MEB "Yap-Boz" haline getirdiği eğitim sistemini yine değiştiriyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından liselere giriş için yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminde okullara yerleştirmede yaşanan sıkıntıyı çözmek için bir dizi önlemi içeren taslak bir kılavuz hazırlandı.
MEB tarafından 2013-2014 eğitim- öğretim döneminde ilk kez yapılan TEOG sistemine ilişkin araştırma sonuçları, öğrencilerin ve öğretmenlerin sınav memnuniyetinin yüzde 100'e yakın olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Bakanlık, sınava ilişkin memnuniyeti yerleştirme ve nakil süreçlerinde de yakalamak için bir dizi çalıştaylar düzenledi. Bu çalışmalar sonunda, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında uygulanmak üzere "Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu" taslağı hazırlandı.

TERCİH BUTONU

İnternet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, "Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım" ve "Tercih Yapmak İstiyorum" butonları seçenek olarak sunulacak. 

YEDEK YERLEŞTİRME YAPILMAYACAK

Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olacak ve kesin kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacak. Yerleştirme işlemleri bir defaya mahsus yapılacak olup yedek yerleştirme yapılmayacak.

GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSELERİNE YERLEŞTİRME MERKEZİ YAPILACAK

8'inci sınıfta öğrenim gören ve tercihte bulunan tüm öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri YEP üstünlüğü, tercih önceliği ve okul kontenjanına göre yapılacak. Güzel sanatlar ve spor liselerine yerleştirme işlemleri, güzel sanatlar ve spor liselerine giriş mevzuatı esas alınarak, tercihler doğrultusunda merkezi olarak yapılacak.

ÖZEL OKUL KAYITLARI

Yeni düzenlemeyle özel okullara kayıt olacak 9. sınıf öğrencileri için de yeni bir düzenleme getirilecek. Buna göre, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı ve YEP'e göre öğrenci alan özel okullara 2015-2016 öğretim yılı için, öğrencilerin Yerleştirmeye Esas Puanına (YEP) göre okul türlerine yerleştirme işlemleri yapılacak ve yerleştirme sonuçları aynı öğretim yılı için geçerli olacak.

EŞİTLİK HALİNDE OKUL BAŞARISI ETKİLİ OLACAK

Yerleştirmelerde YEP'lerin eşit olması halinde 8'inci sınıf Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP), bunun da eşit olması halinde sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflarda Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi halinde tercih önceliği, özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı yine eşitlik bozulmaz ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınacak.

TERCİH YAPMAMANIN NEDENİ YAZILACAK

Taslak kılavuzda, ortaokul müdürlüklerinin, öğrencilerin tercihlerinde, tercih yapmama nedenlerini (özel okula devam edecek, askeri lisede öğrenim görecek, yurt dışında öğrenci) e-okul sistemine işlemesi gerektiği de kaydedildi.

 

    :

    :

    :

    :

    "MEB "Yap-Boz" haline getirdiği eğitim sistemini yine değiştiriyor" hakkında Tweetler

    DİĞER EĞİTİM HABERLERİ