EGM'nin uyuşturucu raporu: Fatih'te 200'den fazla torbacı var

EGM’nin 2014 Yılı Uyuşturucu Raporu: “Tezgâhlarda Sıra Var, Adamlar Neredeyse ‘Acele Etmeyin Herkese Yetecek Kadar Mal Var’ Diye Konuşuyorlar”
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde uyuşturucu tacirlerine karşı savaşan gizli soruşturmacı polislerin verdiği bilgiler Türkiye’de uyuşturucu satıcısı ve onların sokaklardaki kolları olarak bilinen torbacıların profilini gözler önüne serdi. Rapora göre, tezgâhlarında kuyruk olan torbacıların, altlarından araba ve bellerinden silahları eksik olmuyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘Uyuşturucu Madde ve Bağımlılığı Araştırma ve İnceleme Raporu’ kapsamında, narkotik şubelerde görevli gizli soruşturmacılarla mülakatlar yapıldı. Mülakatlarda gizli soruşturmacı olarak çalışan narkotik polisleri Türkiye’nin torbacı profilini anlattı. Adana’daki bir torbacı profilini detaylı bir şekilde anlatan işte o mülakat:

ROL-MODEL OLDULAR

“Son dönem satıcıları çocukları kullanmaya başladılar. Torbacılık yapan çocukar, kalabalık ailelerin çocuklarından seçiliyor. İşsiz ve eğitimsizler. Ayaklarında çakma da olsa Adidas marka ayakkabı, iyi bir marka kot pantolon, cebinde mutlaka sigarası ile bir de akşam evlerine ekmek götürüyorlarsa kısa zamanda mahalledeki diğer genç nesil üyeleri için rol model oluyorlar.”

BİR TORBACININ ÖĞLEN YEMEĞİ

“Bir torbacının öğlen yemeği 2 buçuk TL’ye aldığı çoğunlukla dürüm; özellikle de tavuk dürüm olur. Bir ayran ve ya Kola, kendisine 10 TL’ye alınannbir fişek Esrar, bir paket sigara, günlük 10 ila 20 TL arası harçlıktır.”

SURİYE ESRARI DAHA UCUZ

“Orta kademedeki satıcılar, sokaktaki bu torbacılara içinden mal çalmasınlar diye ‘fişeklerin’ uçlarını cımbızladıktan sonra satmaları için veriyorlar. Bir kilo esrardan dürüst bir satıcı 500 fişek çıkarır. Eğer maldan çalıyorsa 600 fişek çıkarır. Normalde paketler standarttır. Bir fişek Esrar’da 2 gram mal bulunur. Diyarbakır Esrar’ının kilosu normal zamanlarda toptan piyasada 800-1000 TL, Suriye Esrarı 400-450 TL arasında temin edilir.”

TEZGAHLARDA KUYRUK OLUŞUYOR

“Mal sahibi cezaevindeki adama bakmak zorundadır. Aksi taktirde mahkumun mal sahibi hakkında konuşma riski doğar. Sokaktaki yasa bu şekilde işler. En kötü torbacı günde 20-30 fişek mal satar. Bir tezgâhta ortalama günde 150 fişek mal satılır. Bunlar sokakta aleni olarak çalışanlardır. Bir de kapalı devre çalışanlar var. Bunlar günde 400-500 fişek mal satarlar. Bazı tezgâhlarda zaman zaman kuyruklar oluşur. Bu tezgâhların arasında günlük cirosu 1 Milyar TL olanları vardır. Ortaya 400 Tl koyarak ortalama 6 bin TL para kazanabileceğiniz başka bir meslek yoktur.”

ALTLARINDA ARABALARI BELLERİNDE SİLAHLARI VAR

“Torba tutanların üstü konumundaki şahıslar olan mal sahiplerinin mutlaka altlarında arabaları vardır. Mal sahibi güçlü olmak zorundadır. Bunun için yanlarında ‘çakal’ olarak adlandırılan şiddete yatkın tipleri taşırlar. Bu çakallar mutlaka silahlıdırlar.

ESRAR AYIP VE KÖTÜ OLARAK ALGILANMIYOR

“Eroin satıcıları Esrar satmaz. Eroin satıcıları aynı zamanda mutlaka kullanıcıdırlar. Bunlar daha dikkatli ve içlerinde kapalı yaşarlar. Çevrelerinden çekinirler. Oysa Esrarcılar için böyle bir risk yoktur. Çünkü Esrar ayıp ve kötü bir şey olarak algılanmaktadır. Bu yüzden Polis dışında çekinecekleri hiç kimse yoktur.”

BİR EROİNMAN HAFTADA 600 LİRA HARCIYOR

“Bir Eroinman günde en az iki kere mal almak zorundadır. Yoksa krize girer. Esrar daha keyfe keder alınmaktadır. Bir Eroinman haftada en az 150 TL, ayda da 600 TL paraya ihtiyaç duyar. Bir Eroin torbacısının en az 10 müşterisi vardır. Eroin torbacıları sabah 7-8 gibi yerlerine gelir, en geç 10 gibi satışını sonlandırırlar. Bir de akşam için satış yaparlar.”

NESİL TEHLİKE ALTINDA

“Yetişen nesil büyük bir tehlike altında bulunuyor. Aileler için Esrar satıcısı oğullarını, işi gücü olan, eve ekmek getiren birisi olarak görüyorlar. Yakalamalar esnasında polise direniyorlar. Oysa Eroinmanlar için bu söz konusu değildir. Sokaktaki yaygın kanı uyuşturucunun, özellikle de Esrar’ın cezasının olmadığı şeklindedir. Bu yanlış algı Esrar kullanımını inanılmaz oranda tetikliyor.”

Bir diğer gizli soruşturmacı narkotik polisi ise İstanbul’un uyuşturucu satıcısı profilini şöyle anlatıyor:

Bir kardeşe bir şey olsa yerine diğer kardeş geçiyor

“Her operasyondan sonra sokaklar kısa sürede boşalıyor ve yeniden torbacılarla doluyor. Torbacı olarak tabir edilen satıcılar genellikle kalabalık ailelerin çocuklarından oluşuyor. Birisine bir şey olduğu zaman diper kardeş devreye giriyor. Kentsel dönüşümün başladığı taşra semtlerinde yaşayanlar, dönüşümle birlikte sorunu gittikleri yerlere taşıyorlar. Bunun en önemli örneği Tarlabaşı semtidir.”

Sol örgütler uyuşturucu satıcılarıyla mücadele ediyor

“Sol kökenli örgütler kendilerince uyuşturucu satıcılarıyla mücadele ederken, PKK torbacıları korur durumda hareket ediyor. Bunun sebebi PKK’nın bu torbacılardan finansal kaynak sağlamasıdır.”

BONZAİ ESRARI PİYASADAN SİLDİ

“Bonzai, Esrar’ı bile piyasadan geriletmeye başladı. Eroin satışındaki gerilme nedeniyle Eroin tacirlerinin Esrar’a, Bonzai’ye Ecstasy’ye Eroin kattıklarını biliyoruz. Bonzai Esrar kullanımını geriletmektedir. Bir kilo Bonzai kimyasalı ile yaklaşık 200 kilo satışa hazır madde oluşturuyor. Fatih bölgesinde 3-4 gramlık Bonzai paketleri 150-200 Tl arasında satılmaktadır. Aynı miktar Gaziosmanpaşa’da 80-100 TL, Bağcılar’da 50-80 TL arasında satılmaktadır. Maddenin kalite farkı fiyatını belirler.”

13 YAŞ GRUBU TORBACI SAYISINDA PATLAMA

“Son birkaç yıl içerisinde sokaklar inanılmaz sayıda torbacı ile doldu. Geldiğimiz noktada torbacılar, ‘Ben esnafım, bunlar da benim müşterilerim’ anlayışıyla hareket ediyor. Torbacıların yaş ortalamalarına baktığımız zaman, yaygın olarak 1995-2000 doğumlulardan oluşur. Son dönemde 13 yaş grubu torbacıların sayısında ciddi artış gözleniyor. Ceza muafiyetleri olduğundan, uyuşturucu çeteleri bu çocukları torbacı olarak kullanıyor. Bu çocuklar aynı zamanda bir uyuşturucu kullanıcısı durumundalar.”

SATICI PROFİLİ

“İstanbul sokak piyasasında bir fişek Eroin bölgelere göre, 10-60 TL arasında değişir. Satıcıların geneli doğu ve Güneydoğu kökenli olduklarından malı kaynağından alırlar ve ucuza mal ederler. Bazı semtler Mardin kökenlilerin, bazıları Batman, bazıları da Diyarbakırlıların kontrolündedir. Bunun yanı sıra Kumkapı bölgesinde Eroin gürcülerin, Kokain Afrikalıların denetiminde satılır. Kubar Esrar Beyoğlu piyasasında 12,5 gramı 100 TL’den, Toz Esrarın kilo fiyatı 1500-300 Tl arasında satılır. Sokakta Ecstasy’nin ortalama fiyatı tablet başı 15 TL’den satılır.”

FATİH'TE 200'DEN FAZLA TORBACI VAR

“Fatih Bölgesinde 200’den fazla torbacı vardır. Çoğu tezgah vardiya usulüyle çalışır. Tezgahların hepsinin sahiopleri vardır. İsimleri konmuş durumdadır. Kimse yerini bırakmaz, satış yerlerini korumak için gerekirse şiddet kullanırlar. Uyuşturucu çetelerinin içinde çok katı bir hiyerarşi vardır. Torbacıların zaman zaman tayinleri çıkarılır.”

SEMTLER VE TORBACI SAYILARI

“Mart 2014 itibariyle Bağcılar bölgesinde tezgah sayısı 300-350’den aşağı düşmez. Beyoğlu bölgesinde minimum 150, Esenyurt tarafında 130-150 arası satış noktası vardır. Zeytinburnu tarafında 100 tezgâh, Gaziosmanpaşa’da ise 150 tezgâh vardır.”

"ACELE ETMEYİN HERKESE MAL VAR"

“Bir Eroin tezgâhı günlük 5-6 bin TL ortalama ciro yapmaktadır. Bazı tezgâhlarda inanılmaz sıra vardır. Biz bile mal almak için sıraya girdik. Adamlar neredeyse ‘Acele etmeyin herkese yetecek kadar mal var’ diye konuşuyorlardı.”


    :

    :

    :

    :

    "EGM'nin uyuşturucu raporu: Fatih'te 200'den fazla torbacı var" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ