Neden şimdi operasyon yapıldı?

HDP’liler, PKK’lıların yıllardır çeşitli etkinliklere katıldıklarına dikkat çekti.
HDP, Ağrı’nın Diyadin ilçesindeki ağaç dikme şenliğine PKK’lıların katılacağı istihbaratıyla düzenlenen operasyona tepki gösterdi. HDP’liler, PKK’lıların yıllardır çeşitli etkinliklere katıldıklarına dikkat çekti.

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde PKK’lilerle askerler arasında çıkan çatışmanın ardından canlı kalkan eylemi yapmak isterken yaşamını yitiren HDP eski Diyadin İlçe Başkanı Cezmi Budak’ın cenazesi dün toprağa verildi. DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, AKP’nin iktidarını korumak için seçim öncesi provakasyon yaptığını söyledi.

HDP Ağrı İl Eşbaşkanı Sabri Tayfur, bölgede yıllardır PKK’lilerin bulunduğunun tüm istihbarat birimlerince bilindiğini belirterek, “Daha önce Türkiye’nin birçok yerinde PKK gelip etkinliklere katıldı. Nevruz, kutlamalarına, cenaze törenlerine geldiler. O zamanlar operasyon yapma gereği duymayan asker, şimdi neden çatışma yarattı?” dedi.

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde HDP’nin düzenlediği ağaç dikme şenliğine PKK’lilerin katılacağı istihbaratıyla düzenlenen operasyonda 4 askerin yaralanması, 5 PKK’linin öldürülmesi ve bölgede canlı kalkan eylemi yapanlara askeri helikopterden ateş açılması sonucu HDP eski Diyadin İlçe Başkanı Cezmi Budak’ın öldüğü, Meya-Der temsilcisi Cenap İlboğa ve Ağrı Belediye Başkan Vekili Melik Arpaç’ın da yaralandığı olayların ardından Ağrı ve Diyadin’de sessizlik hakim.

AKP'NİN SAVAŞ OYUNU

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, “AKP hükümeti iktidarını korumak için, Recep Tayyip Erdoğan’ın sarayında rahatça kalmak için provokasyon ve savaş oyunları içinde olduğunu defalarca anlatmaya çalıştık. İçişleri Bakanı’na da anlattık.

Ellerimizde belgeler, bilgiler, raporlar ve duyumlar var. Hangi tehdit, hangi durum oluşmuş da siz o alanda operasyon yapıyorsunuz? O askerleri orada ölümden kurtaran Diyadin’den giden sivil halktır. Mevzilerde duruyorlar. Askerlerin bu konuda yaptığı açıklamalar var. Video görüntüler var. AKP hükümeti ve Erdoğan’ın planladığı bu sabah 15 askerin cenazesini Türkiye’nin değişik illerine göndermekti” diye konuştu.

HDP Ağrı İl Eşbaşkanı Sabri Tayfur, o bölgede yıllardır PKK’lilerin bulunduğunun tüm istihbarat birimlerince bilindiğini söyledi. AKP’nin seçim öncesi provakasyon yapmaya çalıştığını belirten Tayfur, “Buradaki ağaç dikme festivali her baharla oluyor.

Her baharda da o bölgedeki gerillalar, ama sivil olarak gelip katılıyor ya da uzaktan izliyor. Daha önce Türkiye’nin birçok yerinde PKK gelip etkinliklere katıldı. Nevruz kutlamalarına, cenaze törenlerine geldiler. Hakkari’de eş genelbaşkanların güvenliğini sağladılar mesela. O zamanlar operasyon yapma gereği duymayan asker, şimdi neden çatışma yarattı?” diye konuştu.

1 PKK'LI ÖLDÜ

Olayda 5 değil 1 PKK’li öldüğünü iddia eden HDP Ağrı İl Eşbaşkanı Tayfur, “PKK’lilerin olduğu bölgeye havadan indirme yapılınca, PKK’liler de taciz ateşi açmıştır. Bizler canlı kalkan olarak hem askeri hem de PKK’lileri koruyunca, katliam senaryosu bu kadar kayıpla bitti. Bizim değerlendirmemize göre, katliam o kadar açık ki, bu kadar kayıp bile ucuz atlatılmış sayılmalı” diye konuştu.

CENAZE SONRASI MÜDAHALE

HDP eski Diyadin İlçe Başkanı Cezmi Budak’ın cenazesi Erzurum Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsinin ardından Diyadin’e getirildi. Cenazenin eve getirilmesi ile Budak’ın ailesi, eşi ve 6 çocuğu gözyaşlarına boğuldu.

Evde helallik alınmasının ardından ilçe mezarlığında düzenlenen törene DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Ağrı Belediyesi eş başkanları Sırrı Sakık ve Mukaddes Kubilay, ilçe belediye eş başkanları, DBP ve HDP yöneticileri katıldı. Törenin ardından partililer Ketenpınar Mahallesi’ndeki taziye evine geçti. Grup içinden bazı kişilerin İlçe Jandarma Komutanlığı binasına taş atması üzerine biber gazı ile müdahalede bulunuldu.

Kaynak: Cumhuriyet / Mahmut  Oral

    :

    :

    :

    :

    "Neden şimdi operasyon yapıldı?" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ