"Bu tutuklamalar hukuk ve demokrasi ihlali"

AKP'nin yayın organı Yeni Şafak'ın yazarı Ali Bayramoğlu, hakim tutuklamalarına ilişkin AKP'ye sert eleştirilerde bulundu.
Cemaatçi isimler için tahliye kararı aldıktan 4 gün sonra tutuklanan hakimler tartışma konusu olmaya devam ediyor. Yeni Şafak yazarı Ali Bayramoğlu, beklenmedik biçimde AKP'yi eleştiren bir yazı kaleme aldı.

"Suçüstü yoksa, delilleri ortada ağır cezalık bir durum bulunmuyorsa, hakimlerin tutuklanmaları, üstelik verdiği karardan dolayı tutuklanmaları otoriter eğilimli düzenlerde bile rastlanan bir durum değildir" diyen Bayramoğlu, "Bu tutuklamalarla yaşadığımız ağır hukuk ve demokrasi ihlallerinden birisine işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

Yazıdan bir bölüm şöyle:

Tahliye kararını alan ve reddi hakim kararını veren yargıçlar öyle bir uygulamayla karşı karşıya kaldılar ki, bu uygulamanın oluşturduğu skandal, tahliye skandalını geri ve gölgede bıraktı.

İki hakim verdikleri karardan sadece dört gün sonra tutuklandılar.

Peki bu kadar kısa sürede hangi soruşturma, inceleme sonucu ve hangi kanıtlarla?

"KAYIT VE DELİL YOK"

Hakimlerin tutuklanmasına ilişkin kararda, delil olarak verdikleri kararlar, 10. Sulh Ceza'nın bunları yok sayan hükmü ve Gülen'in bir vaazında “cezaevindekilerin salınmasına ilişkin duası” gösterildi. Bir de Başbakan Davutoğlu'nun hakimlerin talimatı Pensilvanya'dan Gülen'den aldığı iddiası var. Ancak bununla ilgili ortada bir kayıt, bir delil henüz yok.

Hakimler yeterli soruşturma yapılmadan ve yeterli delil olmadan tutuklanınca, ortaya başka bir durum ve sonuç çıktı. Hakimler, henüz kanıtlanmamış faaliyetlerinden değil, hoşa gitmeyen kararlardan dolayı tutuklanmış oldular.

Dayanaksız tahliye kararından sonra, hukuki açıdan dayanaksız, dayanaksız olduğu oranda hakim güvencelerini ve statüsünü, iktidar karşısında konumunu soru işaretleriyle çevreleyen bir tutuklama kararı…

"BU TUTUKLAMALAR AĞIR HUKUK VE DEMOKRAİ İHLALİ"

Suçüstü yoksa, delilleri ortada ağır cezalık bir durum bulunmuyorsa, hakimlerin tutuklanmaları, üstelik verdiği karardan dolayı tutuklanmaları otoriter eğilimli düzenlerde bile rastlanan bir durum değildir.

Bu tutuklamalarla yaşadığımız ağır hukuk ve demokrasi ihlallerinden birisine işaret ediyor.

Bu, elbet cemaati ve o hakimlerin kararlarını doğrulamıyor.

Daha da öte, siyasi iktidar cemaatla mücadele sonuna kadar haklıdır. Yargıya sızmış bu yapıyla mücadele etmek zor da olabilir. Ancak bu zorluğa işaret ederek istisna haller yaratmak, hukuk devleti kurallarını delmeyi sürekli hale getirmek kabul edilebilir bir durum değildir.

Kaynak: HaberSol

    :

    :

    :

    :

    ""Bu tutuklamalar hukuk ve demokrasi ihlali"" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ