​İşte parti devletinin belgesi

Belgeler, parti devleti uygulamasının hayata geçirildiğini ortaya koydu.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, bakanlara pek çok talimat gönderdi.

Türkiye’de son dönemde tartışma konusu olan “parti devleti” iddiası, AKP’den bakanlara yazılarla tescillendi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun gönderdiği yazılarla bazı bakanlara adeta talimat vermesi dikkat çekti.

Örneğin Soylu’nun, 27 Aralık 2014 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a gönderdiği bir sayfalık yazıda, “sonuçtan başkanlığıma bilgi verin” talimatı yer aldı.
SOYLU TALİMAT VERMİŞ

Devletin tüm kamu kurumlarının iktidar partisine bağlı olarak çalışmasını öngören parti devleti uygulaması, “başkanlık sistemi” tartışmaları ile yeniden gündeme geldi.

Muhalefet partileri başkanlık sisteminin, Türkiye’yi bir parti devletine sürükleyeceğini öne sürdü. Devlet arşivleri ise parti devleti uygulamasının AKP hükümeti döneminde örtülü olarak hayata geçirildiğini ortaya koydu.

AKP Genel Merkezi’nden bakanlara talimat içeren birçok resmî yazı gönderildi. Bunlardan birisini ise AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağtay Kılıç’a gönderdiği talimat yazısı oluşturuyor.

Soylu’nun imzasıyla ülkeyi yöneten bakanlara Kasım 2014 tarihinde gönderilen yazıda “100. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantıları kapsamında yapılması planlanan Sektör Toplantılarına dair, Bakanlığınızca bir planlama yapılarak Başkanlığımıza bilgi verin” emri dikkat çekiyor.

“BİLGİ VERİN” TALİMATI

Söz konusu yazıda “Edirne’de yapılacak toplantıdan bir gün önce Bakan, bakan yardımcılarının ve ilgili idarecilerin katılımıyla toplantılar düzenlenecek” denmektedir. Asıl dikkati çekecek ifade ise; “…Bu toplantılarla ilgili bütün faaliyetler, Bakanlıklarımızın kendi taşra teşkilatlarıyla koordine edilecek, ilgili il başkanlıklarına bilgi verilecektir” sözleri oldu.

Çünkü, bir siyasi partinin il başkanları toplantısıyla ilgili koordineyi devletin taşra teşkilatının yapması ve sonra da o siyasi partinin il başkanlarına bilgi vermesi Anayasaya ve yasalara açıkça aykırıdır.

Taşra teşkilatının kanun ve yönetmelikler çerçevesinde kamu hizmeti üretmesi gerekirken kendilerinin üstlerinde otorite kabul edilen parti il başkanına “bilgi verme işlemi”, hiçbir kanunda yer almamaktadır.

Bu arada, parti devleti uygulamalarının bir çok örneğinin diğer bakanlıklarda da yaşandığı öğrenildi. Örneğin, 2014 yılının Aralık ayının son 10 gününde Trakya’da bir kamu kurumumun tüm bürokratları bir siyasal partinin il başkanları toplantısına hem de 10 gün boyunca katılmak zorunda bırakıldılar. Bu da, ilgili kamu kurumu içinde parti bürokratı tartışmasının yaşanmasına yol açtı.


Kaynak: Hüseyin Özay/Taraf Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "​İşte parti devletinin belgesi" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete