Rantla büyüyen konut sektöründe sıkıntı artıyor

AKP döneminde uygulanan ranta dayalı teşvik politikalarıyla şişen emlak ve inşaat sektöründe giderek artan mağdurlar bir araya gelerek “İnşaat Mağdurları Platformu”nu kurdu.
Hayatı boyunca biriktirdiği parayı bir daire için verenler, yıllarca bekledikleri daireyi alamadıkları için boşananlar, kanser olup ölenler ve diğerleri… AKP döneminde uygulanan ranta dayalı teşvik politikalarıyla şişen emlak ve inşaat sektöründe giderek artan mağdurlar bir araya gelerek “İnşaat Mağdurları Platformu”nu kurdu, bununla da yetinmeyip 18-19 ve 20 Ağustos tarihlerini İnşaat Mağdurları Haftası ilan etti. Platformun avukatlığını üstlenen Orhan Boran milyonlarca liralık inşaat dolandırıcılığını Taraf’a anlattı.

Yaşananları “İnşaat balonu patladı” diye özetleyen Boran, sadece Esenyurt’ta yapılan inşaatların yarısından fazlasının davalık olduğunu ve buradaki dolandırıcılığın maliyetnin 100 milyon liraya kadar çıkabileceğini söyledi. İnşaat ve maketten satış yönteminin AKP döneminde yaklaşık yüzde 80 arttığını söyleyen Orhan Boran, “Özellikle 2008 yılından sonraki satışlarda ciddi mağduriyetler oluştu.

AKP DÖNEMİNDE GEREKLİ DENETİMLER YAPILMADI


Bunun sebebi gayrimenkuldeki rant. İşi bilenlerin yanında, sektörden haberi olmayan insanlar da kendini müteahhit ilan etti. Örneğin 50 bin lira sermayeli bir şirket 30 milyon liralık yatırıma girdi. Vatandaşlardan paraları aldılar ve sıcak parayla bu işleri döndürmeyi amaçladılar. Bu paralarla reklamları bile yaptılar ama teslimatları yapamadılar. Konutlar yapılırken maliyet tahmin ettikleri rakamın üzerinde çıktı örneğin. AKP döneminde inşaat ve konut sektörü patlatıldı ama gerekli denetimler yapılmadı” dedi.

BİNLERCE MAĞDUR VAR

İnşaat alanındaki mağduriyetlerin son beş yılda arttığını ve vatandaşların gerekli araştırmaları yapmadan ödemeleri yaptıklarını belirten Boran “Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesine göre, bir konut için anlaşma yapılacaksa bunun noter onaylı olması veya tapu kaydına şerh edilmesi gerekiyor. Noter onayı maliyet gerektirdiği için satıcılar tarafından yapılmadı. Bunun yerine, satıcı ile alıcı arasında karşılıklı sözleşme yapıldı. İnsanlar yıllar sonra konutlarını alamadığında bu belgelerin geçersiz olduğunu anladı. Ben Esenyurt bölgesiyle ilgileniyorum, yapılan inşaatların yüzde 50’den fazlası hüsranla sonuçlandı. Orada sadece Makrom isimli firmanın binlerce mağduru var” ifadelerini kullandı.

EV SABİHİBİ OLMAK ZORLAŞTI

İnşaat alanında yapay bir sektör oluşturulduğunu vurgulayan avukat Boran, şöyle devam etti: “Eskiden bu kadar konut projesi yoktu ve ev fiyatları bu kadar yüksek değildi. Ev fiyatları o kadar arttı ki, normal gelirli bir aile için para biriktirerek ev sahibi olmak artık çok zor. İnsanlar kolay yoldan, kira öder gibi ev sahibi olmak istediler. Örneğin Esenyurt’taki bu dolandırıcılığın maliyeti 100 milyon liraya kadar çıkar. Ben, bu yaşananlar için ‘inşaat balonu patladı’ diyorum. Bu bir balondu. İnşaat alanında hesapsızca iş yapıldı, yapay bir sektör oluşturuldu. Olan vatandaşa oldu. Sırf bu nedenle boşanan, kanser olan, ölen tanıdıklarım var.”

Kaynak: Taraf / Aysun Yazıcı

    :

    :

    :

    :

    "Rantla büyüyen konut sektöründe sıkıntı artıyor" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete