İşte CHP'nin seçim anketi!

Sözcü gazetesi Ankara temsilcisi Saygı Öztürk, CHP için yapılan son anketi köşesine taşıdı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) için yapılan seçim anketinde partilerin tahmini oy oranları ortaya çıktı. Buna göre Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP yüz­de 39,2, CHP yüz­de 28,1,Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yüz­de 17,8, Halkların Demokratik Partisi (HDP) 10,3, di­ğer par­ti­ler yüz­de 4,6 oy oranında gözüküyor.

Sözcü gazetesi Ankara temsilcisi Saygı Öztürk, CHP için yapılan son anketi “İşte, CHP’nin seçim anketi” başlığı ile köşesine taşıdı. Öztürk’ün yazısı şöyle:

CHP için 6-7 Ma­yı­s’­ta, “te­sa­dü­fi ör­nek­le­me yön­te­mi­”y­le seç­me­nin oy ver­me ter­ci­hi­ni be­lir­le­mek ama­cıy­la 33 il’­de, bin 618 ki­şiy­le gö­rü­şül­dü. Or­ta­ya çı­kan tab­loda, CHP’­nin gün­de­me ge­tir­di­ği ko­nu­la­rın seç­men üze­rin­de önem­li bir et­ki­si­nin ol­du­ğu da an­la­şıl­dı. Bu du­rum, CHP’­nin san­dık­ta önem­li bir sür­priz ya­pa­bi­le­ce­ği­ni de or­ta­ya ko­yu­yor.

CHP Ge­nel Baş­ka­nı Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu, sö­zü­nü ver­di­ği her ko­nu için ay­lar­ca ça­lış­ma yap­tır­dı. Ne­yin, na­sıl ya­pı­la­ca­ğı­nı bi­li­yor ve o öz­gü­ven­le va­tan­daş­tan par­ti­si­ne 4 yıl ver­me­si­ni is­ti­yor. Kı­lıç­da­roğ­lu­’nun Baş­da­nış­ma­nı ve İs­tan­bul Mil­let­ve­ki­li Er­do­ğan Top­rak, par­ti adı­na yap­tır­dı­ğı araş­tır­ma­la­rı de­ğer­len­di­ri­yor, bu­na gö­re po­li­ti­ka­lar üre­ti­li­yor. Bu­nun olum­lu so­nuç­la­rı da gö­rü­lü­yor.

İŞ­SİZ­LİK CAN YA­KI­YOR

Ge­nel Se­çim Araş­tır­ma­sı­’n­da ilk so­ru “Tür­ki­ye­’nin acil çö­zül­me­si ge­re­ken en önem­li so­run­la­rı­” seç­me­ne so­rul­du.
100 ki­şi­den 33’ü “iş­siz­li­k”, 16’sı “ha­yat pa­ha­lı­lı­ğı­”, 9,6’sı “e­ko­no­mi­”, yüz­de 5,4’ü “e­ği­ti­m”, yüz­de 4,8’i “çö­züm sü­re­ci­”, yüz­de 4,6’sı “u­la­şı­m”, yüz­de 4,1’i “Kürt so­ru­nu­” di­yor. “Tür­ki­ye­’nin so­ru­nu yo­k” di­yen­ler de yüz­de 5’i bu­lu­yor. Siz ül­ke­de “hır­sız­lık, rüş­vet, ka­ra pa­ra, yol­suz­lu­k” ne ka­dar der­se­niz de­yin bun­lar pek “so­ru­n”ola­rak gö­rül­mü­yor. Araş­tır­ma­da “Tür­ki­ye­’nin so­run­la­rı­” ara­sın­da “yol­suz­lu­k” di­yen­le­rin ora­nı ise yüz­de 3 ci­va­rın­da…

O PRO­JE­LE­RİN ET­Kİ­LE­ME GÜ­CÜ

CHP Ge­nel Baş­ka­nı Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu­’nun mi­ting mey­dan­la­rın­da açık­la­dı­ğı, se­çim bil­dir­ge­sin­de yer alan pro­je­le­ri­nin “et­ki­le­yi­ci ol­ma ora­nı­” ve bun­la­rın “ger­çek­leş­ti­ri­le­ce­ği­ne da­ir inan­ç”­ın na­sıl bir so­nuç ver­di­ği­ne ba­ka­lım:

1- As­ga­ri üc­re­tin 1.500 li­ra ol­ma­sı ve ver­gi­den mu­af tu­tul­ma­sı­nın et­ki­le­yi­ci ol­ma ora­nı yüz­de 47’ye yak­la­şır­ken, CHP ik­ti­da­rın­da bu­nun ger­çek­leş­ti­ri­le­ce­ği­ne ise 100 ki­şi­den 26’ı ina­nı­yor.

2- Yok­sul ai­le­le­re ay­da 720 li­ra ha­ne ge­li­ri sağ­la­na­ca­ğı va­adi­nin et­ki­le­yi­ci ol­ma ora­nı yüz­de 47, ger­çek­le­şe­ce­ği­ne da­ir inanç ise yüz­de 25 ol­du.

3- Emek­li­le­re di­ni bay­ram­lar­da top­lam iki ma­aş tu­ta­rın­da ik­ra­mi­ye ve­re­ce­ği­ne iliş­kin söz­le­rin seç­men üze­rin­de­ki et­ki­si yüz­de 50,3’ü bu­lur­ken, iki ma­aş ik­ra­mi­ye ve­ri­le­ce­ği­ne da­ir inanç da yüz­de 30 ci­va­rın­da ger­çek­leş­ti.

4- Çift­çi­ye ma­zo­tun 1,5 li­ra­dan ve­ril­me­si seç­me­nin yüz­de 49’u­nu et­ki­le­di. Ma­zo­tun 1,5 li­ra­ya in­di­ri­le­ce­ği­ne da­ir inanç ise yüz­de 25 ol­du.

5- Ka­mu­da ta­şe­ron ola­rak ça­lı­şan iş­çi­le­rin kad­ro­ya ge­çi­ril­me­siy­le il­gi­li söz, CHP’­nin di­ğer pro­je­le­ri ara­sın­da en et­ki­li olan­la­rın ba­şın­da gel­di. Bu pro­je­nin et­ki­le­yi­ci ol­ma ora­nı yüz­de 55,4 ola­rak gö­rü­lür­ken, ger­çek­le­şe­ce­ği­ne da­ir inanç da yüz­de 29’la di­ğer pro­je­le­re gö­re inanç­ta bir nu­ma­ra ol­du.

OY ORAN­LA­RI, MİL­LET­VE­Kİ­Lİ DA­ĞI­LI­MI

Ay­nı araş­tır­ma­da ka­tı­lım­cı­la­rın ge­nel se­çim­ler­de han­gi par­ti­ye oy ve­re­cek­le­ri ko­nu­sun­da­ki so­ru­ya ve­ri­len ce­vap­la­rın ora­nı ise şöy­le ger­çek­leş­ti:

AKP yüz­de 33,1, CHP yüz­de 17,3, MHP yüz­de 9,5, HDP yüz­de 6,1, Saa­det Par­ti­si yüz­de 1, di­ğer par­ti­ler yüz­de 2, “oy kul­lan­ma­m” di­yen­le­rin ora­nı yüz­de 2, ka­rar­sız ya da söy­le­mek is­te­me­yen­le­rin ora­nı ise yüz­de 27 ol­du.

Oy kul­lan­ma­ya­cak­lar, ka­rar­sız ve söy­le­mek is­te­me­yen­le­rin oran­la­rı da dik­ka­te alı­nıp par­ti­le­re da­ğı­tıl­dı­ğın­da na­sıl bir so­nuç çı­kar?

Si­mü­las­yo­na gö­re iş­te tab­lo:

AKP yüz­de 39,2, CHP yüz­de 28,1, MHP yüz­de 17,8, HDP yüz­de 10,3, di­ğer par­ti­ler yüz­de 4,6.
Araş­tır­ma şir­ke­ti­nin bul­gu­la­rın­dan yo­la çı­kıp, bu du­rum­da par­ti­le­rin çı­ka­ra­bi­le­ce­ği mil­let­ve­ki­li da­ğı­lı­mı­nın na­sıl ola­ca­ğı­nı CHP’­li bir uz­man he­sap­lat­tır­dı.

Bu­na gö­re AKP 232, CHP 151, MHP 104, ba­ra­jı geç­me­si du­ru­mun­da HDP 63 mil­let­ve­ki­li çı­ka­ra­bi­li­yor. HDP’­nin ba­raj al­tın­da kal­ma­sı du­ru­mun­da CHP ve MHP’­ye önem­li sa­yı­da mil­let­ve­ki­li kay­ma­sı ola­cak. Araş­tır­ma­yı ya­pan şir­ke­tin CHP’­li­le­re öne­ri­si şöy­le olu­yor:

“CH­P’­nin oy ora­nı­nı yüz­de 30’la­rın üs­tü­ne ta­şı­ma­sı, par­ti prog­ra­mın­da­ki so­mut 5 pro­je­nin (bun­lar­dan özel­lik­le emek­li­le­re bay­ram ik­ra­mi­ye­le­ri ile ta­şe­ron iş­çi­li­ğin kal­dı­rı­la­ca­ğı­na da­ir inanç en yük­sek oran­da­dır) gün­dem­den dü­şü­rül­me­den ger­çek­leş­ti­ri­le­ce­ği­ne olan inan­cı ar­tır­mak ile müm­kün gö­rül­mek­te­dir. Sa­vun­ma po­zis­yo­nun­da olan AKP ise oy yi­tir­me­ye de­vam edi­yor. İki baş­lı gö­rün­tü de oy kay­bın­da et­ki­li olu­yor.”

Şu­ra­da se­çim­le­re 26 gün kal­dı. Bek­le­ye­lim, gö­re­lim…
  • Serdal Sengül
    Oy oranlari Serdal Sengül - 13 Mayıs 2015 Sayin Medya kuruluslari ve Sayin Demokratik Partiler, sizler bu oy oranlarini aciklarken, sanki büyük birsey elde edilmis gibi, davraniyorsunuz. Sunu bilincine hala varilmamis, hepiniz sadece kendinizi kandiriyorsunuz. Zorba, hirsiz, vs.. partisinin bu oy oranina hala gelmesi, sizleri düsündürmüyormu. Bunlara verilen % 10 üzeri , büyük utanc vermelidir. Bublara giden her oya cok yazik oluyor. Bu hortumculara, birleserek, beraber hareket Derek dur demeliyiz. CHP , dsp, vatan, Anadolu Partisini yanina almalidir. Mhp ., Yurt , saadet ve bbp partisini yanina almalidir. Yeter bu kudar hukuksuzluga ve siz medyaninda bu küsücük kayiplara, hirsizlar cok kizicak demenize Kandirmayin kendinizi ve Vatandasi, yapilicalk islemleri anlatin Saygilar Serdal

:

:

:

:

"İşte CHP'nin seçim anketi!" hakkında Tweetler

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

KARŞI VİDEO
https://twitter.com/KarsiGazete