İstanbul Film Festivali'nde kaçmayacak 25'li

4-19 Nisan tarihlerinde Akbank'ın sponsorluğunda düzenlenecek 34. İstanbul Film Festivali'nin biletleri bugün saat 10.30'dan itibaren satışa sunuluyor.
1. STÜDYO 54: YÖNETMEN KURGUSU/ 54: THE DIRECTOR´S CUT (Dünya Festivallerinden bölümü)

Yönetmen: Mark Christopher / Oyuncular: Ryan Phillippe, Salma Hayek, Neve Campbell, Mike Myers, Sela Ward, Breckin Meyer / ABD/ 2015 / 106 dk
4 Nisan 19:00 Atlas/ 6 Nisan 13:30 Rexx/ 9 Nisan 21:30 Atlas 2



1998’de, orijinal Stüdyo 54 test izleyicilerinden olumsuz tepkiler alınca yapımcıların baskılarıyla senarist-yönetmen Mark Christopher filminden 45 dakika kesti, yeni çekimlerle 30 dakika ekledi ve bazı yerleri dublajlamak zorunda kaldı.

Bazılarının “55” diye andığı bu film, tarihe yeni bir Hollywood “eşcinselsizleştirme” operasyonu olarak geçti. 17 yıl sonra, Şubat 2015’te, yeniden kurgulanmış, temizlenmiş, daha da kuir, daha seksi ve daha karanlık Stüdyo 54, Mark Christopher’ın ilk niyetlendiği haliyle Berlin Film Festivali’nde gösterildi.

Klasik bir yükseliş ve düşüş hikâyesi anlatan Stüdyo 54, New Jersey’den New York’a gelen genç Shane’in meşhur Studio 54 kulübünde seks-uyuşturucu-diskoya kapılmasını, bir de bir aşk üçgenine karışmasını izliyor.

2. BOMBA GİBİ/ A BLAST (Balkanlar: Ateşin Sineması bölümü)

Yönetmen: Syllas Tzoumerkas/ Oyuncular: Angeliki Papoulia, Vassilis Doganis, Maria Filini, Themis Bazaka/ Yunanistan, Almanya, Hollanda/ 2014/ 83 dk
 
12 Nisan 19:00 Rexx 2/ 15 Nisan 11:00 Atlas*/ 18 Nisan 13:30 Beyoğlu * 

(*) işareti ile belirlenen seanslar filmin yönetmeni, yapımcısı veya oyuncusunun katılımıyla yapılacaktır.



Daha önce ilk uzun metrajlı filmi Anayurt ile festivale konuk olan Syllas Tzoumerkas, bu kez prömiyeri Locarno’da gerçekleşen ikinci filmiyle karşımızda.

Bomba Gibi çeşitli açılardan Anayurt’takine benzer bir hikâye anlatıyor. Yine parçalanan bir ailenin öyküsünü izliyoruz. Dağılmanın bu seferki sebebi ise ekonomik kriz...

Tzoumerkas hem ailenin dağılışını, hem de kadın ve erkek karakter arasındaki tutkulu aşk hikâyesini zamansal akışla sürekli oynayarak ve manik bir tempoda anlatıyor.

Bu erotik dramın başrolünde ise Köpek Dişi ve Alpler’den tanıdığımız inanılmaz enerjisiyle Angeliki Papoulia var.

* Bu filmde cinsellik ve / veya şiddet içeren sahneler yaşı küçük izleyiciler için uygun olmayabilir.

3. AURORA (Dünya Festivallerinden bölümü)

Yönetmen: Rodrigo Sepúlveda/ Oyuncular: Amparo Noguera, Luis Gnecco, Jaime Vadell, Francisco Pérez-Bannen/ Şili / 2014 / 83 dk.

5 Nisan 13:30 Rexx 2/ 8 Nisan 11:00 Feriye/ 12 Nisan 16:00 Atlas 2

Santiago’da en iyi film seçilen, başroldeki Amparo Noguera’nın performansıyla ses getiren Aurora, insanı hem ağlatan hem de sevgi ve empatiye inandıran az sayıda yapıttan biri.

Film, çocuk evlat edinmeye çalışan bir öğretmen olan Sofia’nın hikâyesini anlatıyor. Gazetede bir bebeğin çöplükte ölü olarak bulunduğunu okuyan Sofia, bu zavallının kaderine kafayı takar.

Bebeğin yasalara göre hiçbir hakkı yoktur; ne isim verilebilir ne de gömülebilir. Sofia, “Aurora” adını verdiği bu bebeği usulünce defnedebilmek için bir hukuk savaşı başlatır. Yönetmen Sepulveda’nın üçüncü uzun metrajlı filmi olan Aurora gerçek bir öyküye dayanıyor.

4. BEN ÖLMEDEN ÖNCE/ BEFORE I DISAPPEAR (Yeni Bir Bakış bölümü)

Yönetmen: Shawn Christensen/ Oyuncular: Shawn Christensen, Fatima Ptacek, Emmy Rossum, Ron Perlman/ ABD/ 2014/ 98 dk
7 Nisan 19:00 Feriye/ 8 Nisan 11:00 Atlas/ 10 Nisan 19:30 Rexx

Northeast Film Festivali’nde (New Jersey) en iyi film, yönetmen, erkek oyuncu, kadın oyuncu, yardımcı kadın oyuncu ödülü...

Oscar ödüllü kısa film Curfew’den uyarlanan bu filmde, dertli bir genç adam ile onun aşırı kuralcı yeğeni New York sokaklarında insanın yüreğini sızlatan bir serüvene çıkıyor.

20’li yaşlarını sürerken tam anlamıyla dibe vuran Richie (yönetmen ve senarist Shawn Christensen) bu çaresizliğe bir son vermek niyetiyle yarım ağızla da olsa intihara kalktığında, kız kardeşinden gelen acil telefonla yeğenine bakmak üzere yola koyulur. Böylece, akşamın bir vaktinde dayı-yeğen, Manhattan sokaklarında, akıllı adamın girişmeyeceği yollarda birbirine bağlanmaya başlar.

5. HAL VE GİDİŞ/ CONDUCTA/ BEHAVIOR (Dünya Festivallerinden bölümü)

Yönetmen: Ernesto Daranas Serrano/ Oyuncular: Armando Valdés Freire, Alina Rodríguez, Silvia Águila, Yuliet Cruz/ Küba / 2014 / 108 dk

4 Nisan 16:00 Atlas/ 17 Nisan 13:30 Rexx/ 19 Nisan 16:00 Atlas *

Havana ve Malaga’da en iyi film ve kadın oyuncu (A. Rodrıguez) ödülü... Chala henüz on bir yaşında, uyuşturucu bağımlısı annesiyle yaşayan bir çocuk...

Dövüş köpeklerini eğitiyor ve tanık olduğu şiddeti dışavuruyor. Carmela ise Chala’nın saygı duyduğu öğretmeni... Bu iki insanın hayatı Carmela’nın hastalığıyla birlikte değişiyor.

Yedek öğretmen, Chala’yı başka bir okula gönderiyor. Hastalığı sonrası okula geri dönen Carmela, sınıfını dönüştürmeye çalışan yedek öğretmene karşı çıkıyor. Ernesta Daranas Küba’da gişe rekorları kıran bu filminde sorunlu bir çocuğu ve onu bazen kabullenen, bazen reddeden bir toplumu derinlemesine inceliyor.

6. HAYATIMIN ŞARKISI/ LA FAMILLE BÉLIER/ THE BÉLIER FAMILY (Antidepresan bölümü)

Yönetmen: Eric Lartigau/ Oyuncular: François Damiens, Karin Viard, Louane Emera, Eric Elmosnino/ Fransa / 2014 / 106 dk

5 Nisan 19:00 Rexx/ 15 Nisan 11:00 Beyoğlu/ 18 Nisan 21:30 FKM



César’da umut veren kadın oyuncu (L. Emera) ödülü... İnsanın yüreğini ısıtan bu komedi-dramın başrolünde 16 yaşındaki Paula ve mandıracılık yapan ailesi var. Paula ailenin tek işiten üyesi olarak, neredeyse her gün sağır anne babası ile kardeşinin mecburi çevirmenliğini yapmaktadır.

Günün birinde, şarkı söyleme yeteneğini keşfeden müzik öğretmeninin cesaretlendirmesiyle bir şarkı yarışmasına katılmaya karar verir; ancak bu karar ona bağımlı yaşayan ailesini bırakmak ve yetişkinliğe ilk adımı atmak anlamına gelecektir.

Aynı zamanda “O Ses Fransa” yarışmacısı olan Louane Emera filmdeki şarkıları da kendi seslendirdi ve Paula rolüyle övgü topladı.

7. ÖLÜ KAR 2: KIZILLAR ÖLÜLERE KARŞI/ Død snø 2/ DEAD SNOW2: RED VS. DEAD (Geceyarısı Çılgınlığı bölümü)

Yönetmen: Tommy Wirkola/ Oyuncular: Vegar Hoel, Stig Frode Henriksen, Martin Starr, Ørjan Gamst, Jocelyn Deboer / Norveç, ABD/ 2014 / 100 dk.



10 Nisan 24:00 Beyoğlu/ 17 Nisan 24:00 Beyoğlu

İlkinden daha iyi, daha kanlı, daha çılgın olan bu devam filminde Nazi zombiler geri dönüyor! (Ölü Kar’da ortalığı dağıtan) Nazi zombilerden canını zar zor kurtaran Martin’in dertleri bitmedi.

Hastalık bulaştığı için kendi kestiği kolunu doktorlar yerine dikiyor, fakat kendi kolu değil, bir Nazi zombi kolu diktikleri. Bu kol kendinden bağımsız, Hitler’in emirlerini yerine getirmeye kararlı. Neyse ki Martin bu kez yalnız değil.

Amerikalı “Zombi Takımı” diye Amerikalı bir ekip de yanında. Zaten Norveç’in kuzeyinde zombi Nazilerden bol ne var? Dev bir intikam, kan revan, beyin, gırtlak ve yerden fışkıran yaşayan ölüler… Eski nefretler güçlü olur derler…

* Bu filmde cinsellik ve / veya şiddet içeren sahneler yaşı küçük izleyiciler için uygun olmayabilir.

8. ENAYİ/ DURAK/ THE FOOL (Sinemada İnsan Hakları bölümü)

Yönetmen: Yury Bykov/ Oyuncular: Artem Bystrov, Natalia Surkova, Yury Tsurilo, Boris Nevzorov, Kirill Polukhin/ Rusya / 2014 / 116 dk

13 Nisan 16:00 Atlas/ 18 Nisan 13:30 Feriye/ 19 Nisan 16:00 Rexx

Locarno’da erkek oyuncu (A. Bystrov) ödülü... İçten içe çürümüş bir toplum dürüst bir adam sayesinde değişir mi? Yoksa öylelerine enayi mi denir?

Yury Bykov’un bu üçüncü uzun metrajlı filmi, daha önce festivalde izlediğimiz The Major / Komiser’in izinden gidiyor. Enayi’nin kahramanı Dima, sıradan bir tesisatçı.

Akşamın bir saatinde evinden çıkıp, bir sızıntıyı incelemek üzere kentin en fakir mahallelerinden birinde yıkık dökük bir binaya gidiyor.

Durum öyle ki, 800 kişinin yaşadığı bu eski yurt binası çökmek üzere ve mekânı tümüyle boşaltmak için sadece bir geceleri var.

Belediyeden izin almak için belediye başkanını görmeye giden tesisatçı, olayın göründüğü kadar basit ve temiz olmadığını o an anlıyor.

Kimi kimsesi olmayan yüzlerce insanın yaşamını kurtarmak için bütün gece, burnuna kadar yolsuzluğa batmış bürokratların peşinde koşuyor. “Böyle insanlara artık çok az rastlanıyor. Değer tanımazlığın, korkunun ve kayıtsızlığın genel geçer sayıldığı günümüzde, yaptıklarının kesinlikle normal olmadığını söylemek için bu insanlara romantik diyoruz, diğerkâm diyoruz, idealist diyoruz ya da düpedüz ‘enayi’ deyip geçiyoruz.
Benim ülkemde böyle ‘enayiler’ hâlâ var; işte bu yüzden benim hâlâ umudum var.
” – Yury Bykov

9. H. (Mayınlı Bölge bölümü)

Yönetmen: Rania Attieh, Daniel Garcia/ Oyuncular: Robin Bartlett, Rebecca Dayan, Will Janowitz, Julian Gamble, Roger Robinson/ Arjantin, ABD/ 2015 / 97 dk

5 Nisan 13:30 Beyoğlu/ 7 Nisan 13:30 Rexx 2/ 16 Nisan 19:00 Atlas 2

2015 Bağımsız Ruh Ödülleri Gözlerinizi Ayırmayın Ödülü... H.’nin merkezinde New York yakınlarında bir kasabada yaşayan iki Helen var.

Birisi 60 yaşında, Roy adında bir adamla evli ve bir oyuncak bebeğe gerçek bir çocukmuş gibi bakıyor. Diğer Helen ise hamile bir sanatçı; sevgilisi Alex ile başarılarla dolu bir hayat sürüyor. İki hayat da büyük bir değişimin eşiğinde, çünkü şehre bir meteor çarpmak üzere.

Nihayetinde insanlar kayboluyor, esrarengiz şeyler yaşanmaya başlıyor. Doğaüstü bir olayla birlikte yerle yeksan olan hayatı, tekinsiz atmosferiyle anlatan H., bilimkurgu ile gerilim arasındaki çizgiyi zorluyor.

10. HASRET/ YEARNING (Uluslararası Yarışma bölümü)

Yönetmen: Ben Hopkins/ Oyuncular: İsa Çelik, Serhat Murat Saymadı, Bilge Güler, Ben Hopkins/ Türkiye, Almanya / 2015 / 82 dk

17 Nisan 16:00 Atlas */ 18 Nisan 11:00 Rexx

Küçük bir film çekim ekibi, küçük bir TV kanalı için İstanbul hakkında bir film çekmek üzere Almanya’dan şehre gelir. Bir gün, kurgu odasında, yönetmen ham filmlerde çekimler sırasında görmediği bazı şekil ve suretleri fark eder. Kamera hayaletleri yakalamıştır.

Durumu takıntı halıne getiren yönetmen, günden karanlığa, yaşayan şehirden geçmişin şehrine doğru geçerken İstanbul’un birçok yönüne de değinecektir:

Eski mahallelerin yıkılması ve yenilenmesi, göçmen işçiler, hükümete karşı direniş, şehirde yaşayan çok çeşitli dinler ve topluluklar, İstanbul’un tuhaf derecede melankolik özü… “Milyonlarca İstanbul var. Burada yaşayan herkesin kendi şehri var; her misafir kendi İstanbul’unu buluyor. Bir de geçmişin, ölülerin İstanbulları var. Hayaletlerin İstanbul’u. Anıların İstanbul’u. Bu film, modern, günümüz İstanbul’unun bir kaydı olarak başlıyor.” – Ben Hopkins

11. UMUT/ HOPE (Sinemada İnsan Hakları bölümü) 

Yönetmen: Boris Loikine / Oyuncular: Justin Wang, Endurance Newton / Fransa / 2014 / 91dk
15 Nisan 11:00 Rexx / 16 Nisan 19:00 Beyoğlu* / 17 Nisan 13:30 FKM

“Kriz ve Tarih” konusunda doktora yapmış olan yönetmen Boris Loikine’in, ‘Umut’ ilk kurmaca film çalışması. Savaşın yasını tutmak olgusu üzerine Vietnam’da çektiği iki belgesel filmi daha olan yönetmen ‘Umut’da Sahra çölünün ortasında, Avrupa’ya ulaşmaya çalışan genç Kamerunlu Leonard ile diğer bir göçmen olan, hayatını kurtardığı Nijeryalı Hope’un nasıl kendi başlarının çaresine baktığını ve aşklarını yaşamaya çalıştıklarını anlatıyor.

On yıl felsefe okuduktan sonra kendini belgeselcilikten geçerek filme veren yönetmen bu filmde hayatında hiç rol yapmayan, gerçek göçmenlerle çalışmış.

12. PEŞİMDEKİ ŞEYTAN/ IT FOLLOWS (Geceyarısı Çılgınlığı bölümü)

Yönetmen: David Robert Mitchell / Oyuncular: Maika Monroe, Keir Gilchrist, Daniel Zovatto, Jake Weary, Olivia Luccardi, Lili Sepe / ABD / 2014 / 100dk

4-11-18 Nisan 24:00 Atlas

Cannes’da Eleştirmenler Haftası bölümünde gösterilen ve ünü kulaktan kulağa yayılan, 80’lerin korku klasiklerinin tadını taşıyan Peşimdeki Şeytan, yepyeni bir mitoloji sunuyor.

Cinsel birleşme yoluyla kişiden kişiye aktarılan bir lanetten bahseden filmin korku faktörü, kılıktan kılığa girebilen ve sizden başka kimsenin görmediği, yanınıza ulaştığında canınızı alacak doğaüstü bir varlık. Yönetmen David Robert Mitchell orjinal bir fikirle benzersiz bir deneyime imzasını atıyor.

13. KAYIP NEHİR/ LOST RIVER (Mayınlı Bölge)

Yönetmen: Ryan Gosling / Oyuncular: Christina Hendricks, Saoirse Ronan, İain De Caestecker, Matt Smith, Reda Kateb, Barbara Steele, Eva Mendes, Ben Mendelsohn / ABD / 2014 / 105 dk
13 Nisan 19:00 Rexx / 16 Nisan 16:00 Atlas 2 / 19 Nisan 19:00 Atlas



Ünlü oyuncu Ryan Gosling’in ilk yönetmenlik denemesi olan Kayıp Nehir, acil para ihtiyacını karşılamak için esrarengiz bir gece kulübünde çalışmaya başlayan evini kaybetmek üzere olan bekar bir anne ile bir çete liderinin hedefi haline gelen, küçük kardeşine bakan büyük oğlunun hikayesini gerçeküstü bir masal diliyle anlatıyor.

İlk gösterimi 2014’te Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde gerçekleşen Kayıp Nehir, Dario Argento’dan Mario Bava’ya, David Lynch’ten Harmony Korine’a çeşitli kült yönetmenlere referanslarla dolu.

14. Hayatını Yaşa/ Choone Chali Aasman/ Margarita, With a Straw (Antidepresan)

Yönetmen: Shonali Bose / Oyuncular: Kalki Koechlin, Revathy Savani Gupta, William Moseley, Hussain Dalal, / Hindistan / 2014 / 100dk

6 Nisan 11:00 Beyoğlu / 9 Nisan 19:00 Rexx / 10 Nisan 19:00 Atlas 2

Beyin felci geçirmesine rağmen yaşadığı tüm zorluklara göğüs gererek, başarılı bir üniversite öğrencisi ve gelecek vaat eden bir yazar olan Leyla’nın hedeflerinin peşinden gitmesini konu alan film Hayatını Yaşa geçtiğimiz yıl bir çok önemli festivallerde izleyiciyle buluştu.

Delhi Üniversitesi’nden New York’taki bir okula transfer olmayı başaran ve hayatını değiştirecek bir yolculuğa çıkan, asi kişilik sahibi Leyla, bu yolculukta hiç beklemediği birine aşık olarak, hem cinselliği hem de kendini keşfeder. Film daha önceki gösterimlerinde özellikle başrolünde yer alan Kalki Koechlin’in performansıyla beğeni topladı.

15. Hayat Altmışından Sonra / Miss Sixty (Antidepresan) 

Yönetmen: Sigrid Hoerner / Oyuncular: İris Berben, Edgar Selge, Carmen Maja Antoni, Björn Von Der Wellen, Jördis Richter / Almanya / 2014 / 98dk

12 Nisan 16:00 Beyoğlu* / 13 Nisan 11:00 Rexx 2* / 16 Nisan 13:30 Feriye*

Yapımcı kimliğiyle tanınan Sigrid Hoerner’in ilk yönetmenlik denemesi olan Hayat Altmışından Sonra, yaşına meydan okuyan iki kişinin hayatını konu alıyor.

Yaşlı sayıldıkları için, toplumdan dışlanan 60 yaşında hamile kalıp bir bebek sahibi olmak isteyen Louise ile modern sanatın yükselen yıldızı olmayı kafasına koyan Frans’ın topluma yeniden nasıl uyum sağladığını anlatan film, yaşlanmanın aslında psikolojik olduğunu iki sıradışı insan üzerinden anlatan keyif verici bir komedi.

16. Sedef Düğme / El Boton De Nacar / The Pearl Button (NTV Belgesel Kuşağı) 

Yönetmen: Patricio Guzman / Özgün Müzik: Jose Miguel Miranda, Jose Miguel Tobar, Hugues Marechal / Fransa, Şili, İspanya / 2015 / 82dk
4 Nisan 11:00 Atlas / 5 Nisan 13.30 Rexx / 16 Nisan 16:00 FKM

Bir önceki belgeseli Işığa Özlem’de çölün ve bu çölde yitip gidenlerin hikayesini anlatan Şilili yönetmen Patricio Guzman, bu kez dünyadaki yaşamanın temel kaynağı olan suyun hafızasına kulak veriyor.

2015 Berlin’de En İyi Senaryo dalında Gümüş Ayı ödülüne layık görülen Sedef Düğme, okyanusta bulunan iki gizemli düğmenin hikâyesini kovalarken Şili topraklarının karanlık geçmişine, Pinochet’nin diktatörlüğüne ve “beyaz adam”ın lanetine rol biçiyor ve geçmişin hayaletleriyle cebelleşiyor.

Sedef Düğme, Guzman’ın ‘hafıza’ ve ‘geçmiş duygusu’ üzerine yazdığı bir makale olarak da nitelemek mümkün.

17. Postacının Beyaz Geceleri / Belve Nochi Pochtalona Alekseya Tryapitsyna / The Postman’s White Nights (Ustalar)

Yönetmen: Aleksander Simonov / Oyuncular: Aleksey Tryapisyn, Irina Ermolova, Timur Bondarenko / Rusya / 2014 / 90dk
4 Nisan 13:30 Atlas / 6 Nisan 19:00 Rexx / 8 Nisan 13.30 Feriye

2014 yılında Venedik’te en iyi yönetmen ödülüne layık görülen, usta Rus yönetmen Andrei Konchalovky’nin son filmi Postacının Beyaz Geceleri, yönetmenin Rus sinemasına muhteşem dönüşünü müjdeliyor.

Filmin konusu kısaca; dünyanın öbür ucunda yer alan ve oraya ulaşmanın tek yolunun aradaki gölü tekneyle geçmek olan bir köyün gerçeküstü yaşam var. Köy halkının dış dünyayla olan tek bağlantısı olan postacının tutkun olduğu kadın kente taşınınca, bir de köyün can damarı olan postacının teknesinin motoru çalınınca, köyde alışagelmiş yaşam altüst olur.

18. Prens / Prins / Prince (Yeni Bir Bakış) 

Yönetmen: Sam De Jong / Oyuncular: Ayoub Elasri, Jorik Scholten, Achraf Meziani, Oussama Addi, Elsie De Brauw, Sigrid Ten Napel, Olivia Lonsdale / Hollanda / 2015 / 78dk
4 Nisan 11:00 Rexx / 8 Nisan 16:00 Atlas / 10 Nisan 21:30 Atlas2

Berlin Film Festivali’nin Generations bölümünün açılış filmi, ödüllü video klip yönetmeni Sam De Jong’un ilk uzun metrajlı çalışması olan Prens, Amsterdam’ın fakir mahallesinde geçen bir büyüme hikayesi.

Filmde, Hollywood filmlerinden fırlamış gibi “sert” çocukların ve kötü adamların olduğu, hız yapan araba ve marka kıyafet muhabbetleriyle dolup taşan bir mahallede yaşayan 17 yaşındaki Eyüp, belalı bir erkek arkadaşı olan Laura’ya sırılsıklam aşık.

Cebinde beş parası olmayan Eyüp, Laura’yı kazanmak için bir yol ararken, karşısına mor Lamborghin’li bir manyak çıkar ve gecesi bitmek bilmeyen bir kabusa dönüşür.

19. Onur / Pride (Akbank Galaları)

Yönetmen: Matthew Warchus / Oyuncular: Bill Nighy, İmelda Staunton, Dominic West, Paddy Considline, George Mackay / İngiltere / 2014 / 120dk

10 Nisan 21:30 Atlas* / 10 Nisan 21:30 Rexx / 11 Nisan 21:30 Feriye*

2014 Cannes’da Kuir Palmiye ödülü sahibi, yönetmen koltuğunda Matthew Warchus’un oturduğu 1984 yılında geçen Onur’un konusu kısaca şöyle:

Ulusal Maden İşçileri Sendikası, Birleşik Krallık genelinde grev ilan eder. Yeterince kazanç sağlamadığını düşündüğü maden ocaklarını kapatma kararı almış muhafazakar Thatcher hükümeti ise grevdeki madencilere saldırır.

Bu ortamda madencilerle aynı tarafa, yani Thatcher, polis ve hükümet yanlısı basına karşı mücadele ettiklerinin farkına varan Londralı bir grup aktivist lezbiyen ve gey, madenciler için yardım parası toplamaya karar verir ve böylece tarihe geçecek bir dayanışma öyküsü yazılmaya başlar.

20. Gerçeklik / Realite / Reality (Uluslararası Yarışma)

Yönetmen: Quentin Dupieux / Oyuncular: Alain Chabat, Elodie Bouchez, Jonathan Lambert, Jon Heder, Eric Wareheim, Roxane Mesquida, John Glover, Kyla Kenedy / Fransa, Belçika / 2014 / 87dk

15 Nisan 19:00 Feriye / 16 Nisan 11:00 Atlas / 17 Nisan 11:00 FKM

Wrong / Yanlış ve katil tekerlek Rubber / Lastik filmlerinin yönetmeni Quentin Dupieux, gerçeküstü bir komedi Gerçeklik ile sinemaseverleri etkileyecek.

B filmlerine selam duran ve aynı zamanda bilim kurgu tadı da veren Gerçeklik’in konusu kısaca; kendi yöneteceği korku filmi için yapımcı arayan, kendi halinde bir kameraman olan Jason, finansman sağlamak için servet sahibi yapımcı Bob Marshal’ı bulur.

Ancak Marshal filme finansman sağlamayı bir şartla kabul eder, o da Jason’ın 48 saat içinde sinema tarihinin en kusursuz çığlığını bulmasıdır..

Bu sırada bir belgeselde, adı gerçeklik olan küçük bir kız, bir domuzun içinde mavi bir video kasedin sırrını çözmeye çalışmaktadır. Yönetmenin daha önce çektiği, Steak, Lastik ve Yanlış filminden de bir şeyler içeren zekice kurgulanmış Gerçeklik, Dupieux’un en iyi filmlerinden biri.

21. Azrail / Kosac / The Reaper (Balkanlar: Ateşin Sineması)

Yönetmen: Zyonimir Juric / Oyuncular: İyo Greguevic, Mirjana Karanovic, İgor Kovac, Nikola Ristanovski, Zlatko Buric, lana Baric, Dado Cosic, Peter Musevski / Hırvatistan, Slovenya / 2014 / 98dk

7 Nisan 16:00 Atlas / 11 Nisan 11:00 Feriye / 12 Nisan 16:00 Rexx2

Tek bir gecede geçen Azrail, birbiriyle kesişen üç hikaye ve bu kesişimin sebebi olan Ivo adında bir adamın etrafında geçiyor.

Film, Hırvatistan’ın doğusunda, ıssız bir taşra yolunda arabası bozulan bir kadının yardımına gelen esrarengiz bir adamla yaşadıkları, bir anda patlayıveren şiddet, korku ve güvensizlik gibi temaları konu ediniyor.

Yönetmen Zynomir Juric’in
savaşta açılan yaraların henüz iyileşmediğine dikkat çektiği Azrail’in, görüntü yönetimi ve oyuncu performanslarıyla övgü toplamasının yanında korku ve gerilim sinemasından tanıdık bir görsel atmosferi kendi öykülerine uyarlamadaki başarısı da takdirle karşılandı.

22. İntikam / The Salvation (Dünya Festivallerinden)

Yönetmen: Kristian Levring / Oyuncular: Mads Mikkelsen, Eva Green, Jeffrey Dean Morgan, Eric Cantona, Mikael Persbrandt, Douglas Henshall / Danimarka / 2014 / 91 dk
4 Nisan 13:30 Atlas2 / 6 Nisan 16:00 Atlas / 12 Nisan 16:00 Rexx



Western mitolojisi hakkında bir Western yaptığını söyleyen başarılı yönetmen Kristian Levring, çocukluk hayali olan İntikam prömiyerini Cannes’da Geceyarısı Gösterimi’nde yaptı.

1870’lerin Amerika’sında ailesi katledilmiş bir Danimarkalı göçmen olan Jon rolünde izlediğimiz yıldız oyuncu Mads Mikkelsen, İntikam’da göz dolduruyor.

Filmde, ailesinin intikamını almaya ve kötü şöhreti almış yürümüş çete reisi Delarue’nün karşısına çıkmaya kararlı olan Jon, korkak ve çıkarcı cemaatinin ihanetine uğrayınca, bu barışçıl yerleşimci intikamcı bir avcıya dönüşüp suçluları katlederek şehrin kararmış kalbine derman olacaktır.

23. Küçük Bir Sorun / Short Skin (Antidepresan)

Yönetmen: Duccio Chiarini / Oyuncular: Matteo Creatini, Francesca Agostini, Nicola Nocchi, Miriana Raschilla, Bianca Ceravolo, Michele Crestacci, Bianca Nappi, Crisula Stafida, Francesco Acquaroli, Lisa Granuzza Di Vita / İtalya / 2014 / 86dk
8 Nisan 19:00 Rexx / 10 Nisan 16:00 Feriye* / 11 Nisan 13:30 Atlas*

2015 Berlin Film Festivali’nde Generation bölümünde yarışan Küçük Bir Sorun, Duccio Chiarini’nin gözünden ergenlik dönemine dair konuları ve hayalleri farklı bir hikayeyle işliyor.

Film, 17 yaşındaki “fimosis”, yani sünnet derisi darlığından mustarip olmasına rağmen, ameliyat olmaktan korktuğu için bu sıkıntısını dile getirmemiş Edoardo’nun platonik aşkı Bianca’nın onu kamp yapmaya davet etmesiyle hem hayaline hem de en büyük korkusuna yaklaşan Edordo’nun düştüğü durumu anlatıyor.

24. Kaplanlar / Tigers (Sinemada İnsan Hakları Yarışması)

Yönetmen: Danis Tanovic / Oyuncular: Emraan Hashmi, Geetanjali, Danny Huston, Khalid Abdalla, Adil Hussain, Maryam D’Abo, Satyadeep Misra, Heino Ferch, Sam Reid, Supriya Pathak, Vinod Nagpal / Hindistan, Fransa / 2014 / 90 dk

16 Nisan 11:00 FKM / 17 Nisan 11:00 Rexx / 18 Nisan 21:30 Beyoğlu

Oscarlı yönetmen Danis Tanovic, 2013’te İnsan Haklarıı yarışması FACE’te Mansiyon kazandığı filmi Bir Hurdacının Hayatı’ndan sonra Tanovic Kaplanlar’da, Pakistan’da büyük bir skandalı ortaya çıkaran ve bu nedenle çokuluslu dev bir şirkete savaş açan hazır mama satıcısı Ayan’ın gerçek öyküsünü anlatıyor.

Film, hazır mamalarıyla tanınan Lasta Foods’ta çalışmaya başlayan ve şirketin ‘kaplan Tavrı’nı hemen benimseyen Ayan’ın bir kaç yıl içinde bu mamaları yiyen bebeklerin birer birer öldüğünü öğrenmesiyle kendisini suçlu hissederek dev Calut’a karşı Davut Peygamber misali girdiği efsanevi mücadeleyi anlatır.

25. Ziyaret / The Visit (Mayınlı Bölge)

Yönetmen: Michael Madsen / Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Irlanda, Norveç / 2014 / 83dk
18 Nisan 19:00 Beyoğlu / 19 Nisan 19:00 Rexx / 19 Nisan 21:30 Rexx2



Daha önce kimsenin erişimine açık olmayan BM Dış Uzay İşleri Dairesi, ordu ve ileri gelen uzay kuruluşlarından uzmanların görüşlerini aktaran Ziyaret, bu senaryonun somut ve bilimsel bir araştırmasını yapıyor. Dünya dışı varlıkların ziyaretine hazır mıyız?

Uzaylıların insan hakları var mı? gibi soruları soran mizah ögeleri içeren bir belgesel olan Ziyaret, ilk kez ocak ayında Sundance’te gösterildi.

Ve

LISANDRO ALONSO TÜM FİLMLERİ...

Yeni Arjantin Sineması’nın en önemli temsilcileri arasında sayılan senarist ve yönetmen Lisandro Alonso’nun tüm filmleri Türkiye’de ilk defa festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.

Bu bölümde yönetmenin başrollerinde Viggo Mortensen’in oynadığı 2014 yapımı son filmi ‘Hayal Ülkesi / Jauja’nın yanı sıra dörtleme olarak da adlandırılan ‘Liverpool’ (2008), ‘Hayalet / Fantasma’ (2006), ‘Ölüler / Los muertos’ (2004) ve ‘Özgürlük / La libertad’ (2001) gösterilecek.



Festivalin bu özel bölümü, geleneksel kurgu teknikleriyle belgesel yapısını birleştiren Alonso’nun filmlerindeki kendine has büyüleyici ve gizemli atmosferi beyazperdede keşfetmek isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat.

HAYAT ÜLKESİ

Listenin olmazsa olmazları

1. Behaviour
2. The Bélier Family
3. The Fool
4. It follows – dikkat korku filmi!
5. The Pearl Button
6. Postman’s White Nights
7. Prince
8. Reality
9. The Reaper
10. Short Skin

Listenin farklı tatları dokuları 

1. Dead Snow 2
2. H.
3. Hasret
4. It follows
5. Lost River
6. Reality
7. The Reaper
8. The Salvation
9. The Visit
10. Tüm Lisandro Alonso filmleri
Listenin politikleri
1. A Blast
2. Aurora
3. Behaviour
4. The Fool
5. Hasret
6. Hope
7. The Pearl Button
8. Pride
9. Tigers
10. The Visit

Kaynak: Radikal

    :

    :

    :

    :

    "İstanbul Film Festivali'nde kaçmayacak 25'li" hakkında Tweetler

    DİĞER KÜLTÜR & SANAT HABERLERİ