Bunlar 80 Darbesi döneminde bile olmadı

​Engelli ve yaşlı maaşlarını kesen yasa değişikliğin iptali için sokağa dökülen engelliler 24 saatlik oturma eylemi başlattı.
Görme engelli Murat Demirok, “1980 darbesinde bile kesilmeyen engelli maaşları AKP döneminde kesildi. AKP bizi darbeledi” dedi.

Evde bakım, engelli ve yaşlı maaşlarının kesilmesine neden olan yasa değişikliğinin iptali için engelliler sokağa döküldü.

164 engelli Sivil Toplum Kuruluşu, “Uyumuyoruz, uyarıyoruz” sloganıyla Galatasaray Meydanı’nda 24 saat sürecek oturma eylemi başlattı.

Çok sayıda engelinin de katıldığı oturma eylemi, basın açıklamasıyla başladı. Grup adına konuşmayı yapan Türkiye Sakatlar Derneği avukatı Turan Hançerli açıklamaya, “Devlet eliyle haklarımıza yapılan saldırıları haykırmak için alanlardayız” sözleriyle başladı.

SÖZ ALDIK AMA YERİNE GETİRİLMEDİ

Maaşları düzenleyen 2022 ve 2828 sayılı yasalardaki yasaların 2013 yılında değişmesinin ardından, değişikliğin iptali için Meclis’e gittiklerini söyleyen Hançerli, uygulamanın kaldırılması için AKP, CHP, MHP ve HDP’li vekillerden söz aldıklarını ancak bu sözlerin yerine getirilmediğini vurguladı.

Açıklamada, “Görüşmelerden ve bize verilen sözlerin üzerinden iki ay geçmesine rağmen, beklenen yasa değişikliği Meclis’in gündeminde yer bulmadı ve kanun değişikliği gerçekleşmedi” dendi.

Açıklamanın ardından, engelliler bugün saat 13.00’e kadar sürecek oturma eylemini başlattı.

Grup, “Uyumuyoruz, uyarıyoruz” sloganları attı. Altınokta Körler Vakıfı’nın yöneticisi Murat Demirok da, değişikliğin engellileri eve hapsedeceğini söyledi.

Görme engelli Demirok, maaşlarla ilgili yasaların 1976’da çıktığını ve 1980 darbesi döneminde bile bu maaşın kesilmediğini söyledi.

Demirok, “Hükümet, ‘Veriyoruz’ diyor ama aldığımız bir şey yok, aksine kesiyorlar. AKP’nin sosyal politikaları çöktü. Darbe döneminde bile kesilmeyen engelli maaşlarının AKP döneminde kesildi.

Bunu nasıl açıklayacağız. AKP bizi darbeledi. Kamuoyunun önünde engellilerle ilgili bir makyaj yapılıyor ama haklarımız verilmiyor. Şu anki sistemde, körlerin ihtiyacı olan 20 liralık beyaz bastonu bile verilmiyor
” dedi.

Yaşlı ve engellilerin maaşlarının kesilmesini bütçeye bağlayan Demirok, “Bu yasa değişikliğinin sebebi, bütçeden rant çıkartmak. Cumhurbaşkanı kendisine örtülü ödeneği için engellilerin maaşını kesmiş.” diye konuştu.

“MAAŞI ALAMASIN, CEBİMİZE KALSIN”

Boğaziçi Üniversitesi 3. Sınıf Öğrencisi olan görme engelli Çağrı Gökçek ise, “Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı döneminde yaptığı harcamalara bakarsanız, bu yasa değişikliğinin neden yapıldığını anlarsınız.

Birçok engelli şu an açlık sınırında, engelliler evlere esir ediliyor. Göstermelik iş kontenjanları dışında devlet iş imkanı tanımadığı gibi, olan maaşları da kesiyor. Maaş bağlanması için öyle kriterler koyuyorlar ki, ‘Şu maaşı keşke alamasın da, cebimize kalsın’ deniyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: Aysun Yazıcı / Taraf gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "Bunlar 80 Darbesi döneminde bile olmadı" hakkında Tweetler

    DİĞER YAŞAM HABERLERİ