kez daha ölümünün 42'nci yılında 2'nci Genel Başkanımız, 2'nci Cumhurbaşkanımız Sayın İsmet İnönü'yü onu anmayanlara inat bütün Türkiye'nin huzurunda saygıyla ve minnetle anıyorum ve cumhuriyetimizin kuruluşu olan 1923'ü candan bir coşkuyla kutluyorum.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

İMRAN KILIÇ (Kahramanmaraş) - Hayrını görün, hayrını görün.

LEVENT GÖK (Ankara) - Neyin hayrını göreyim ya?

BAŞKAN - Teşekkür ederiz Sayın Gök.

LEVENT GÖK (Ankara) - Sayın Başkan, arkadaşımız benim konuşmamdan sonra "İnönü'nün hayrını görün." diyor. Böyle bir dil, cumhuriyeti kuran bir lidere karşı, kurucu liderlerin bir tanesine karşı kullanamaz. Biz dünden beri "kaba dil, yaralayıcı dil" diye bir kavram tartıştık. Cumhuriyeti kuran bir kişinin, kurucu bir kadronun Meclisinin olanaklarından faydalanarak burada milletvekili olarak oturan zat milletvekili sıfatını kaybetmiştir, kendisini kınıyorum! (CHP sıralarından alkışlar) Eğer ona destek varsa hepinizi kınıyorum! İsmet İnönü gibi ulusal bir kahramanın "Hayrını görün." diyor. Bu nasıl haddini bilmezliktir!

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri…

LEVENT GÖK (Ankara) - Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Bu milletvekili özür dileyecektir, özür dileyecektir. Sadece burada değil…

BAŞKAN - Kaba ve yaralayıcı söz kullanmamamız gerekmektedir.

LEVENT GÖK (Ankara) - …Türkiye Cumhuriyetinden, bütün Türkiye'den özür dileyecektir. Asla bunu kabul etmem mümkün değildir. Lütfen kendisini uyarınız ve gereğini yapsın.

BAŞKAN - Sayın Günnar…

LEVENT GÖK (Ankara) - AKP'nin Başkan Vekillerini uyarıyorum. Bu arkadaşımız, bunun gereğini yerine getirmezse bu hususu…

BAŞKAN - Sayın Günnar, sizden bu konuda bir özür talebi vardır.

LEVENT GÖK (Ankara) - Böyle saygısızlık olmaz. Utanın ya!

BAŞKAN - Sizi kürsüye davet ediyorum, buyurunuz.

BARIŞ YARKADAŞ (İstanbul) - Erdoğan'a da saygı beklemeyeceksin!

LEVENT GÖK (Ankara) - "İnönü'nün hayrını görün." dedin mi demedin mi onu söyle.

ADNAN GÜNNAR (Trabzon) - Hayır demedim, ancak böyle bir sözü bir başka arkadaşım söyledi. Siz heyecandan herhâlde beni göremediniz.

LEVENT GÖK (Ankara) - Ben… Ben…

ADNAN GÜNNAR (Trabzon) - Müsaade eder misiniz…

LEVENT GÖK (Ankara) - Kim söylediyse o kalksın o zaman söylesin, siz niye kalkıyorsunuz?

ADNAN GÜNNAR (Trabzon) - Ama "Sayın Günnar" deyip duruyorsunuz. Müsaade ederseniz…

LEVENT GÖK (Ankara) - Ben isminizi vermedim.

BAŞKAN - Sayın Gök, Sayın Günnar söylemediğini ifade ediyor, tutanakları isteyeceğim.

LEVENT GÖK (Ankara) Efendim, kim söylediyse… Ben zaten arkadaşımın ismini zikretmedim.

BAŞKAN - Sayın Gök, ben tutanakları isteyeceğim, hangi milletvekili söylediyse…

LEVENT GÖK (Ankara) - Ben arkadaşımın ismini söylemedim.

BAŞKAN - …onu tespit ettikten sonra açıklama yaparız.

LEVENT GÖK (Ankara) - Ben arkadaşın ismini zikretmedim,

ADNAN GÜNNAR (Trabzon) - Sayın Başkan, Sayın Başkan Vekilim…

LEVENT GÖK (Ankara) - Ben sizin isminizi zikretmedim beyefendi.

ADNAN GÜNNAR (Trabzon) - Müsaade eder misin. Tamam, ben Sayın Başkanımın daveti üzerine kürsüye geldim.

LEVENT GÖK (Ankara) - Siz niye çıkıyorsunuz? Kim söylediyse o çıksın o zaman.

BAŞKAN - Sayın Gök…

ADNAN GÜNNAR (Trabzon) - Müsaade ederseniz birkaç kelime söylemek istiyorum.

BAŞKAN - Sayın Gök, müsaade ederseniz Sayın Günnar açıklamasını yapsın eğer böyle bir şey kullanmadıysa, ben tutanakları isteyeceğim ve bakacağım.

LEVENT GÖK (Ankara) - Ben de zaten arkadaşımızı kastetmedim ki… Ben ismen söylemedim.

ADNAN GÜNNAR (Trabzon) - Sayın Başkanım, çok teşekkür ederim bu fırsatı verdiğiniz için, bir yanlış anlaşılma oldu herhâlde. Ben, Sayın Gök'ün "Konuşmamda sataşma var." diyerek cevap vermeye çalışmış olduğu kelimeleri dikkatlice dinledim. Dinledim ama benim konuşmamla alakalı pek bir şey söylemediğini de anladım. O esnada bir yerden bir ses geldiğini söylüyor. Ben o sesi hakikaten duymadım.

LEVENT GÖK (Ankara) - Ben de onu kastediyorum.

ADNAN GÜNNAR (Devamla) - Müsaade edin efendim.

Ama ne olduğunu bilmiyorum. Sayın Başkanımızın da dediği gibi, ben hiç konuşmadım bile açıkçası.

LEVENT GÖK (Ankara) - Ben sizi kastetmedim Sayın Günnar. Yani kim söylediyse o tashih etsin.

 ADNAN GÜNNAR (Devamla) - Evet, Sayın Başkanın daveti üzerine ben buraya geldim. Netice itibarıyla konuşmadım.

Ancak, bizim, cumhuriyetin kurucularına da, Mustafa Kemal Atatürk'e de saygımız, sevgimiz sonsuzdur. Tüm şehitlerimize, tüm vatan evlatlarına, bayrağımızı, milletimizi koruma anlayışında olan herkese, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucularına da saygıda hiçbir

zaman kusur etmedik ve onları minnetle, şükranla her zaman andık ve anmaya devam edeceğiz. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

LEVENT GÖK (Ankara) - Teşekkür ederim ama ben sizi kastetmedim. Kim yaptıysa o kalksın.

BAŞKAN - Teşekkür ederiz Sayın Günnar.

Sayın Gök, ben tutanakları istedim, bakacağım, daha sonra sizinle paylaşırız.

LEVENT GÖK (Ankara) - Yani cesareti olan çıkar buraya "Ben söyledim." der. Özür dilesin. O kadar!

AHMET HAMDİ ÇAMLI (İstanbul) - Ya, ne var "Hayrını gör." demişse kardeşim ya, ne var yani ya?

AYKUT ERDOĞDU (İstanbul) - Ya, bu nasıl hayrını gör be, elini indir bir kere…

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri…

MEHMET AKİF YILMAZ (Kocaeli) - Sen de "Tayyip Erdoğan'ın hayrını gör." demiştin.

LEVENT GÖK (Ankara) - Sen Tayyip Erdoğan ile İsmet İnönü'yü mü kıyaslıyorsun?

AHMET HAMDİ ÇAMLI (İstanbul) - Ne var bunda? "Hayrını gör." demiş.

LEVENT GÖK (Ankara) - Onları mı kıyaslıyorsun?

AHMET HAMDİ ÇAMLI (İstanbul) - Sen de de, "Tayyip Erdoğan'ın hayrını gör." de kardeşim, biz de "Allah razı olsun." deriz.

LEVENT GÖK (Ankara) - Anayasal sınırları içerisinde kalsın, biz saygımızı gösteririz, o kadar! Anayasal sınır içerisinde kalsın saygımızı gösteririz.

AHMET HAMDİ ÇAMLI (İstanbul) - Yani şu Meclisi çalıştırmamak için her şeyi yapıyorsunuz ya! "Hayrını gör." demiş, bilmem ne demiş!

BAŞKAN - Sayın Turan'ın söz talebi var.

***
İMRAN KILIÇ (Kahramanmaraş) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Hatibin konuşmasına “Hayrını görün.” diye ilave yaptım. Bütün cumhurbaşkanlarımız ülkemize hayırlı olsun, hayırlı da olmuşlardır. “Hayrını görün.” cümlemin başka bir manaya çekilmesine de üzüldüm, aslında kötü bir maksadım yoktu.

Saygılar sunuyorum.

BAŞKAN – Teşekkür ederiz Sayın Kılıç.

Sayın Bostancı, söz talebiniz var.

Buyurunuz.

    :

    :

    :

    :

    "Levent Gök'ten AKP'li vekile İnönü tepkisi" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete