​CHP'den devrim gibi teklif

CHP 13 maddede sosyal devleti böyle inşa edecek, işte o detaylar..
KARŞI GAZETE | ANKARA

TANAL’DAN 13 MADDE’DE SOSYAL DEVLET TEKLİFİ

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal;  Meclis'e Sosyal Devlet İlkesi’nin temelini oluşturacak 13 maddelik bir çerçeve kanun teklifi verdi. Teklif yasalaşırsa asgari ücret yükselecek, kimse evsiz kalmayacak, öğrencilerin okul, kırtasiye, barınma giderleri karşılanacak, mezunlara iş bulunacak. 

İşte o teklif...



1-      ÜCRETSİZ ULAŞIM

 Belediyeler; kendi görev ve yetki alanında olan ulaşım hizmetlerini öğrencilere, 4 aydan uzun süredir işsiz olanlara, engelliler ve engellilere bakmakla yükümlü olanlara, 60 yaş üstündeki vatandaşlarımıza, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gaziler ile birinci derecede yakınlarına, yoksulluk sınırı altında geliri olan vatandaşlarımıza ücretsiz sağlamak zorundadır.

2-      YOKSULLAR ÜCRETSİZ DÜĞÜN YAPACAK

“Belediyeler; başvuru üzerine en geç başvuru tarihini takip eden bir sene içerisinde, kendi sosyal tesislerinde veya belediye sınırları içerisinde yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının nikah ve düğün yapılması için müsait olan tesislerinin teminine aracılık ederek, engelliler ve yoksulluk sınırı altında geliri olan vatandaşlarımıza ücretsiz nikah ve düğün salonu tahsis etmek zorundadır.

3-      KİMSE SOĞUKTA KALMAYACAK

Belediye; kendi görev ve yetki alanında ikamet eden öğrencilerin, 4 aydan uzun süredir işsiz olanların, engelliler ve engellilere bakmakla yükümlü olanların, 60 yaş üstündeki vatandaşlarımızın, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gaziler ile birinci derecede yakınlarının, yoksulluk sınırı altında geliri olan vatandaşlarımızın her türlü ısınma giderlerini sağlamak zorundadır.

4-      KİMSE EVSİZ KALMAYACAK

Belediye; kendi görev ve yetki alanında ikamet eden öğrencilere, 4 aydan uzun süredir işsiz olanlara, engelliler ve engellilere bakmakla yükümlü olanlara, 60 yaş üstündeki vatandaşlarımıza, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gaziler ile birinci derecede yakınlarına, yoksulluk sınırı altında geliri olan vatandaşlarımıza her bireyin sahip olması gereken asgari koşullarda ücretsiz barınma imkanı sağlamak zorundadır.

5-      ASGARİ ÜCRET YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA OLMAYACAK

İş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile ücretlerin asgari sınırları yoksulluk sınırının altında kalmayacak şekilde en geç iki yılda bir belirlenir

6-      YOKSULDAN VERGİ ALINMAYACAK

Yoksulluk sınırı altında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gelir vergisinden muaftır.

7-      YOKSULLARA ÜCRETSİZ ELEKTRİK

Yoksulluk sınırı altında olan aboneler, aylık azami 350 KWH ücretsiz elektrik kullanabileceklerdir. Bu kanuna göre ücretsiz elektrik kullanan abonelerin elektrik kullanım bedelleri Bakanlıkça karşılanacaktır.

8-      İŞ KAZALARINDA ÖLENLERİN YAKINLARI ÖLEN KİŞİNİN HAKLARININ HEPSİNİ ALACAK

İş kazası veya meslek hastalığına bağlı nedenlerden dolayı ölen sigortalının hak sahiplerine, 17 nci madde gereğince tespit edilecek aylık kazancının %100’ü, 55 inci maddenin ikinci fıkrasına göre güncellenerek 34 üncü madde hükümlerine göre gelir olarak bağlanır.

9-      YOKSULLARA ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ

Bu Kanun gereğince genel sağlık sigortasından sağlanacak sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanmak, yoksulluk sınırı altında gelire sahip olanlar, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için bir hak, Kurum için ise bu hizmet ve hakların finansmanını sağlamak bir yükümlülüktür.

 Sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yoksulluk sınırı altında gelire sahip olanlar, genel sağlık sigortalısı ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler yararlandırılır.

 Bu Kanun kapsamındaki kişilere sağlanacak sağlık hizmetleri ve diğer haklar ile kişilerden alınan primlerin tutarı arasında ilişki kurulamaz.

10-  YOKSULLAR SOSYAL YARDIM HİZMETİNDEN YARARLANACAK

Ayrıca, kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmakla veya bu kuruluşlarca aylık veya gelir bağlanmış olmakla birlikte, Fon Kurulunca belirlenecek ölçütlere göre; hane içindeki kişi başına düşen geliri yoksulluk sınırından az olan kişilerden fakir ve muhtaç durumda bulunanlar da bu Kanun kapsamındadır.

11-  ÖĞRENCİLERE OKUL, KIRTASİYE, BARINMA ÜCRETSİZ

a. Cari hizmet maliyeti Devlet tarafından karşılanır

 b. Öğrenci sosyal tesisleri ile faaliyetlerinden elde edilen gelirler, yükseköğretim kurumlarınca önceki yıllarda basılan süreli ya da süresiz yayınlar ile elektronik ortamda veya internet ortamında sunulan ders materyallerinden elde edilen gelirler, en geç tahsil edildiği ayın sonuna kadar ilgili yükseköğretim kurumu hesabına yatırılır. Yatırılan bu tutarlar, yükseköğretim kurumu bütçesine öz gelir olarak kaydedilir.

Kaydedilen bu tutarlar karşılığı olarak ilgili yükseköğretim kurumu bütçesinde öngörülen ödenekler, gelir gerçekleşmelerine göre kullandırılır. Kaydedilen ödenekler, başta öğrencilerin beslenme, barınma, sağlık, spor, kültür ve diğer sosyal hizmet giderleri olmak üzere, kalkınma planı ve programlarına uygun olarak yükseköğretim kurumunun cari, sermaye, transfer giderleri ile öğrencilerin kısmi zamanlı olarak geçici işlerde çalıştırılmasına ilişkin giderlerinde kullanılır.

 c. Bu maddeye göre elde edilen gelirler, öğrencilerin kitap, kırtasiye ile beslenme ve barınma yardımı ödemelerinde kullanılır.

 d. Hizmetlerine ihtiyaç duyulan öğrenciler, öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarındaki geçici işlerde kısmi zamanlı olarak çalıştırılabilir. Bu şekilde çalıştırılan öğrenciler, bu çalışmalarından dolayı işçi olarak kabul edilmez. Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrencilere bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek ücret, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince 16 yaşından büyük işçiler için belirlenmiş olan günlük brüt asgari ücretin dörtte birini geçmemek üzere, yükseköğretim kurumu yönetim kurulu tarafından belirlenir.

Kısmi zamanlı çalışma karşılığı ücret ödenmesi, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilmekte olan burs veya öğrenim kredisinin kesilmesi veya aynı Kuruma ait yurtlardan yararlanma hakkının kaldırılması sonucunu doğurmaz. Kısmi zamanlı olarak öğrenci çalıştırılmasına ilişkin haftalık çalışma süreleri ile diğer usul ve esaslar Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.



12- MEZUNLAR İŞSİZ KALMAYACAK

Faaliyetlerin Düzenlenmesi:

a.Yükseköğretim kurumları, Yükseköğretim Kurulunun yapacağı plan ve programlar uyarınca, öğrencilerin beden ve ruh sağlığının korunması, barınma, beslenme, çalışma, dinlenme ve boş zamanlarını değerlendirme gibi sosyal ihtiyaçlarını ücretsiz karşılamak ve bu amaçla bütçe imkanları nispetinde okuma salonları, yataklı sağlık merkezleri, mediko - sosyal merkezleri, öğrenci kantin ve lokantaları açmak, toplantı, sinema ve tiyatro salonları, spor salon ve sahaları, kamp yerlerini ücretsiz sağlamakla ve bunlardan öğrencilerin en iyi şekilde yararlanmaları için gerekli önlemleri almakla görevlidirler.

 
b. Yükseköğretim kurumları, özel ve kamu kuruluşları ile işbirliği yaparak tüm mezunlarına iş bulmak zorundadırlar.

 
c. Üniversiteler rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri kurar, ücretsiz olarak öğrencilerin kişisel ve ailevi sorunlarını çözümlemeye çalışır.

 
d. Kamu kuruluşları adına, Üniversitelerde okuyacak öğrencilere bu kuruluşlarca verilecek bursların bilim dallarına dağılımı ve sayısı, insan gücü ihtiyacı ve öğretim elemanı yetiştirilmesi bakımından, devlet kalkınma planları ilke ve hedeflerine göre Yükseköğretim Kurulu tarafından belirtilir. Burslu öğrencilerin laboratuvar, sınav ve diploma masrafları burs kapsamına girer.

13- ÖĞRENCİLERE DERS KİTAPLARI ÜCRETSİZ

Üniversitelerde ders kitapları, bilgisayar ve elektronik ortamlarda hazırlanan eğitim-öğretim ve uzaktan öğretim ilkelerine göre oluşturulan her türlü materyal ilgili üniversite veya Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanır ve hazırlattırılır ve öğrencilere ücretsiz verilir. Ders aracı olarak kullanılan kitap ve her türlü materyali öğretim elemanları kendi hesaplarına bastıramaz ve çoğaltamazlar, bunlar ilgili üniversite tarafından basılır, bastırılır veya çoğaltılır. Ancak, başvurdukları eğitim-öğretim yılı içinde bastırılamayacağı, kurumun yönetim kurulunca yazılı olarak bildirilen kitapları kendilerinin bastırma hakları saklıdır.

KARSİGAZETE.COM.TR
  • ŞENOL YEŞİLTAŞ
    HERŞEY BELEŞ DE PARA NERDEN.. ŞENOL YEŞİLTAŞ - 25 Şubat 2015 Yaw hala aynı teraneler. Herşey beleş.. dağıtın bakalım. Kapitale karşısın da parayı nerden buluyosun. onu da açıklayıversen... Hiçbir sistem tek başına yetmez. Bu yüzden solculuk-sağcılık oy devşirmeden,yalandan başka bişey değildir. Ekonomik politikadan bahsetmemeye devam....
  • ALİ DOĞAN
    PARANIN KAYNAĞI ALİ DOĞAN - 25 Şubat 2015 HORTUMLAR TÜRGEVDEN AYAKKABI KUTULARINDAN VE MİLLETİN ANASINA KÜFÜR EDEN MÜTEAHHİTLERDEN KESİLECEK HALKA AKITILACAK

:

:

:

:

"​CHP'den devrim gibi teklif" hakkında Tweetler

DİĞER POLİTİKA HABERLERİ