close

Vura vura, uyuya uyuya geçirdiler

TBMM Genel Kurulu'nda bir haftadır gergin ve tartışmalı oturumlara sahne olan İç Güvenlik Paketi mesaisi devam ediyor.
SEBAHAT KARAKOYUN

Grup toplantılarını gerekçe gösteren muhalefetin ısrarına rağmen Salı sabahı saat 08.30'a kadar genel kurulu çalıştıran AKP, Başbakan Ahmet Davutoğlu yurt dışında bulunduğundan dün sabaha ertelenen grup toplantısı nedeniyle çalışmaları 4 maddenin daha kabul edilmesiyle 01.30'da sonlandırdı.

POŞULU PROTESTO

Muhalefet usül tartışmaları ve önergelerle görüşmeleri tıkamaya yönelik taktiklerini sürdürürken, genel kurul yine ilginç eylemlere de sahne oldu. HDP'li vekiller tasarının poşu takmayı suç sayan hükmünü "yüzlerini poşuyla kapatarak" protesto  ettiler.

Kürsüye "poşu takarak" çıkan HDP'li Ayla Akat Ata'ın konuşması sırasında boyunlarında poşu bulunan diğer HDP'li milletvekilleri de yüzlerini kapattılar.

Poşunun, gösterilere gaz, tazyikli su ile müdahale üzerine "korunma aracına" dönüştüğünü belirten Ayla Akat Ata, konuşmasını şöyle sürdürdü:

TEK GERÇEK SOKAKTA SIKILAN GAZDI

"Hükümetin politikalarını eleştiren ve özgürlük isteyen herkes esasında bu şiddetin mağduru olmuştu. Gerçek neydi? Sokakta sıkılan gazdı ve bu gazdan korunmak için bu poşuyla yüzünü kapatan  milletvekili, akademisyen, öğrenci, gazeteci bunların hepsi mevcut yasalar gereği suçlu sayıldı.

Bu yasadan önce kaç kişinin yüzünü kapattığı için ilgili yasaların hedefi olduğu ve cezalandırıldığını lütfen Sayın Bakanımız açıklasın.

Daha bu yasayı görüşmedik ama bugün İstanbul’da 3 gencimiz, Oktay Çakatay, Ömer Bozdağ, Emrah Çeçen, soğuk havadan korunmak için taktıkları puşi ‘kuvvetli suç şüphesi’ sayıldığı için tutuklandılar."

AKP'li İdris Şahin'in "Ayıp ya, ayıp! Poşu tek başına bir suç aleti, öyle mi?" diye müdahale etmesi üzerine Ayla Akat Ata, "Katılıyorum size, ayıp ama AKP hükümeti’nin ayıbı" diye konuşmasını sürdürdü.

BÜYÜK TEPKİ

Genel Kurul'da tartışmalar sürerken, HDP'li Özdal Üçer, laf atan AKP'lilere "Gençler poşuyu ve şal-şepiği giydiği zaman sen konuşamasın! Hepimizi gerilla mı yapacaksın" diye tepki gösterdi.

KANDIRIYORLAR

CHP Afyon Milletvekili Ahmet Toptaş da konuşmasında tasarının tepkilere neden olan hükümleriyle ilgili hükümetten yanıltıcı açıklamalar yapıldığını belirtti. Tasarı ile polis teşkilatının "darmaduman edileceğini" belirten Toptaş, şunları söyledi:

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’

"Ak polis kuruyorsunuz, Adalet ve Kalkınma Partisi’ne bağlı bir polis teşkilatı, diktatörlüğün elinde sopa olarak kullanabileceği ‘diktatörlük polisi’ kuruyorsunuz.

Bu polisin size hayrı olmaz. Bu polise vatandaş sizin verdiğiniz yetkileri kullandırtmaz, direnir, bu polis diktatörlüğü de korumaya yetmez.

Aklınızı başınıza toplayın, polisi AK polis ederek, jandarmayı AK jandarma hâline getirerek, MİT’i muhaberat haline getirerek bu ülkede insan haklarını ortadan kaldırmayı düşünüyorsanız, insanları terbiye etmeyi, korkutmayı, sindirmeyi düşünüyorsanız buna gücünüz yetmeyecek."

FAŞİZMİN İLK BÖLÜMÜ TAMAM

Tartışmalı İç Güvenlik Paketi’nin ilk 20 maddelik bölümünün tamamı Meclis’ten geçti. Paket yoluyla Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu(PVSK), Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Kanunu, Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun ve Kimlik Bildirme Kanunu’nda değişiklikler, önceki akşam kabul edildi.

ÖNLEME DİNLEMESİ?

Kabul edilen maddeler arasında polise iç hukukta tanımsız “uzaklaştırma ve koruma” yetkisi verilmesi, silah kullanma yetkilerinin genişletilmesi, mahkeme kararı olmaksızın 48 saatlik önleme dinlemesi yapma hakkı tanınması, jandarmanınsa İçişleri Bakanlığı’na vali ve kaymakamlar yoluyla bağlanmasını öngören düzenlemeler bulunuyor.

YETKİLER BELİRSİZLEŞİYOR

İç Güvenlik Paketi’nin önceki geceki oturumda kabul edilen maddeleri yoluyla PVSK’da yapılan değişikliklerle polis, hâkim kararı olmadan üst, eşya ve araç arayabilecek.

Birgün'den Sebahat Karakoyun'un haberine göre, polise yakalamanın yanı sıra, “uzaklaştırma ve koruma altına” yetkileri veriliyor. “Eylemin veya durumun niteliğine” göre, bu yetkilerin kullanımına polis karar verecek.

Ancak iç hukukta tanımlı olmayan bu fiillerin polis tarafından nasıl kullanılacağı belirsiz.

POLİSİN SİLAH KULLANMA YETKİSİ GENİŞLETİLDİ

Polisin silah kullanmaya yetkisi “saldırıya teşebbüs eden” kişileri de içerecek biçimde genişletildi. Yani polis henüz bir saldırıda bulunmamış ancak saldırıda bulunabileceği izlenimi edindiği kişilere de ateşli silah doğrultabilecek.

Polis hâkim kararı olmadan 48 saat boyunca “önleme dinlemesi” yapabilecek. Tüm dinleme kararları için Ankara Ağır Ceza Mahkemesi yetkili olacak.

AYNI YETKİ JANDARMAYA DA TANINIYOR

Aynı yetki Jandarmaya da tanınıyor. Emniyet Teşkilatı Kanunu ve Polis Yüksek Öğretim Kanunundaki değişikliklerle AKP Emniyeti kendi istediği yönde yeniden tasarlamak için kadro değişikliklerini hayata geçiriyor.

Polis okullarıysa kapatılıyor. Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununda yapılan değişikliklerle, generaller dışındaki personelin atama, görev yeri değişiklikleri ve terfi yetkileri İçişleri Bakanlığına geçiyor.

Vali ve kaymakamlarınsa, her yıl bu kararlara temel oluşturacak raporlar yazması yoluyla, jandarma üzerinde tahakküm kurmaları sağlanıyor.

ZARARI EYLEMCİ ÖDEYECEK
         
                                
Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanunda yapılan değişiklikle, eylemlerdeki zararın eylemcilere ödetilmesi uygulaması terör olaylarına da uyarlanıyor. Düzenlemeyle, hasarın kim tarafından meydana getirildiği tartışılmayacak ve zamanaşımı süresi bir kat artırılacak.

KİRALIK ARAÇ FİŞLEMESİ

Kimlik Bildirme Kanunu’ndaki değişiklikle araç kiralama şirketlerine bilgisayarlı takip sistemi zorunluluğu getiriliyor. Araç kiralayanların gittikleri yerlerin devlet tarafından izlenmesini sağlayacak bu düzenlemeyi 6 ay içinde uygulamaya geçirmeyen şirketlere önce 10 bin TL ceza kesilecek, ikinci seferdeyse firma kapatılacak.

Kaynak : Birgün / Sebahat Karakoyun

    :

    :

    :

    :

    "Vura vura, uyuya uyuya geçirdiler" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ