​Erdoğan hem başkan hem Cumhurbaşkanı

AKP, muhalefetle uzlaşma sağlanamazsa “partili Cumhurbaşkanı” seçeneğini gündeme getirmeyi planlıyor.
Yeni anayasa ile başkanlık sistemine geçmek isteyen AKP, muhalefetle uzlaşma sağlanamazsa “partili Cumhurbaşkanı” seçeneğini gündeme getirmeyi planlıyor.

Partili Cumhurbaşkanı seçeneğinde, anayasanın 101. maddesindeki “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir” hükmünün kaldırılması yeterli olacak. Böyle bir durumda Tayyip Erdoğan, AKP Genel Başkanı olarak Cumhurbaşkanlığı’nı sürdürebilecek.

BAŞKANLIKTA SON NOKTA

Yeni anayasa ve başkanlık sistemine ilişkin tartışmalar sürerken AKP’de konuyla ilgili olarak süreç ve model konusunda şu görüş de dile getiriliyor:

“Baştan beri başkanlıkla ilgili 3 modeli öneriyoruz. İlki tam başkanlık sistemi, ikincisi yarı başkanlık, son seçenek de “partili Cumhurbaşkanı” modeli. Eğer ilk ikisi olmazsa partili Cumhurbaşkanı modeli de kabul edilebilir bir seçenecektir. Böyle bir modelde anlaşılırsa anayasanın diğer maddelerinde çok fazla bir pürüz kalmaz ve daha kolay bir uzlaşma olabilir.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Partili Cumhurbaşkanı modelinde, anayasanın Cumhurbaşkanı’nın nitelikleri ve bağımsızlığını düzenleyen 101. maddesindeki “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir” hükmünün kaldırılması yeterli olur. Bu 1961 Anayasası’nda var olan bir hüküm ve Atatürk döneminde uygulanmıştı. Böyle bir değişikliğin gerçekleştirilmesi durumunda Erdoğan, hem AKP Genel Başkanı hem de Cumhurbaşkanı olabilir.”

Kaynak: Emine Kaplan / Cumhuriyet Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "​Erdoğan hem başkan hem Cumhurbaşkanı" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete