​Saraya var, okula yok

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na bütçeden milyarlarca lira aktarılırken, deprem riski taşıyan okullardaki güçlendirme çalışmalarına para bulunamadı.
Bu konudaki ödenekte kesintiye gidildi.

Türkiye’deki okullarda Deprem Yönetmeliği kapsamında güçlendirme çalışmalarının yeterice yapılmadığı ortaya çıktı. Depreme hazırlık gerçekleşme rakamları Milli Eğitim Bakanlığı’nın İdare Faaliyet Raporunda yer aldı.

ÖDENEK KESİLDİ

Raporda, deprem güçlendirme ödeneği için 65 milyon lira talep edildiği, ancak 35 milyon lira tahsis edildiği belirtilerek şu çarpıcı tespit yapıldı:

“Büyükşehir İl Özel İdarelerin kapanması nedeniyle teknik personel yetersizliği güçlendirme çalışmalarındaki verimi düşürmüştür.

Ayrıca tahkik ve güçlendirme yapım ödeneklerinin ortak olması ve tahkikin de beklenenin üzerinde gerçekleşmesi güçlendirme ödemelerini etkilemiştir. Bu sebeplerden dolayı güçlendirme değerlerinde gerçekleşme yüzde 26 seviyesindedir”


34 BİNA 32 ARSA

Raporda, bakanlığın proje değişiklik taleplerinin, göstergede sapmaya neden olduğuna dikkat çekilerek, 2014 yılı için 128 binanın güçlendirilmesinin hedeflendiği sadece 34 binanın güçlendirilebildiği ifade edildi.

Ortaöğretim kurumları için 80 arsa üretiminin hedeflendiği fakat bu rakamın da 32’de kaldığı belirtildi. MEB raporunda hedefteki sapta nedeni şöyle açıklandı:

“Ortaöğretim kurumları için üretilecek arsa hedefinde yüzde 40 gerçekleşme olmuştur. Sapmanın nedenleri ise yeterli ödeneğin aktarılmaması ve il özel idaresi aleyhine açılan kamulaştırma bedelinin artırılması, kamulaştırmasız el atma ve benzeri davaların getirdiği borç yüküdür. Mevcut okullara kamulaştırma yolu ile arsa üretilen okul sayısı hedefinde gerçekleşme oranı yüzde 50’dir’’

Kaynak: Kamil Elibol/Sözcü

    :

    :

    :

    :

    "​Saraya var, okula yok" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ