Erdoğan: 'Afganistan'ın derdi Türkiye'nin derdidir'

Erdoğan, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai ile basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, "Afganistan'ın derdi Türkiye'nin derdidir. Afganistan'ın başarısı da Türkiye'nin başarısıdır. Uluslararası toplum, geçmişte yaptığı hatayı tekrarlamayarak Afganistan'ı dönüşüm 10 yılı süresince yalnız bırakmamalıdır" dedi.

Türkiye ile Afganistan'ın işbirliğine değinen Erdoğan, "Afganistan'ın derdi Türkiye'nin derdidir. Afganistan'ın başarısı da Türkiye'nin başarısıdır. Afganistan uluslararası toplumun da desteği ile son 14 yılda her alanda ciddi ilerlemeler kaydetti. Tüm bu olumsuzluklara rağmen bunu başardı. Uluslararası toplum, geçmişte yaptığı hatayı tekrarlamayarak Afganistan'ı dönüşüm 10 yılı süresince yalnız bırakmamalıdır. Bu konuda desteğini vermeleri gerekir.

Kalkınma ve güvenlik tesisi konularındaki çabalarını desteklemeyi sürdürmelidir. Kalıcı iç iç barış ve huzurun temi için yapılan çalışmaları da yakından takip ediyorum. Bu kritik sürecin devam etmesini başarı ile sonuçlanmasını temenni ediyorum. Afganistan'a kalkınma, kapasite arttırımı ve güvenlik konusunda destek olmayı sürdüreceğiz. Afganistan'ın geleceğini inşallah bugünlerden aydınlık olduğuna yürekten inanıyorum. Tüm zorluluklara imkansızlıklara rağmen Pakistan, Afganistan, Türkiye olarak hele hele terörle mücadele konusunda atacağımız adımlar inanıyorum ki, Pakistan, Afganistan dolaylı olarak bizleri de rahatlatacaktır" diye konuştu.

ERDOĞAN: "AFGANİSTAN İLE 3 ANLAŞMAYI İMZALAMIŞ BULUNUYORUZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan ile 3 anlaşma imzalandığını belirterek, "Değerli kardeşim Eşref Gani ile gerek ikili gerekse heyetler arası görüşmelerimizi yaptık. 3 anlaşmayı da imzalamış bulunuyoruz. Bir tanesi siyasi danışma mekanizması hakkında mutabakat muhtırası, güvenlik işbirliği anlaşması, bir diğeri de beni de gerçekten duygulandıran Mevlana Rumi Türk- Afgan Kadın Üniversitesi Kampüsü'nün inşası hakkında niyet beyanı. Güzel bir proje. İnanıyorum ki Afganistan'da halkların kaynaşmasına çok çok güzel bir nişane, taçlandırma olacak" dedi.

KADİM DOSTUMUZ EBEDİ KARDEŞİMİZ AFGANİSTAN İLE İŞBİRLİĞİNE ÖNEM VERİYORUZ

Türkiye ile Afganistan işbirliğinin devam edeceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Kadim dostumuz ebedi kardeşimiz Afganistan ile işbirliğine çok büyük önem veriyoruz. Afganistan çok büyük yaralar aldı. Bu yaraların tedavisi için de adımlarımızı atmaya devam ediyoruz. Silahlı kuvvetlerimiz başından beri orada güvenlik olarak yerlerini aldı. Şu anda yine orada bir heyetimiz bulunuyor. Afgan kardeşlerimizin belirlemiş olduğu kronolojik yapı neyse kendileri ile müzakere içerisinde sonuna kadar orada kalmaya devam edeceğiz. Ne zaman ki tamam dendiğinde o zaman bizler de askerlerimizi çekeceğiz. Afganistan'ın alt, üst yapısında mütahit, girişimci, firmalarımızla yer almaya devam edeceğiz. Bu konuda dayanışmamız var."

MİLLİ BİRLİK HÜKÜMETİNİN BİZLER EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ OLDUK

"Mili birlik hükümetinin destekçisi olmaya devam edeceğiz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Afganistan 2014 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Seçimlerden sonra bir milli birlik hükümeti kurulmuş bulunuyor. Bugüne kadar da hükümet tüm zorluklara, engellemelere rağmen başarı ile bu süreci devam ettiriyor. Temennim bu sürecin aynı kararlıkla devam ettirmeleri. Önümüzdeki 4 yılın başarılar ile dolu olmasıdır. Mili birlik hükümetinin bizler en büyük destekçisi olduk olmaya da devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

TÜRK ASKERLERİ BİZİMLE OMUZ OMUZA YANIMIZDA BULUNDU

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai yaptığı konuşmada, Türk askerlerinin Afganistan'daki güvenliğe olan katkısına vurgu yaparak, "Seçimlerde kazandığınız başarıdan dolayı sizi tebrik etmek istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti halkının desteği ile bir kez daha Türkiye Cumhuriyeti'ni yönetme gücüne sahip oldunuz. Tebrik ediyorum. Afganistan'da güvenliğin temini konusunda, son 4 yılda Türk askerleri bizimle omuz omuza yanımızda bulundu. Afganistan halkı bu işbirliğinden çok memnundur. Afganistan'da kanunun uygulanması konusunda Afganistan kadın polislerinin çok ciddi anlamda önemi olacaktır. Afganistan dış siyaset açısından 5 halkayı birleştiren bir halka. Onun merkezinde yer almaktayız" diye konuştu.

Kaynak: DHA

    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan: 'Afganistan'ın derdi Türkiye'nin derdidir'" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete