MHP’de kurultay toplanıyor

MHP'de muhalif adaylar bugün parti tüzüğünü değiştirmek için toplandı. Salonda yapılan anonsta salt çoğunluk olan 752 delege sayısına ulaşıldığı belirtildi.
MHP'de olağanüstü kurultayda genel başkan seçiminin önünü açacak tüzük kurultayı bugün Ankara Büyük Anadolu Oteli'ndeki salonda yapılıyor.

DİVAN BAŞKANLIĞINA İKİ İSİM ÖNERİLDİ

Divan Başkanlığı için iki isim önerildi. Başkanlık adaylarından biri olan ve başından beri Meral Akşener’e yakın olan Müsavat Derşivoğlu 456 imza alırken Hasan Hüseyin Türkoğlu için 170 imza verildi. 

ADAYLAR ANLAŞMAYA VARDI

Divan Başkanının belirlenmesinde ise delegelerin çağrısı üzerine dört aday anlaşmaya vardı. Divan Başkanı Musavat Dervişoğlu oldu.

SALT ÇOĞUNLUK SAĞLANDI

Çağrı Heyeti sözcüsü Ayhan Erel tarafından salonda yapılan açıklamada hazurun cetveline imza atan delege sayısının kurultayın toplanması için gerekli olan salt çoğunluğa ulaştığı belirtildi. Erel yaptığı açıklamada 752 delegenin noter tastikli imza verdiği yaklaşık 50 delgenin ise sırada beklediği belirtti. Açıklamanın ardından salondan "Ülkücü hareket engellenemez" sloganları yükseldi.



Salona gelen Ümit Özdağ ve Sinan Oğan, Koray Aydın ve Meral Akşener yan yana oturdu. Kurultaya katılmayacağını açıklayan MHP lideri Devlet Bahçeli için özel yer ayrılmazken, fotoğrafları salona asıldı.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin MHP'de olağanüstü kongre kararı veren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını oy birliğiyle onamasından sonra çağrı heyeti tarafından 19 Haziran Pazar günü kongrenin yapılması yönünde aldığı karara istinaden partililer kongrenin yapılacağı Büyük Anadolu Otel önünde toplanmaya başladı. Salonda tüm hazırlıklar tamamlandı. Bin 500 kişi kapasiteli salonda Atatürk, Alparslan Türkeş ve Devlet Bahçeli'nin dev posterleri asıldı.Kurultay için Çağrı Heyeti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kayıtlarına göre delege gözüken 1186 partiliye davet gönderdi. Tüzük değişikliği için salt çoğunluk yetiyor.



YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Salon çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Havalanı ayrımından sonra iki ayrı güvenlik noktası oluşturuldu. Salon içinde isi delgeler iki ayrı güvenlik önleminden sonra giriş yapabiliyorlar. Salona gitmek isteyenler kilometrelerce uzun araç kuyruğu oluşturdu.

İLK KEZ ELEKTRONİK BARKOT SİSTEMİ KULLANILIYOR

Salona delegeler dışında kimse alınmıyor. Delegeler için özel kartlar hazırlandı. İlk kez bir kongrede elektronik barkot sistemi kullanılıyor. Delegeler kartlarındaki özel barkodu okutup isimleri görüldükten sonra gerebiliyorlar. Basın, delege, misafirler, protokol ve partililer ayır ayrı kapılardan giriş yaptılar.

MİSAFİRLER İÇİN ÖZEL SALON

Çağrı Heyeti, otele ait 8 bin kişilik kapalı spor salonunda da barkovizyon ekranlarıyla kurultayın izlenmesini sağlayacak. Kurultayın toplanması ve divanın oluşturulmasının ardından Çağrı Heyeti’nin görevi sona erecek.

DELEGE KAYITLARI NOTER EŞLİĞİNDE YAPILDI

Delgeler kamera ve noter eşliğinde kayıt yaptırdılar. Kongreye katılan degeler kimlik fotokopilerini verdikten sonra hazurun cetveline imza atıyorlar. İşlemlerin uzaması zaman zaman gerginliklere neden oluyor.

İLK GELEN ÜMİT ÖZDAĞ OLDU

Salona adaylardan ilk gelen Ümit Özdağ oldu. Özdağ'ın yanında eski vekillerden Özcan Yeniçeri de vardı.

ARBEDE YAŞANDI

MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan’ın salona girişi sırasında yanında bulunan partililer üstlerini aratmak istemedi. Bunun üzerine polis ile partililer arasında arbede yaşandı. Çoğu partili yaşanan bu tartışma üzerine kongre alanına aranmadan geçti.

SİNAN OĞAN'IN YANINDAKİ SÜRPRİZ İSİM

Iğdır eski Milletvekili Sinan Oğan, MHP'nin Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş ile birlikte salona geldi.

BAŞBAKAN MERAL SLOGANLARI İLE GELDİ

Genel Başkan adaylarından Meral Akşener salona Başbakan Meral sloganları ile girdi. Akşener'in salona bu şekilde girmesi "Salona hakimiyet kurmak istiyor" algısı oluşmasına neden oldu. Diğer genel başkan adayları arasında bu durum rahatsızlık yarattı. Kısa bir gerilim yaşandı.

KURULTAYDA HARARETLİ TARTIŞMA

Salona giren genel başkan adayları yan yana oturdu. Genel başkan adaylarının aralarındaki hararetli tartışma dikkat çekti. Kurultaya saatler kala iftarda bir araya gelen genel başkan adayları Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan, diğer genel başkan adayı Meral Akşener’e karşı ‘Güç Birliği’ hareketi oluşturma karara almıştı. bu tartışmanın bu birliktelikle ilgil olduğu düşünülüyor.

ŞARKILAR ÇALINDI

Kurultay salonunda Mustafa Yıldızdoğan, Ahmet Şafak ve Kıraç'ın MHP için hazırladığı şarkılar çalındı.

İLK AÇIKLAMA OĞAN'DAN GELDİ: YETERLİ SAYIYA ULAŞTIK

MHP'nin 6. Olağanüstü Büyük Kongresi öncesi Söğütözü'ndeki Anadolu Otel'de delegelerle biraraya gelen MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan, kongreyle ilgili yaptığı konuşmada “Görüldüğü gibi kongre heyecanını bütün ülkücüler yaşıyor. Biraz önce havaalanı yanındaki Büyük Anadolu Otel'deydim. Bütün delegelerimiz oradaydı. Bütün delegelerimizde coşku var. Şimdi de buradayız. Burada da aynı şekilde coşku bütün delegelerimizi sarmış durumda. Allah'ın izniyle yarın ülkücülere yakışır, centilmenlik içinde olağan bir kongre yapacağız” ifadelerini kullandı.

Kongre için yeterli sayıya ulaştıklarını belirten Oğan, "Şu an yeterli sayı mevcut. Yolda olan delegelerimiz de var. Dolayısıyla bu konuda şimdiden yeterli sayıya ulaştık diyebiliriz" şeklinde konuştu. 

O MADDE DEĞİŞECEK

Olağanüstü kurultayda, parti tüzüğünün 63. maddesi değiştirilerek olağanüstü kongrelerde de seçim yapılabilmesinin önü açılacak. Divan, seçimli kurultayın ne zaman yapılacağına ilişkin önergeleri delegelerin oylarına sunacak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin görevlendirdiği Çağrı Heyetinin organize ettiği tüzük kurultayını tanımayarak, 10 Temmuz’da Ankara Arena Spor Salonunda düzenlenecek kurultayı işaret etmişti.

MHP'DEKİ KURULTAY İÇİN TARTIŞMALI SÜREÇ 15 OCAKTA BAŞLADI

MHP'deki tartışmalı süreç, bazı muhalif il başkanlarının "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için 15 Ocak'ta parti genel merkezine başvurmasıyla başladı.Olağanüstü kongre talebine genel merkezin yanıt vermemesi üzerine muhaliflerin avukatları, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde 5 Şubat'ta dava açtı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan'da "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi. Büyük kongreyi toplantıya çağırmak üzere, kapatılan Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in "Kurultay Çağrı Heyeti" olarak görevlendirilmesine karar veren Mahkeme, gerekçeli kararını 11 Nisan'da tamamladı.

Gerekçeli kararda, MHP'nin 1232 delegesinden 531'inin olağanüstü kongre talebinde bulunduğu, bu kişilerin talepte bulunmasına rağmen, MHP Genel Merkezince olağanüstü büyük kongre çağrısı yapılmadığının anlaşıldığı belirtildi. Gerekçeli kararda, MHP Tüzüğünün 63/3. maddesinde büyük kongre üyelerinin 1/5'inin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kongrenin toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği sonucuna varıldığı aktarıldı.

GENEL MERKEZDEN KURULTAY KARARINA İTİRAZ

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin bu kararının ardından konu, Genel Merkez tarafından Yargıtaya taşındı. Genel Merkez, mahkemenin kararını 15 Nisan'da temyize götürdü. Yargıtaydaki temyiz süreci devam ederken, mahkeme tarafından görevlendirilen çağrı heyeti 19 Nisan'da yaptığı toplantıda, Olağanüstü Kongre tarihi olarak 15 Mayıs'ın belirlendiğini açıkladı. Genel Merkez ise bu kararı tanımadığını bildirdi.Kongre tarihinin belirlenmesiyle MHP Genel Merkezi ve muhaliflerden farklı açıklamalar, hukukçulardan da farklı yorumlar geldi. Bazı hukukçular, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararı tedbir niteliği taşıdığı için Yargıtay kararı beklenmeden, hemen uygulanması gerektiği görüşünde, bazıları ise temyiz başvurusunun ardından Yargıtayın vereceği kararın beklenmesinin zorunlu olduğunu belirtti.

YEREL MAHKEMELERDEN DURDURMA

Ancak tartışmalar devam ederken ve temyiz istemini görüşecek Yargıtay 18. Hukuk Dairesindeki süreç işlerken, bu kez yerel mahkemelerden yeni kararlar geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, 29 Nisan'da düzenlediği basın toplantısıyla MHP ilçe başkanlarının başvurusu üzerine Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin, "Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararını Yargıtaydaki temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar tedbiren durdurduğunu" duyurdu.

15 MAYISTA TOPLANAMADILAR

Çağrı heyetinin kararı doğrultusunda kongre salonu önüne gelen delegeler salona giremeyince o günkü kurultay iptal edildi. 

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararının hukuka uygun olduğunu belirterek Çağrı Heyeti’nin olağanüstü kurultayı toplayabileceğini belirtti. Yargıtay kararı sonrası MHP yönetimi 10 Temmuz'da seçimli kurultal yapma kararını açıkladı. Çağrı Heyeti ise 19 Haziran'da tüzük kurultayını toplama kararı aldı. 

GENEL BAŞKAN ADAYI SAZAK YOK

Genel Başkan adaylarından Süleyman Sazak kongrenin yapılacağı salona gelmedi. Sazak’ın gelişmeleri ofisinden izleyeceği belirtildi.

Kongre için hazırlanan iki salonun birinde sadece delegeler ve basın mensupları olacak. Diğer salonda ise partililer dev ekrandan gelişmeleri takip edecek.

AKŞERNER’E KARŞI ‘GÜÇ BİRLİĞİ’ HAREKETİ

Kurultaya saatler kala dün iftarda bir araya gelen genel başkan adayları Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan, diğer genel başkan adayı Meral Akşener'e karşı ‘Güç Birliği' hareketi oluşturdu. Gerekçe ise Akşener'in tek başına hareket etmesi. İftar yemeğinden genel merkezin 10 Temmuz'da yapacağı olağanüstü kurultaya katılma kararı da çıktı.

543 İMZA YETERLİ

Toplam 1241 delegenin bulunduğu Milliyetçi Hareket Partisi’nde “Seçimli olağanüstü kurultay yapılamaz” maddesinin kaldırılması için toplam 543 imza yeterli oluyor.

“800 DELEGE KATILIRSA BAHÇELİ ADAY OLMAYACAK”

Genel Başkan adaylarından Ümit Özdağ da, kurultaya 800 delegenin katılması halinde Bahçeli’nin aday olamayacağını belirterek, “Bahçeli istenmediğinin farkında, gitmek istiyor aslında ama bırakmıyorlar” ifadelerini kullandı.
Kulislerde, kurultaya katılacak delege sayısının 600 ila 900 kişi olacağı konuşuluyor.

BAHÇELİ: “KURULTAY YASAL DEĞİLDİR”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Olağanüstü Büyük Kurultay süreciyle ilgili açıklama yaparak, “Kurultay yasal değildir. Dava arkadaşlarımız ‘yasal geçerliliği olmayacak’ sözde bir kurultaya davet edilmiştir. 19 Haziran 2016 tarihinde tertip edileceği söylenen yasa dışı kongreye ilişkin olarak ilan usullerine uyulmamış ve de kongrenin iptaline sebebiyet verecek mevzuata aykırı işlemler gerçekleştirilmiştir. Bu haliyle söz konusu kurultayın ‘yasal zeminde’ hayat bulması mümkün olmayacaktır. Paralelciler, Pensilvanya'dan talimatla kaplumbağanın kabuğunun içine girmeye çalışıyor. Bunları kaplumbağa gibi tersine çevireceğim” dedi.

Kaynak: DHA

    :

    :

    :

    :

    "MHP’de kurultay toplanıyor" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete