Davutoğlu'ndan flaş Irak açıklaması

Başbakan Davutoğlu gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avupa Birliği ile yürütülen vize muafiyeti sürecinde mualefet partilerinin desteğini istedi. Davutoğlu, sivil toplum örgütlerinin de mualefet partilerine bu yönde çağrı yapmalarını istedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı koordinasyonunda hayata geçirilen Reform Eylem Grubu'nun (REG) 3'üncü toplantısının ardından Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"AB sürecinde atacağımız adımlar konuşuldu. Net bir takvimimiz var. Bu çerçevede muhalefetin de bize destek olması lazım.

Dün hem vaatlerimiz hem de reformlarımız konusunda eylem planımızı paylaştık.

AB reform izleme grubu oluşturduk. AB- Türkiye zirvesi kararlarını görüştük.

Esas itibariyle 3 konu ele alındı. Türkiye-AB entegrasyon sürecinin bundan sonraki gelişimi hakkında yapacağımız yasal süreçler. 23. ve 24. fasılların açılması ve ilgili konular.

VİZE MUAFİYETİ

Schengen bölgesine vize muafiyetiyle girmemiz söz konusuydu. Daha önce, Aralık 2013’te benim attığım imzayla diyalog başlamış ve geri kabul anlaşmasıyla birlikte senkronize yürüyordu. Önümüzde çok net bir takvim var. Bu net takvimden sapmamamız için Meclis’imizin etkin şekilde bu hedefe yönelik çalışması lazım, muhalefetin desteği lazım. Bu çerçevede 72 hükümlülük olarak tabir edilen ve hakkında sualler olan maddeler hakkında görev dağılımı yapıldı. Hangi bakanlık neyi yerine getirecek o tespit edildi. Hangi maddede gecikme olursa, o maddeden sorumlu arkadaşları yurt dışına göndeririz, Türkiye’ye vizeyle girmek zorunda kalırlar ama vermeyiz dedim. Yapılacak olan reformlar vatandaşlarımız Avrupa’ya onurlu şekilde girmesini sağlayacak. İlgili kanunların hepsi, vize muafiyeti için gereken kanunlar manzumesi altında bir paket olarak Meclis’e sevk edilecek. Bunları Şubat ayının sonuna kadar bitirmemiz lazım.

MUHALEFET PARTİLERİNE ÇAĞRI

Herkesin elini taşın altına koyacağı bir dönem başlıyor. Muhalefet partilerimizin bu kanunlar konusunda bizimle işbirliği yapması ve vatandaşlarımızın bu hakka bir an önce kavuşması için sorumluluklarını yerine getirmesi önemli... İsterdik ki bütçeyi aralık ayında çıkarıp bunlara odaklanalım. Ama ana muhalefet buna yanaşmadı. Kalıcı bütçe için ocak ayına kadar bir Meclis trafiği olacak. Eğer muhalefet partileri muafiyeti vatandaşımızın hakkı olarak görüyorsa, oy veren vatandaşlarımız AB’ye vizesiz gitmek istiyorlarsa çağrı yapmalı ve bu yasaların geçmesi için hükümetimize destek olmaları konusunda kampanya başlatılmalı. Eğer görüşmeler yüzünden muafiyet gecikirse kimse bizi sorumlu tutmasın. Halk da eğer bu konuda gerekli adımlar atılmazsa muhalefete vize vermez. Çağrımız şu, yasal düzenlemeleri bir an önce Meclis’ten geçirelim. Biraz önce herkes ev ödevlerini aldı, bir an önce tamamlanacak. Ümit ederiz ki muhalefet partileri de bu çağrıya kulak verip, geçici bütçe konusunda yaptıkları hataya düşmezler.

Şimdi bu konuda zaten ilk görüşmelerden itibaren bekleyen fasılların aşılması konusunda, bir müzakere yaşanmıştı. Sayın Büyüker de bu çerçevede, 14 Aralık’ta fasılın açılması için arkadaşlarım Brüksel’de olacak. Bu hızla gidersek gelecek yüzyıla kalır AB işi.

"6 AY İÇERİSİNDE 4 VEYA 5 FASIL AÇMA İMKANI BULACAĞIZ"

Önümüzdeki 6 ay içerisinde 4 veya 5 fasıl açma imkanı bulacağız. Biz fasıllar yarın açılacakmış gibi hazırlık yapıyoruz. yarın kapanacakmış gibi hazırlık yaptık. Sayın .. iyi niyet temennileri hayata geçer. Her halükarda yeni bir dönem var, bu fırsat çerçevesinin herkes tarafından en iyi şekilde kullanılacağını inanıyorum.

"AB'NİN VERECEĞİ 3 MİLYAR EURO YILLIKTIR"

Üç milyar avro yıllıktır ve önümüzdeki yıl için de yapılacak çalışmalar Türkiye’deki Suriyeli mültecilere harcanacak paradır. AB bunu nasıl aktaracağı şeklindeki iç mekanizmasını çalıştırıyor. Biz de bir mekanizma ile, birçok bakanlığı ilgilendiren boyutları var.

MUSUL'U PROVEKE EDEN ÜÇÜNCÜ TARAFLAR

Musul'daki Türk askeriyle ilgili konuyu provoke eden taraflar Türkiye ve Irak değil. Üçüncü taraflar var ve biz bunları çok iyi biliyoruz. Bazıları bu olayla kendi müdahalelerini unutturmak istiyor.

    :

    :

    :

    :

    "Davutoğlu'ndan flaş Irak açıklaması" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete