MHP’de 10 Temmuz bilmecesi

MHP’de çağrı heyetinin 19 Haziran’da yaptığı olağanüstü tüzük kurultayında alınan kararları geçersiz sayan Genel Merkez, 10 Temmuz’da Arena Spor Salonu’nda yapacağı seçimli kongre için resmi süreci başlattı.
656 delegenin imzası ile tüzüğün değişen 63. maddesi 21 gün sonra yapılacak 6. Olağanüstü Büyük Kongre’de yeniden değiştirilecek.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, “Kendileri çalıp kendileri oynadı” şeklinde nitelendirdiği kongrede değiştirilen 14 tüzük maddesinden ikisinin Siyasi Partiler Kanunu'na aykırılıktan iptali gündeme geldi. Büyük Anadolu Oteli'ndeki kongrenin Divan Başkanlığını yapan Müsavat Dervişoğlu bu hafta kongre tutanağı ile alınan kararları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ile MHP Genel Merkezi'ne gönderecek.

YOK HÜKMÜNDE SAYACAK

MHP yönetimi, muhaliflerin düzenlediği kongrede alınan tüm kararları yok hükmünde sayacak. Kulislerde, çifte kurultay sürecinde Genel Merkez yanlısı bazı delegelerin değiştirilen 13 madde için Yargıtay Başsavcılığı'na yasaya aykırılık başvurusu yapacağı yansıdı. 10 Temmuz'daki kongrenin gündeminde de tüzük değişikliği yer aldı. Kongrede, olağanüstü tüzük kurultaylarında seçim yapılamayacağını düzenleyen 63. Maddede değişikliğe gidilecek.

TÜZÜK SONRASI SEÇİM

Genel Merkez, 10 Temmuz kongresini tek başına organize edecek. Muhaliflerin yaptığı kurultayda Müsavat Dervişoğlu'nun başkanlığına getirildiği 3 kişilik kurultay icra kurulu işe karıştırılmayacak. Kongreye bin 213 üst kurul delegesi davet edilecek. Tüzük değişikliğinden sonra Genel Başkan, Merkez Yönetim Kurulu ile Merkez Disiplin Kurulu üyeliklerine seçim yapılacak.

YARGITAY KARAR VERECEK

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, tüzüğün 13. Maddesinde yapılan değişikliği Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı olup-olmama yönünden inceleyecek. Aykırılık bulmazsa kararları tescil edecek. Aykırılık gördüğü tüzük değişiklikleri konusunda Genel Merkez'i, “İlk kongrenizde bu maddeleri yeniden düzenleyin” diye uyaracak.

KARARLAR GEÇERLİ

MHP yönetiminin “korsan” olarak tanımladığı kongrede Divan üyeliği yapan avukat Kürşat Ergün, 19 Haziran'daki kurultayda alınan tüm kararların geçerli olduğunu savundu. Yargıtay Başsavcılığı'nın delegelerin önergesi ile değiştirilen bazı tüzük maddelerini yasaya uygun olup-olmadığı yönüyle inceleme yetkisi olduğunu söyledi.

BİRİ KABUL EDİLİR

10 Temmuz'daki kongrede 63.maddenin ikinci kez değiştirilecek olmasını ise Ergün, “Yargıtay Başsavcılığı birini tesciller o fark etmez” diye yorumladı. MHP yönetimi kendilerine gönderilecek kongre kararlarının hiç birini uygulamayacak. Genel Merkez, kendilerinin yapacağı olağanüstü kongrede alınacak kararların geçerli olacağını savundu.

“KEPAZELİK”

Partisinin dünkü grup toplantısında konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli, 19 Haziran’da tüzük değişikliği kurultayını toplayan ve tüzük değişikliğini ilan eden parti içindeki muhalif isimleri topa tuttu. Bahçeli konuyla ilgili “Türk siyasetinde böyle bir kepazelik ne görülmüş ne duyulmuştur. Bize düşen oyunu bozmak ve onları rezil rüsvan etmektir” dedi.

Kaynak: Kamil Elibol - sozcu.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "MHP’de 10 Temmuz bilmecesi" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete