Melih Gökçek’ten CHP’ye yasak!

CHP'ye, 16-17 Ocak'ta gerçekleştireceği büyük kurultayı için Melih Gökçek'ten 'ilan yasağı' geldi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, CHP’nin kurultayın duyurulması için Ankara’nın ana arter ve caddelerine duyuru ve ilan asılması yönündeki talebini reddetti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Abdurrahman Karabudak imzalı yazıda, CHP’nin ilan asma talebine şu yanıt verildi;

TALEBİNİZ UYGUN GÖRÜLMEDİ

“Söz konusu izin talebine ilişkin; 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 42-1 maddesine, Kabahatlar talimatnamesinin 137h maddesine, Ankara Valiliği Mahalli Çevre Kurulunun 21,06,2000 tarih ve 2007-3 sayılı kararına ve Zabıta Küşat Yönetmeliğinin 32. Maddesine aykırılık teşkil ettiğinden talebiniz uygun görülmemiştir.” 

CHP GENEL SEKRETERİ TEKİN: “İLANLARI ASACAĞIZ, GEREKİRSE BAŞINDA BEKLERİZ…”

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’ye getirdiği Büyük Kurultay ilanı yasağına, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin sert tepki gösterdi.

Tekin, Sözcü’nün sorusu üzerine, CHP’nin 16-17 Ocak’taki büyük kurultayına ilişkin ilan ve duyuruları Ankara’nın görünür yerlerine, getirilen yasağa rağmen asacaklarını söyledi. Tekin, “Bu yasak kabul edilir gibi değil. Ana muhalefet partisi büyük kurultayını yapacak, ancak bunun ilan ve duyuruları, kurultayın yapılacağı başkentte sokak ve caddelere asılamayacak. Biz ilanlarımızı, duyurularımızı asarız. Gerekirse başında da bekleriz. Gelsin indirsinler. Eğer bunları indirecek bir babayiğit varsa, gelsin indirsin” dedi.

“KENDİ PARAMIZLA BİLLBOARD BİLE KİRALAYAMAMIŞTIK”

AKP’li Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri’nin daha önce de CHP’ye karşı benzer tavırları olduğuna dikkat çeken Gürsel Tekin, “Kendi paramızla bilboard bile kiralayamamıştık” demişti.

İZİN ALMAK İÇİN BAŞVURDULAR, ZABITA “İZNİNİZ OLMADIĞI İÇİN ASAMAZSINIZ” DEDİ

Ankara Büyükşehir Zabıta Müdürlüğü’nün CHP’ye getirdiği ilan yasağı, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 42-1 maddesine dayandırıldı. O madde şöyle diyor;
“Meydanlara veya parklara, cadde veya sokak kenarlarındaki kamuya ait duvar veya alanlara, rızası olmaksızın özel kişilere ait alanlara bez, kâğıt ve benzeri afiş ve ilân asan kişiye, yüz Türk Lirasından üçbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Aynı içerikteki afiş ve ilânlar, tek fiil sayılır,”

Oysa aynı maddenin ikinci fıkrasında ise, “yetkili makamlardan izin alınması halinde” ilan asılabileceği yer alıyor. Aynı maddenin 2. fıkrası şöyle diyor;

“Birinci fıkra hükmü, yetkili makamlardan alınan açık ve yazılı izne dayalı olarak asılan afiş ve ilânlar açısından uygulanmaz. Bu izinde, afiş ve ilânın asılacağı zaman dilimi açık bir şekilde gösterilir. Bu afiş ve ilânlar izin verilen gerçek veya tüzel kişi tarafından bu sürenin dolmasını müteakip derhal toplatılır. Toplatma yükümlülüğüne aykırı hareket edilmesi halinde birinci fıkra hükmüne göre idarî para cezası verilir.”

Bu durumda, zabıta aynı maddenin “izin verme” fıkrası yerine, “yasaklama” fıkrasını CHP yasağına gerekçe haline getirdi; CHP’nin “izin” için yaptığı başvuruya, Belediye “izniniz yok asamazsınız” yanıtı vermiş oldu.

AKP İLANLARI ÇEVREYİ KİRLETMİYOR MU?

Zabıta Müdürlüğü’nün CHP Kurultay ilanlarına yasağı dayandırdığı diğer yönetmelik ve kararlar da, “çevre kirliği” gerekçesi yer alıyor. Bu da akıllara, aynı kanunlar ve yönetmelikler yürürlükteyken yapılan AKP kongrelerinde zabıtanın aklına neden bu maddeler gelmedi, “Neden AKP büyük kongresi ilanları yasaklanmadı” sorularını getirdi.

Kaynak: sozcu.com.tr / Zeynep Gürcanlı

    :

    :

    :

    :

    "Melih Gökçek’ten CHP’ye yasak!" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete