Meclis'te 'Yürü git' tartışması

Meclis’te yılın son Genel Kurul toplantısında “yürü git” ve “yürek” atışması yaşandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Burada konuşmaya beni bırakabilecek kadar yüreğin yok” sözüne HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Kimin yüreği olup olmadığını göstereceğim” karşılığını verdi.

Meclis’te 2015’in son Genel Kurul toplantısında tutanaklara “Burada konuşmaya beni bırakabilecek kadar yüreğin yok”, “Kimin yüreği olup olmadığını göstereceğim!”, “Ya yürü git”, “Yalan makinesine bağlansan patlatırsın!” sözleri damgasını vurdu.

Meclis Genel Kurulu’nda dün tutanaklara şu konuşmalar geçti:

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI SÜLEYMAN SOYLU

Çünkü sizin zihniyetiniz bu ülkede, bu ülkenin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine ve bu ülkenin bin yıldır bu topraklarda ve bu medeniyette oluşturmuş olduğu büyük bir anlayışa halel getirmek, sakatlamak ve ortadan kaldırmak için kurulmuş bir zihniyettir ki bu zihniyetle değil.

Tam tersine, idama giderken bile "Milletime ebedî saadet diliyorum." diyen bir insanın ortaya koymuş olduğu anlayışla birlikte bugün burada konuşuyoruz.

BAŞKAN - Sayın Bakanım, sataşmadan dolayı iki dakika söz veriyoruz, iki dakika sürecek ama siz her zaman Hükûmet olarak yerinizden söz alma hakkına sahipsiniz, yerinizden söz alabilirsiniz.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Devamla) - Sayın Başkan, burada…

-“TORPİL GEÇİYORSUN ŞİMDİ”-

AYTUĞ ATICI (Mersin) - Torpil geçiyorsun şimdi! Niye torpil geçiyorsun?

ERTUĞRUL KÜRKCÜ (İzmir) - Bedava yok ya!

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Sayın Başkan, İç Tüzük'ü uygulayacak mısınız, yoksa…

BAŞKAN - Sayın Bakanım, süre doldu. Siz dilerseniz mikrofonsuz bir şekilde orada ifade edebilirsiniz, aksi takdirde Hükûmet olarak zaten burada yerinizden söz alma hakkına her zaman sahipsiniz, sataşma iki dakikayla sınırlı çünkü.

AYTUĞ ATICI (Mersin) - Beş saat konuşsanız kendinizi aklayamazsınız, boşuna konuşmayın!

-“BURADA KONUŞMAYA BENİ BIRAKABİLECEK KADAR YÜREĞİN YOK”-

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Devamla) - Burada konuşmaya beni bırakabilecek kadar yüreğin yok.

-“KİMİN YÜREĞİ OLUP OLMADIĞINI GÖSTERECEĞİM!”-

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Kimin yüreği olup olmadığını göstereceğim!

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Devamla) - Ama, bir şey söyleyeyim, çocukları, camileri ve okulları ortadan kaldırabilecek kadar bir yüreğiniz var. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

ÇAĞLAR DEMİREL (Diyarbakır) - Tehdit etmeyin, tehdit etmeyin!

-“YA YÜRÜ GİT”-

ERTUĞRUL KÜRKCÜ (İzmir) - Ya yürü git bir yerine otur ya, bakan mısın, nesin!

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Sen git otur! Hadi oradan! (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

-“YALAN MAKİNESİNE BAĞLANSAN PATLATIRSIN!”-

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Ama, kendisini biz yakından biliyoruz, kendisi yıllarca, 90'lı yıllarda faili meçhul, faili malum cinayetler işleyen, asit çukurlarında Kürt gençlerini katleden, 17 bin Kürt gencinin nasıl katledildiğini bile bugün izah edemeyen bir siyasi gelenekten geliyor.

HASAN TURAN (İstanbul) - Yalan makinesine bağlansan patlatırsın!”

-YENİ YIL MESAJLARI-

Yılın son Genel Kurul toplantısında grup başkanvekillerinin yeni yıla ilişkin verdiği mesajlar tutanaklara şöyle yansıdı:

-“KİMSENİN BURNUNUN KANAMADIĞI, TERÖRÜN OLMADIĞI NİCE MUTLU YILLAR DİLİYORUM”-

MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ERKAN AKÇAY (Manisa) - Öncelikle, gerçekçi olarak ifade etmek istersek 2015 yılında ülkemizin âdeta cenaze evine, taziye çadırına dönüştüğü bu terör saldırıları nedeniyle yüzlerce evladımızı terör saldırılarında şehadet mertebesine uğurladık, yüzlerce vatandaşımız ve masum insan terör saldırılarıyla hayatını kaybetti. Maalesef huzurlu bir yıl geçirmedik.

Bütün bu olanlara rağmen ve her şeye rağmen 2016 yılının bütün vatandaşlarımıza, bütün insanlığa hayırlar, esenlikler, barışlar getirmesini temenni ediyorum. Dirlik düzenlik, birlik beraberlik diliyorum. Kimsenin burnunun kanamadığı, terörün olmadığı nice mutlu yıllar diliyorum.

-“HDP GRUBU OLARAK YENİ YILI DİYARBAKIR'DA, SUR'DA, CİZRE'DE, SİLOPİ'DE VE ŞIRNAK'TA GEÇİRECEĞİZ”-

HDP GRUP BAŞKANVEKİLİ ÇAĞLAR DEMİREL (Diyarbakır) - Şu anda hâlâ cenazelerin ortada olduğu, cenazelerini bile defnedemeyen Cizre ve Şırnak'taki, Sur'daki vatandaşlarımızın ne yazık ki bu durumunu 2015 yılında Türkiye'de hâlâ bu şekilde ifade ediyoruz. Bu bir acıydı, acı yılıydı, öyle ifade etmek istiyorum.

Bizler grup olarak, HDP Grubu olarak yeni yılı Diyarbakır'da, Sur'da, Cizre'de, Silopi'de ve Şırnak'ta geçireceğiz. Halkın, halkımızın acılar yaşadığı, halkımızın ne yazık ki sokağa çıkma yasaklarıyla evinden bile dışarıya çıkamadığı bir yeni yılı geçireceğiz.


Bunun için biz halkımızla birlikte ayın 31'inde yani yarın akşam itibarıyla yeni yıla ilişkin Cizre'de, Şırnak'ta ve Sur'da olacağız.

Umarız ki buradan şu mesajı tüm Türkiye kamuoyuna iletelim ve hep birlikte buradan, Genel Kuruldan 2016 yılının 2015'teki acıların son bulacağı, barışın, özgürlüğün, kardeşliğin ve çözümün gerçekleştirileceği bir yıl olmasını temenni ediyorum.

-“2016 YILININ KARDEŞ KAVGASININ NİHAYET BULDUĞU BİR YIL OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM”-

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ENGİN ALTAY (İstanbul) - 2015 yılını maalesef acılarla, burukluklarla, anlamsız üst üste yapılan seçimlerle geride bıraktık. 2015 yılında oluşan 26'ncı Dönem Parlamentosu iki aylık bir çalışma dönemini de 2015 yılı için tamamlamış oldu.

Biraz önce söylediğim gibi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin üstünde bir güç yoktur. Dolayısıyla, Türkiye'de 780.500 kilometrekarelik coğrafyanın her metrekaresinde vatandaşlarımızın dökülen kanının, akan gözyaşının bu Mecliste bir vicdani sorumluluğu vardır.

Bu bakımdan, siyasetin de sadece ve sadece milletin huzuru, refahı ve mutluluğu için yapıldığı bir gerçek olduğuna göre, 2016 yılında önümüzdeki hafta yeni bir yıl, yeni umutlarla, yeni iş birliktelikleri, yeni anlayışlarla ve az önce söylediğim gibi, sadece ve sadece vatandaşlarımızın huzuru, refahı ve mutluluğunu esas ve temel alan bir anlayışla Parlamentomuzun çalışmasını arzu etmekteyiz.

2016 yılının kardeş kavgasının nihayet bulduğu bir yıl olmasını temenni ediyorum. Gene, 2016 yılının Türkiye ekonomisinin risksiz, yükselen, büyüyen bir hâl aldığı yıl olmasını temenni ediyorum. Yine, 2016 yılının demokrasimizin, özgürlüklerle taçlandığı bir yıl olmasını arzu ve temenni ediyoruz.

-“2016 YILININ KARDEŞ KAVGASININ AZALDIĞI…”-

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ BÜLENT TURAN (Çanakkale) - 2015 anlamlı iki tane ayrı seçimin yaşandığı, tüm milletin hepimize ders verdiği çok farklı bir yıl oldu. 2016'nın bu derslerden sonuç çıkarıldığı, milletin bize verdiği fotoğraftan herkesin üzerine düşenin alındığı, buna bağlı olarak da çok daha başarılı bir yasama döneminin olduğu bir yıl olmasını ümit ediyorum.

Ülkemizde inşallah 2016 yılının kardeş kavgasının azaldığı, olmadığı, terörün son bulduğu, huzurun, refahın, barışın zirve yaptığı bir yıl olmasını ben de ümit ediyorum.” 

Kaynak: ANKA

    :

    :

    :

    :

    "Meclis'te 'Yürü git' tartışması" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete