AKP İsrail'le 6 yıl sonra barıştı

6 yıldır askıda olan Türkiye-İsrail ilişkilerini düzeltmek için yapılan temaslarda sona gelindi. İsrailli yetkililer, “Anlaşmanın yüzde 95’i tamam. Bu pazar iş bitebilir” dedi
Altı yıl önce meydana gelen Mavi Marmara saldırısından sonra dibe vuran Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için iki ülke yetkilileri arasında sürdürülen görüşmelerde sona gelindi.

İsrail'in saygın gazetesi Haaretz'in haberine göre, üst düzey bir İsrail Dışişleri yetkilisi, iki ülke temsilcilerinin 26 Haziran'da “muhtemelen son kez” bir araya gelerek uzlaşmaya varacaklarını açıkladı.

Yetkili, uzlaşılamayan tek konunun, “Hamas'ın İstanbul'daki askeri temsilciliğinin kapatılması” olduğunu belirterek, konunun çözüme bağlanmasının çok yüksek bir olasılık olduğunu bildirdi. Aynı yetkili, nihai anlaşmanın mayısta tamamlanmasının beklendiğini, ancak Davutoğlu'nun istifası nedeniyle hazirana sarktığını kaydetti.

LONDRA'DA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Görüşmeler bugüne dek Londra ve Cenevre'de yapılmıştı. Son görüşmenin ‘bir Avrupa başkentinde gerçekleşeceği' belirtildi. Bu durumda Londra ihtimali ağırlık kazanıyor.

Türkiye, ilişkilerin düzelmesi için üç şart öne sürmüştü: Mavi Marmara için özür, tazminat ve Gazze'ye ablukanın kalkması… İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 2013'te telefonla o dönem mevkidaşı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan özür diledi. 20 milyon dolar tazminat üzerinde de anlaşıldı. Gazze'ye ablukanın kaldırılması şartı ise gevşetildi. Türkiye, gönderdiği malzemelerin İsrail limanlarına indirilip İsrailli yetkililerin denetiminde Gazze'ye sokulmasını kabul etti.

Öte yandan İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Erdoğan'la martta Washington'da yaptığı görüşmeye dair ilk kez konuştu. Steinitz, “Çok iyi atmosferde gerçekleşti. İlişkileri kurmanın baş savunucularındanım” dedi.

Gazze'nin bombalanması, One minute alçak koltuk ve Mavi Marmara unutuldu.

Kaynak: sozcu.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "AKP İsrail'le 6 yıl sonra barıştı" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete