Bayık: Kürdistan Vietnam olacak!

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Türkiye’de hükümetin Kürt kentlerindeki çatışmalar nedeniyle askeri sevkiyat yapması konusunda, “Vietnam’da ne olduysa Kürdistan'da da o olacaktır” dedi.
Cemil Bayık, Azadiya Welat gazetesinde yer alan Kürtçe köşe yazısında, ateşkesin devletin politikası ve uygulamaları üzerine başladığını belirtti.

Cemil Bayık, “Özcesi bugünkü özyönetim ilanları ve direnişi Kürt sorununun çözümsüz bırakılması ve özyönetimlere saldırılması sonucu gerçekleşmiştir. Yaşanan çatışmalardan tek sorumlu vardır, o da Kürt sorununu çözümsüz bırakan Türk devleti ve AKP hükümetidir” ifadelerini kullandı.

HENDEKLER VE SAVUNMA

Davutoğlu ve bakanların, “Bir yıldır bu saldırıya hazırlandık” dediğini ve halk ile gençlerin saldırılara karşı hendek kazarak, barikatlar kurduğunu savunan KCK Eşbaşkanı, şöyle devam etti:

“Halkın direnişini kıramayınca 1960’lı yıllarda Vietnam halkının direnişini kıramayan generallerin ‘daha fazla asker, daha fazla, uçak, daha fazla silah, daha fazla bomba’ istedikleri bilinmektedir. Saray’ın faşist çeteleri de halkın direnişini kıramayınca daha fazla asker, daha fazla silah demektedirler. Tabii ki sonuç Vietnam’da ne olduysa Kürdistan'da da o olacaktır.”

Bayık, yaşananalrı “dünya tarihinin en büyük halk devrimi” olarak nitelendirdi.

VİETNAM SAVAŞI

1950'lilerin sonlarında güney Vietnam'da "Vietnam Halk Kurtuluş Cephesi" (NLF) öncülüğünde Fransızlara karşı gerilla hareketi başladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 1954'ten beri güney Vietnam'a yardım ve askeri malzeme sağlıyordu.

Fakat ABD, 1963'te hükümetin askerler tarafından devrilmesini engelleyemedi.

Temmuz 1965'te ABD, Vietnam'a 100 bin asker yollayacağını açıkladı. Avustralya, Yeni Zelanda, Kore, Filipinler ve Tayland da askeri gücün oluşturulmasına destek verdi.

1967'nin sonunda Vietnam'da 485 bin Amerikan askeri vardı.

Dönemin ABD Başkanı Johnson, iç kamuoyunun baskısı sonucu barış görüşmelerine başlama çağrısı yaptı ve Kasım'daki seçimlerde aday olmayacağını açıkladı.

Kasım 1968'de seçilen Richard Nixon, Amerikanın saygınlığını koruyacak bir geri çekilme planı aramaya başladı.

Son Amerikan birlikleri Mart 1973'te Vietnam'dan ayrıldı.

Kaynak: Rudaw

    :

    :

    :

    :

    "Bayık: Kürdistan Vietnam olacak!" hakkında Tweetler

    DİĞER ASAYİŞ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete