Gül, AKP'ye neden 'hayır' dedi?

11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerde aday olma çağrısına şimdilik “hayır” cevabını verdi.
Kuşkusuz Gül’ün AKP siyaset arenasında önemli bir yeri bulunuyor. Gül ile ilgili yapılan önceki analizlerde bu ortaya konmuştu.

Şimdi de “Gül neden aday olmadı?” sorusuna cevap aranıyor. Aslında bu “Gül’e neden çağrı yapıldı?” sorusunun da cevabı aynı zamanda.

Gül’ün son açıklaması sonrasında Ankara’da çok farklı senaryolar dile getiriliyor. İşte kulislerde konuşulan o ayrıntılar:

1- SAMİMİYET ŞÜPHESİ

Gül, kendisine yapılan siyasete dön çağrısının konjonktürel olduğunu düşünüyor. Yani bu konuda kendisine yapılan çağrıya ilişkin samimiyet sorgulaması yapıyor.

2- KONGRE KIRGINLIĞI

Abdullah Gül, kendisinin görevi devretmesinden bir gün önce 27 Ağustos 2014’de apar topar AKP olağanüstü kongresinin yapılmasına içerlemiş durumda.

3- LİSTE YETKİSİ BELİRSİZLİĞİ

Abdullah Gül, AKP’ye yalnız olarak dönmek istemiyor. Bülent Arınç, Ali Babacan gibi siyasi yol arkadaşlarının büyük bir kısmının üçüncü dönem kuralı nedeniyle yeniden aday olamayacak olması Gül’ü düşündürüyor.

4- LİDER KİM OLACAK?

Gül, siyasete davete rağmen liderlik konusunun ne olacağına ilişkin belirsizliği siyasi oyunun bir parçası olarak yorumluyor.

5- BAŞKANLIK SİSTEMİ

Erdoğan ile Gül, başkanlık sistemi ve Türk tipi başkanlık sistemi konusunda karşı karşıya gelmişti. Gül, Erdoğan’ın zaman zaman Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmesini de doğru bulmuyor.

6- İKİ KRİZ DÜŞÜNDÜRÜYOR

Gül’ü en çok düşündüren konular arasında ekonomik ve çözüm süreci yer alıyor.

7- OY ORANI DÜŞÜYOR

Erdoğan’ın sert söylemi, toplumun yüzde 50’si ile girilen kavga, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrası AKP’ye yönelik değişen bakış açısı, toplumsal uzlaşının bozulması, AB ve ABD’den gelen yoğun tepkilere rağmen Kaçak Saray ve Hükümet’in bildiğini okuması Gül’ü düşündüren etkenler arasında bulunuyor.

Kaynak: Mutlu Çölgeçen / Millet
 

    :

    :

    :

    :

    "Gül, AKP'ye neden 'hayır' dedi?" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ