Yalçın Akdoğan: El Kaide ve IŞİD’den farkları yok

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'i makamında ziyaret etti.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, tarihi eserlere zarar verilmesi ile ilgili olarak, "İnsanlığın ortak mirası olan kutsallığına, tarihine savaş açmak insanlığa savaş açmaktır. Bunun El-Kaide'den bir farkı yoktur. Bunun IŞİD'den bir farkı yoktur, bölücü terör örgütü insanlığın ortak mirasına savaş açmıştır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Turizm ve Kültür Bakanı Mahir Ünal ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu çeşitli açılış programlarına katılmak üzere karayoluyla Edirne'ye geldi.

Programa erken gelen Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'i makamında ziyaret etti. Valilik girişinde karşılanan Akdoğan'a kentle ilgili bilgiler veren Vali Şahin, açılışı yapılacak olan eserleri de anlattı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Diyarbakır'da terör örgütü PKK'nın tarihi eserleri tahrip ettiğini ifade ederek, "Bizler yapmanın derdindeyiz, birileri yıkmanın derdinde. Diyarbakır'da o vakıf eserlerinin, tarihi eserlerin nasıl yakıldığını, tahrip edildiğini, kurşunlandığını hepimiz gördük. Biz yaparken onlar yıkıyorlar, biz tamir ederken onlar tahrip ediyorlar. Bu milletin kutsallarına, tarihine adeta savaş açmış durumdalar" dedi.

Akdoğan daha sonra Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2 yılda yaklaşık 1 milyon lira harcanarak restore edilen Hasan Sezai Dergahı'nın ve camisinin açılış törenine katıldı. Akdoğan'ın yanı sıra açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem katıldı.

2016 yılında Selimiye Camii'nin de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edileceğini kaydeden Akdoğan, şunları söyledi:

"Önemli olan bu ruhu ihya etmektir. Vakıf ruhu hayır hasenat demektir, iyilik yapmak demektir, insana hizmet etmek, garibe, fakir fukaraya sahip çıkmak demektir. İşte bu eserleri restore etmek ne kadar önemliyle bu ruhu diriltmemiz de büyük önem taşıyor"

BAKAN ÜNAL: BİZİM ÖLÜLERİMİZ ZOMBİ DEĞİLDİR

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ise ölenlerimizin zombi değil 'asude ruhlar olduğunu ifade ederek, "Kültürel anlamda da medeniyet anlamında da bizim ölülerimiz zombi değildir, bizim ölülerimiz serin serviler altında yatan asude ruhlardır. Biz hayata bu incelikle baktığımız için bugün Hasan Sezai Hazretleri'nin huzurunda bulunuyoruz. Burayı ayağa kaldıran Vakıflar Genel Müdürlüğümüze, ilgili Başbakan yardımcılığımıza, hükümetimize teşekkür ediyorum. Bundan sonra da burayı koruyacak olanlara burayı emanet ediyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Bakanlar Ünal ve Müezzinoğlu, diğer protokol üyeleriyle birlikte Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm'ün dualarıyla kurdele keserek Hasan Sezai Dergahı ile camisini hizmete açtı. Cuma namazını burada kılan protokol üyeleri Meriç Nehri kenarındaki Lalezar restorandaki öğle yemeğinin ardından restorasyonu tamamlanmak üzere olan Yıldırım Mahallesi'ndeki Hıdırbaba Tabya'sına geçti.

Balkan Savaşları döneminde, Şükrüpaşa tarafından kentin 155 gün boyunca savunulduğu tarihi Hıdırbaba Tabyası'nda Akdoğan ve beraberindeki bakanları Edirne Valiliği memur mehteranı karşıladı. Mini konserin ardından Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, tabyanın eski ve yeni hallerini içeren fotoğraflarla yapılan restorasyon çalışmasını anlattı.

"ESERLER TÜRKİYE'NİN TAPUSUDUR"

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Hıdırbaba Tabyası'ndaki tanıtım programında tarihi eserlere zarar verenlerin terör örgütlerinden bir farkı olmadığını söyledi.

Bütün vakıf ve tarihi eserlerin Türkiye'nin tapusu olduğunu ifade eden Akdoğan, "Bütün vakıf eserleri, tarihi eserler bu ülkenin tapusudur. Bizi biz yapan değerlerdir. Baktığımızda Kosova'ya gidin, Üsküp'e gidin, Kuzey Afrika'ya, Ortadoğu'ya gidin, Orta Asya'ya gidin, ecdat yadigarı eserler var. Ecdadımız damgasını bütün bu kıtalara vurmuş. Biz torunları olarak o eserleri ihya etmenin çabası içerisindeyiz. İktidarımızda nerede bir ecdat yadigarı varsa bunlara sahip çıktık. Biz bunları yaparken birileri de yıkmanın peşinde geçen hafta biliyorsunuz Diyarbakır'da Kurşunlu Camii olarak bilinen Fatih Paşa Camii'ni önce kurşuna dizdiler, yetmedi yakmaya çalıştılar. Bugün Nusaybin de Molla Said Camii'ne roketatarla saldırdılar. Şimdi bu insanlığa savaş açmaktır. İnsanlığın ortak mirası olan kutsallığına, tarihine savaş açmak insanlığa savaş açmaktır. Bunun El-Kaide'den bir farkı yoktur. Bunun IŞİD'den bir farkı yoktur, bölücü terör örgütü insanlığın ortak mirasına savaş açmıştır. Buna karşı biz bu eserlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından tabyayı gezen Akdoğan ve beraberindeki bakanlar Kaleiçi semtinde Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restore edilen tarihi sinagogu gezdi. Restorasyonla ilgili bilgiler alan Akdoğan ve Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Edirne'den ayrıldı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'i ziyaret ederek partisinin il başkanlığı binasına geçti.

Kaynak: DHA

    :

    :

    :

    :

    "Yalçın Akdoğan: El Kaide ve IŞİD’den farkları yok" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete