close

İşte Erdoğan'ın Meksika modeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü konuşmasında başkanlık sistemiyle ilgili olarak tüm yetkilerin devlet başkanında toplandığı Meksika modelini örnek verdi.
Başkan yardımcısı ve başbakan bu sistemde yok. Neredeyse tüm yetkiler başkanda toplanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kaçak Saray’da yine 10 ilden 380 muhtarla bir araya geldi. Daha önce iki kere muhtarlar toplantısı yapan Erdoğan, Türkiye’deki 50 bin muhtarın tamamıyla hasbıhal etmeyi planladıklarını söyledi.

TEK TURLU SEÇİMLE 6 YIL İÇİN SEÇİLİYOR

Meksika’da ABD’den çok daha geniş yetkilere sahip bir başkanlık sistemi var. Hatta bazı siyasi gözlemciler ‘6 yıllık diktatörlük’, ‘Emperyal başkanlık’ yorumlarıyla bu sistemi eleştiriyor. Vatan'da yer alan habere göre, Meksika tipi başkanlık sisteminin detayları şöyle:

- Başkanlar tek turlu seçimle halk tarafından seçiliyor. Hangi aday daha fazla oy alırsa başkan o kişi oluyor. Şu anki başkan Nieto, yüzde 38 oy alarak 2012’de seçildi.

-  Başkan 6 yıllık dönem için seçiliyor. Bir daha seçilme şansı yok.

- Başkan yardımcısı ve başbakan bu sistemde yok. Neredeyse tüm yetkiler başkanda toplanıyor.

- Başkanın bakanları, Anayasa Mahkemesi yargıçlarını, başsavcıyı, emniyet genel müdürünü ve kuvvet komutanlarını büyükelçileri atama yetkisi var.

- Meclisin kabul ettiği yasaları hatta bütçeyi veto edebiliyor, meclise yasa tasarısı sunabiliyor.

- Partili başkan, 3 yılda bir yapılan seçimlerinde adayları belirleyebiliyor. Kendisinden sonra istediği kişiyi aday gösterme hakkı var.

- Savaş ve barışa karar verebiliyor, milletlerarası anlaşmaları müzakere yetkisi mecliste değil başkanda.

    :

    :

    :

    :

    "İşte Erdoğan'ın Meksika modeli" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ