AKP'den 'genişletilmiş diktatörlük' projesi

AKP’nin hazırladığı yeni dar bölge seçim sisteminde 550 seçim çevresinin her birinden birer vekil seçilecek.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Başkanlık Sistemi içeren anayasa değişikliği ile birlikte dar bölge seçim sistemine geçilebileceği yönündeki açıklamasının ardından gözler AKP'ye çevrildi.

'GENİŞLETİLMİŞ DİKTATÖRLÜK'

İlk kez Demokrat Parti döneminde uygulanan dar bölge seçim sistemi Tayyip Erdoğan başbakan olduğu dönemde de gündeme gelmişti.

Erdoğan'ın önerisi, 'dar bölge', 'daraltılmış bölge' ve % 10 barajlı mevcut sistemin devamı şeklindeydi.

CHP ise gündeme gelen dar bölge sistem için "genişletilmiş diktatörlük" diyerek karşı çıkmıştı.

Türkiye'de seçilecek milletvekili sayısı kadar seçim çevresine ayrılacak ve her bir bölgeden bir milletvekili seçilecek. Seçim çevresini birinci sırada tamamlayan parti adayı veya bağımsız aday milletvekili olmaya hak kazanmış olacak. İngiliz modeli olarak bilenen ve halen İngiltere'de uygulanan dar bölge seçim sistemi Türkiye'de ilk kez 1950 -1954-1957 seçimlerinde kullanıldı.

İL İL DAR BÖLGE...

Düşünülen dar bölge ile 550 vekil seçmek için 550 seçim çevresi olacak. Bu yöntemle İstanbul'un halen 3 olan seçim çevresi 18'e, Ankara'da 2 olan seçim çevresi 7'ye, İzmir'in 2 olan seçim çevresi 6'ya çıkacak. Bursa 4; Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, Mersin, Kocaeli, Konya ve Şanlıurfa'da 3; Aydın, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Hatay, Kayseri, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Van'da iki seçim çevresi olacak.

Kaynak: gercekgundem.com

    :

    :

    :

    :

    "AKP'den 'genişletilmiş diktatörlük' projesi" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete