CHP'li Özel'den HDP ve beyaz toros açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: “Vekillerin beyaz Toroslara bindirip götürülmesini doğru bulmayız."
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Vekillerin beyaz Toroslara bindirip götürülmesini doğru bulmayız. HDP’yi buradan beyaz Toroslara bindirip götürmek çözüm vermez” derken, “Bütün dokunulmazlıkları kaldıralım, ancak kürsüde ifade edilen sözler ve bu sözlerin Meclis dışındaki tekrarı da suç kapsamında olmasın” önerisini yaptı.

Özel, TBMM’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

-“CUMHURBAŞKANI HİTLER İLE YATIYOR, HİTLER İLE KALKIYOR”-

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Hitler Almanya’sı’ benzetmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Özel, “Hitler Almanya’sı Almanların unutmak istediği bir dönem” diyerek şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanı Hitler ile yatıyor, Hitler ile kalkıyor. Goebbels’in propaganda yöntemlerini kullanıyor. Hitler Almanya’sı onun en dikkatle incelediği, yöntemlerini uyguladığı bir dönemi temsil ediyor. Hitler’in kömür yardımlarını unutmadık, beş çocuk yapma çağrılarını unutmadık. Hitler Almanyası'nı kendisi için ulaşılması gereken ve yaşamak istediği bir dönem olarak kendisine hedef olarak belirlemiş durumda. O yüzden buna hiçbir şekilde şaşırmadık.”

-“ÜÇ MUHALEFET PARTİSİNİN ÜZERİNDE UZLAŞTIĞI 29 MADDE DAHA VARDI”-

Yeni anayasa tartışmalarına da değinen Özel, “Herkesin uzlaştığı 60 madde dışında AKP dışında üç muhalefet partisinin üzerinde uzlaştığı 29 madde daha vardı” diye konuştu.

-CHP’NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ-

“Müzakereler başlarsa bu 29 maddeyi bir koşul olarak getirir misiniz?” sorusuna da Özel, “CHP anayasa değişikliği için kurulacak masaya oturur. Şundan oturur, çünkü bu anayasayı yapan bir askeri darbe cuntacılardır. Askeri darbe anayasasında kurtulmamız lazım. Biz ilk dört maddeyi tartışmayız. Parlamenter sistemi tartışmayız. Üzerinde mutabakata varılan 60 madde elbette hemen oradan başlanılacak konuşulacak elbette ama AKP’nin dışındaki üç partinin ‘evet’ dediği 29 maddeden bahsediyoruz. Bu maddelerin hepsi parlamenter sistemi güçlendiren maddelerdi” dedi.

-ARAMA KONFERANSI-

"Arama konferansı" önerisine değinen Özel, “Arama konferansını da yanlış anlıyor. Uçağa binerken 'arama konferansı' yapacağız dedi. Uçaktan inince dedi ki vatandaşı telefonla ararız. Bir konferans görüşmesi yapmaktan bahsediyor. Telekonferanstan bahsediyor. Telekonferansla bir kanaat oluşturmaya biz vatandaşa bunları sorduk böyle oldu demeye uğraşıyor. Arama konferansından bir umudu da vatandaş üzerinde algı yönetimi yapacak vatandaşa bir şeyleri dayatacak vatandaşa düşünmediğini vatandaştan gelen talepmiş gibi söyleyecek bir yaklaşımı doğru bulmuyoruz” dedi.

-ARAMA KONFERANSI NE?-

Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilerin soruları üzerine “arama konferansı" ile akademisyenler arasında ya da o konuyla ilgili dağarcığında bir şeyler olanların katıldığı toplantılar olduğunu hatırlatmıştı. Bunu daha geniş planda tutup, halkla bu arama konferansını yapabileceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yani seçeceksiniz, ondan sonra telefonlarla vatandaşla bu irtibatları kurmak suretiyle, yani bir nevi kamuoyu araştırması da diyebiliriz ama burada vatandaşın diyelim ki anayasanın o maddesiyle ilgili düşüncesi nedir, ne diyor, bunları halkla irtibat kurmak suretiyle... Öyle ufak rakamlar değil yani 500 bin değil sayıyı daha da arttırmak suretiyle. Dolayısıyla toplumsal bir mutabakatın sağlanabileceği bir anayasanın oluşmasına bu arama konferansı çok ciddi bir zemin oluşturacaktır" demişti.

“Hitler Almanya’sının en önemli özelliği Hitler gibi düşünmeye davetti” ifadesini kullanan Özel, şöyle devam etti:

“Türkiye’de reis gibi düşünmek, reise yürümek, reisle yürümek gibi terimlerle karşı karşıyayız. Biz reis gibi düşünmüyoruz. Biz reisi cumhurun da böyle davranmaması böyle düşünmemesi iktidar partisi milletvekillerinin de reise yürümek yerine halka yürümeleri gerektiğini düşünüyoruz.”

-CHP’DEN DOKUNULMAZLIK ÖNERİSİ-

Dokunulmazlık tartışmalarında CHP’nin tavrının ne olacağına ilişkin soruya da Özel, şu yanıtı verdi:

“Biz Doğu’da, Güneydoğu’da da beyaz Toroslara karşıyız. Meclis bahçesinde de beyaz Toroslara karşıyız. Vekillerin beyaz Toroslara bindirip götürülmesini de doğru bulmayız. PKK ile şiddetle, terörle arasına çizgiyi doğru çekmiş bu yapılanları eleştiren ve burada çözüm arayan bir HDP’ye ihtiyaç var. HDP’yi buradan beyaz Toroslara bindirip götürmek çözüm vermez. CHP çok net bir tavır koyuyor. Gelin tüm dokunulmazlıklar kalksın, kürsü dokunulmazlığı olsun, milletvekilleri kürsüde de ifade ettikleri görüşleri her yerde özgürce ifade edebilsinler ama haklarında rüşvet, irtikap, adam kayırma, ihaleye fesat karıştırma, tehdit gibi vatandaşın işlediğinde direkt hapsi boyladığı suçları işleyenleri de bu Meclis’in çatısı altında yeri yok.

Gelin bütün dokunulmazlıkları kaldıralım, her türlü adi suç için dokunulmazlık milletvekilleri için söz konusu olmasın, ancak kürsüde ifade edilen sözler ve bu sözlerin Meclis dışındaki tekrarı da suç kapsamında olmasın.” 

    :

    :

    :

    :

    "CHP'li Özel'den HDP ve beyaz toros açıklaması" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete