close

TÜBİTAK’ın toplattığı kitaplar Meclis gündeminde

TÜBİTAK’ın 'kültürel uygunluk ve yerlilik testi'nden geçirdiğini belirttiği kitapları toplatması ve yayından kaldırması Meclis gündemine taşındı.
TÜBİTAK Başkanı’nın talimatıyla ‘yeniden yapılanma’ kapsamında ‘yerlilik ve kültürel uyum’ şeklinde açıklanan iki ‘kritere’ uymadığı gerekçesiyle piyasadan toplatılan ve imha edileceği belirtilen kitaplar TBMM’e gündemine taşındı.

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner verdiği yazılı soru önergesinde, söz konusu kitap toplatma kararının hangi yasaya dayandırıldığını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a sordu.

Cihaner’in verdiği yazılı soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

“Yazılı ve görsel basına Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) 2015 yılı içinde 50 bin kitap için toplatma kararı verildiği; “yerlilik ve kültürel uyum” kriterleriyle değerlendirilecek kitapların sakıncalı bulunursa imha edileceği; özellikle çocuklara ve gençlere yönelik evrimle ilgili bilimsel kitapların denetimden geçeceği; 50 bin kitabın akıbetinin henüz bilinmezken söz konusu uygulamanın bundan sonra da devam edeceği; TÜBİTAK yetkililerinin, Türkiye’nin kültürüne ve manevi değerlerine ters düşen kitapların piyasadan toplatılacağı; olumsuzluğa rastlanmazsa piyasaya yeniden sürülecekleri; TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları’nın kitap satış arşivinde bulunan ve insanın evrimini anlatan kitaplar listeden tamamen çıkartıldığı yönünde haberler yansımıştır.

Bu bağlamda;

1) Kurumun piyasadan toplattığı kitapların sayısı dilekçe tarihi itibariyle kaç adettir?

2) Kurumun “yerlilik ve kültürel uyum” kriterleri nelerdir?

3) Kamuoyuna bir süredir yansıyan, kurumun bilim dünyasında ölçüt olarak kabul edilen Evrim Teorisi’ne karşı olduğu, birçok eylemini bu çerçevede gerçekleştirdiği iddiası doğru mudur?

4) Kurum neden kitapların birer örneğini inceleyip olumsuzluğun belirlenmesi durumunda kitapları toplatma kararı almak yerine bir inceleme yapılmadan önce kitapları toplatma kararı almıştır?

5) Kurum 2015 yılı içerisinde toplatıldığı iddia edilen 50 bin kitabın akıbeti yönünde bir karar almış mıdır?

6) Kurumun kitap toplatma kararı hangi yasaya dayandırılmıştır?

7) Kurumun TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları’nın kitap satış arşivinde bulunan yayınları satış listesinden çıkarma kararı hangi nedene dayandırılmaktadır?”

    :

    :

    :

    :

    "TÜBİTAK’ın toplattığı kitaplar Meclis gündeminde" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete