Başbakan Davutoğlu Azerbaycan'da konuştu

Başbakan Davutoğlu Azerbaycan'da Türkiye-Rusya kriziyle ilgili açıklamalar yaptı.
İşte Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar:

"- Türkiye Rusya ilişkileri soğuk savaş döneminin karşılıklı kutuplaştıırıcı dilinden sonra özellikle Ak Parti iktidarı döneminde ivme kazanmıştır.

- Türk ve Rus halkları arasında hiçbir sorun yoktur ve olmayacaktır.

- Türkler ve Ruslar Avrupa'yla Asya arasında Avrupa ve Asya tarihini birlikte şekillendirmiş halktır. Rus halkı onurlu bir halktır. Ama herkes de bilmelidir ki Türk halkı da onurlu bir halktır ve saygı duyduğu bir halktan saygı görmeyi bekler.

- Türkiye kimseye tepeden bakmaz ama kendisine de tepeden bakılmasına izin vermez.

- Son yaşadığımız olaylar Türk ve Rus halkları arasında bir problem değildir.

- Türkiye Suriye sınırı sadece bu iki ülkeyi ilgilendirir.

- Rus liderlerin Türkiye'ye karşı bir iftira kampanyasına yönelmiş olması kabul etmemiz mümkün değildir.

- Çağrım, Rusya'daki liderlere, Sayın Putin'e ve bütün Rus liderliğine, gelin meselemizi konuşarak, yüz yüze ele alalım.

Ama 15 gün önce zikretmediğiniz, gündemde olmayan iddialarla, 'Türkiye DEAŞ'a destek oluyor' gibi iddialarla soğuk savaş dönemini andıran  Pravda usulü kampanyaları birbirimize karşı kullanmayalım.

Eğer böyle bir iddia var idiyse neden 15 gün önce gündeme getirmediniz.

- Olan şudur; Türkiye Suriye sınırı 5 yıldır milyonlarca mültecinin Türkiye'ye geçmek zorunda kaldığı ama Türkiye sınırının karşısında bir muhatabının olmadığı problemli bir sınırdır.

- Hem Türkiye'nin de içinde olduğu koalisyon tarafından hem de Rusya tarafından DEAŞ'a karşı olduğu söylenen operasyonlar yapılıyor.

Türkiye Suriye sınırında 2012 yılında iki Türk uçağı düşürüldü. Ve pilotlarımız şehit oldu. Bunları Rus dostlarımızın çok iyi anlaması gerekir. Biz o zaman şu kararı aldık.

Bundan sonra Suriye'de Türkiye'ye gelen uçaklar tehdit kabul edilecek ve ihlal hiç bir şekilde kabul edilmeyecek. Ve bunu bütün dünyaya ilan ettik.

Daha sonra Rusya Suriye'ye operasyon kararı aldığında Türkiye sınırı 3 kez Rus uçaklar tarafından ihlal edildi. O zaman dostça Rus yetkililere lütfen tekrar bu sınırın ihlal edilmesine izin vermeyin dedik.

Yine dostça şunu söyledik operasyon yaptığınız yerde hiçbir DEAŞ unsuru yoktuır. Orada Türkiye'nin himayesine muhtaç Türkmenler yaşar. Defaetlerce söz verdiler bir daha sınır ihlali olmayacak diye. " 

Kaynak: cnnturk.com

    :

    :

    :

    :

    "Başbakan Davutoğlu Azerbaycan'da konuştu" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete