Erdoğan'ın canlı yayın aşkı

Cumhurbaşkanı muhalefetin sesini kesmeye çalışmakla suçlanıyor. Erdoğan ise salı günleri bu geleneği sürdürmekte kararlı.
Siyasi parti liderleri, eskiden beri salı günleri TBMM’de düzenlenen grup toplantılarını kamuoyuna seslenmek için önemli bir fırsat olarak görürler.

Meclis TV, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin bu fırsattan eşit yararlanmaları için her gruptan bir saat canlı yayın yapar. Her salı, önce MHP, ardından AKP, sonra HDP ve son olarak da CHP grubu toplanır.

Bu toplantıların saatleri bile kesindir: MHP 10.30, AK Parti 11.15, HDP 12.30 ve CHP 13.30.

CANLI YAYIN SAVAŞI

TV kanallarının yayın akışını kesip TBMM TV’ye canlı bağlanması, kanalların takdirine kalmış bir konu.

Ancak uygulamada şöyle bir durum yaşanıyor:

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin grup toplantısına MHP’ye yakın TV kanalları dışında genellikle 15-20 dakika bağlanılır. Bunu izleyen AKP grup toplantısı ise baştan sona ve en az 12, en fazla 16 kanalda aynı anda canlı yayınlanır.

HDP’nin TV kanallarında canlı yayından yararlanması genelde ‘istisnai’ bir durumdur. CHP liderinin konuşması ise Halk TV gibi kanalların dışında 30 dakikadan fazla görülmez. Hal böyle olunca salı günleri, ciddi bir ‘canlı yayın’ savaşı yaşanır.

Ancak Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildikten sonra salı günleri grup toplantılarına denk düşen saatlere program koyması, grup toplantılarının yayın dengelerini altüst etti.

Hürriyet'in Cumhurbaşkanlığı muhabiri Ümit Çetin’in saptamasına göre, Erdoğan’ın ilk aylarda salı günleri 11.00’den sonra program koymaya başlaması, Başbakan Ahmet Davutoğlu da dahil bütün liderleri sıkıntıya soktu.

Kanallar, Erdoğan’ı yayınlamayı tercih edince liderlerin grup toplantıları canlı yayın yüzü görmemeye başladı. Bunun üzerine harekete geçen Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık yetkilileri, Erdoğan ile Davutoğlu’nun aynı gün aynı saatte konuşmaması için gerekli ayarlamaları yaptılar.

Bu arada Erdoğan’ın salı günkü düzenli muhtar buluşmaları da düzenli bir gelenek olarak yerleşti.

CHP-HDP’YE YAYIN ORTAĞI

Ancak muhalefet partileri açısından şöyle bir sonuç çıktı: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda muhtarlarla 4 kez buluştu. Hepsi salı gününe denk geldi.

Erdoğan’ın konuşmaları genellikle Davutoğlu’ndan sonra başlıyor. Dolayısıyla HDP’nin ya da CHP’nin grup toplantılarıyla çakışıyor. Kanalların önemli bir bölümü de doğrudan Erdoğan’ı canlı yayınlamaya başlıyorlar.

Muhalefet de bu duruma isyan ediyor. MHP toplantıyı öğleden önce yaptığı için bu uygulamadan çok fazla etkilenmiyor. Ancak CHP ve HDP için durum biraz sıkıntılı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, salı günü düzenlediği muhtar buluşmalarıyla Cumhurbaşkanı’nı muhalefetin sesini engellemeye çalıştığını öne sürüyor ve tepkisini şu sözlerle kayda geçiriyor:

“Ellerinde bulundurdukları havuz medyasını kullanarak, programları çakıştırıyorlar ve bu yolla muhalefetin sesini engellemeye çalışıyorlar. Bu çok tipik, planlanmış bir tertiptir. Engelleme çok açıktır.

Bu bizzat Cumhurbaşkanı kaynaklıdır. Cumhurbaşkanı, bizzat Türkiye’de demokrasinin uygulanmasını engellemek için her türlü çabayı göstermektedir.”

HDP: İKİLİ AMAÇ VAR

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani de Erdoğan’ın aynı saatlerde program yapmasının ikili bir amacı olduğunu belirterek şöyle konuşuyor:

“Cumhurbaşkanı esasında her salı, paralel grup toplantısı yaparak ikili amacını yerine getirmeye çalışıyor. Ola ki halkta Davutoğlu’na yönelik bir teveccüh gelişir ve kendisi unutulur kaygısı yaşıyor.

Diğer yandan AKP’nin önünü kesecek tek aktörün HDP olduğunu bildiği için paralel grubu aynı saate denk getiriyor.

Dikkatleri Saray’a çevirerek, HDP’yi görünmez kılma gayreti içinde. Biz kendisinin ikili bir amaç yöntemi izlediğinin farkındayız. Ama bu yöntem kendisine de fayda getirmeyecek.”

Erdoğan’ın, herhangi bir değişiklik olmazsa her salı saat 12.30’da muhtarlarla buluşmaya devam etmesi planlanıyor. Bir başka anlatımla, Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhtar buluşmaları üzerinden salı günlerinin denklemi içine kendisini şimdiden yerleştirmiş bulunuyor.

    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan'ın canlı yayın aşkı" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ