​"Tarikat yasağı kalksın, tekke ve zaviyeler açılsın!"

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın Meclis Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifi, şaşırttı..
KARŞI GAZETE | ANKARA

TEKKE VE ZAVİYELER AÇILSIN! TARİKATLAR YASAKLANMASIN...


"Türkiye'de tarikatların yasaklanması, tekkeler ve zaviyelerin kapanmasıyla tarikatların yok olmadığı, dergâhların bitmediği, zikirlerin ve ayinlerin devam ettiği bilinmektedir." diyen Tan, halkın onayı ve rızası olmadan alınan Tekke ve Zaviyelerin kapatılması kararının, kaldırılması gerektiğini savundu.

"CEMAAT ÖZGÜRLÜĞÜ OLMALI"

Tan, Meclis'e verdiği  yasa teklifinde "Birey seçtiği dini aynı inanca mensup insanlarla oluşturduğu cemaatlerle (sivil toplumla) yaşama yayma ve örgütleme hakkına sahip olmalıdır. " ifadesini kullandı.

Teklifte şu ifade ile tekke ve zaviyelerin yasaklanmasına ilişkin kanun maddesinin kaldırılmasını istendi:

"Tekke ve Zaviyelerin yasaklanması yasası kaldırılırsa, Nakşibendîlik, Kadirilik, Halvetilik, Uşşakîlik, Cerrâhîlik, Şâbânilik, Sa’dîlik gibi Sünnî tarikatlar ve Alevî-Bektaşîlere, dede ocaklarına ait "seyyidlik, çelebilik, halifelik, babalık, dedelik vs." tüm unvan ve müesseseler de yasak olmaktan çıkmış olacak ve insanlar dini değerlerini özgürce yaşayabileceklerdir. Ülkemizde yaşayan farklı inançların, görüşlerin ve mezheplerin kendi okullarını açmalarına, müfredatlarını kendilerinin belirlemelerine ve çeşitli dini cemaatlerin yeniden örgütlenmelerine, sosyal yaşamda yerlerini almalarına imkân verilmelidir."



Altan Tan, aynı teklifin ikinci maddesinde de Alevi yurttaşların cemevi taleplerinin reddedilmesine gerekçe gösterilen yasa ve yönetmelikte değişiklik istedi.

Maddenin gerekçesinde, "Devletin tüm inançlara ve mezheplere eşit mesafede yaklaşması adına ‘ibadet yeri’ ibaresinin ‘cami, mescit, cem evi, havra, sinagog ve kilise’ olarak değiştirilmesi daha uygun olacaktır." denildi.

    :

    :

    :

    :

    "​"Tarikat yasağı kalksın, tekke ve zaviyeler açılsın!"" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete