"Enderun Mektepleri" aldatmacası

4+4+4 sistemi ile hedeflediği bazı projeleri gerçekleştiremeyen Hükümetin, yeni bir eğitim modeli üzerinde çalıştığı öğrenildi.
Burcu Oral Evren | KARŞI GAZETE ÖZEL

Karşı Gazete'nin Milli Eğitim kaynaklarından edindiği bilgiye göre MEB "Enderun" adını verdikleri yeni proje ile İmam Hatip modelinin, bir üst versiyonunu hayata geçirmeye hazırlanıyor.

SİSTEM YİNE DEĞİŞİYOR

4+4+4 sistemi şu an zaten 4. sınıftan sonra isteyen öğrencilerin hafızlık eğitimi almaları için 2 yıl okula ara vermesine olanak tanıyor.

Bu eğitimi alan öğrenciler, 2 yılın ardından okullarında kurulan komisyonların kararı ile orta üçüncü sınıftan eğitime devam ettirilebiliyor. 

HAFIZLIK EĞİTİMİ MEB'E VERİLECEK

Yani orta 1 ve 2. sınıfları hiç okumadan, 3. sınıfa geçebiliyor. Ancak Hafızlık eğitimi şu anda Diyanet çatısı altında veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanan projede ise hafızlık eğitiminin, Diyanet yerine MEB çatısı altında verilmesi planlanıyor.

Yeni modelin öngörülebildiği gibi uygulanabilmesi için 4+4+4 sisteminin değişmesi gerekiyor.

4+4+4 YERİNE 3+4+5 MODELİ

Projeyle ilgili Karşı Gazete'ye bilgi veren ve adlarının açıklanmasın istemeyen yetkililer yeni sistemde çocukların 6 yaşında okula başlatılacağını ifade ediyor.

Bunun sebebi ise 9 yaşın hafızlık eğitimi için en doğru zaman olarak görülmesi. Bundan dolayı ilk kademe eğitimi tekrar 6 yaşa çekilecek.

5 YAŞ YANLIŞ

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız uzmanlar ilkokula 5 yaşında başlamanın bazı çocuklar üzerinde önemli olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor

MEB yetkililerinin, kamuoyunun "erken yaşta okul" projesine tepki göstermesi  nedeniyle  B planını devreye sokup, eğitim yılı dizilimini 4+4+4'ten 3+4+5'e göre yeniden dizayn edecekleri öne sürülüyor. Böylece çocuklar 6 yaşında okula başlayacak ve ilk kademe bitirme yaşı yine 9 olacak. 

Üzerinde düşünülen bir başka alternatif ise yine aynı hedef doğrultusunda sistemi 3+2+3+4  olarak değiştirmek.

BİNLERCE ÖĞRETMEN BOŞA ÇIKABİLİR

Uzmanlara göre hangi model uygulanırsa uygulansın, yeni bir değişiklik hem öğrencileri hem de özellikle sınıf öğretmenlerini olumsuz etkileyecek.

Sınıf öğretmenlerinin yaklaşık dörtte birinin norm kadro dışına çıkmasına neden olacak. İddia edilen değişiklik devreye girdiğinde binlerce sınıf öğretmeni boşa çıkmış olacak.

"ÇAKMA" ENDERUN İDDİASI

Hükümetin tepki çekmemek için  projeye Osmanlı döneminde seçkin öğrenciler yetiştirmek amacıyla kurulan "Enderun Mekteplerinin" adını verdikleri öne sürülüyor. Projenin kamuoyuna "üstün zekalı çocukları eğitme" projesi olarak tanıtılabileceğine de dikkat çekiliyor.

ÖZEL HABER | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    ""Enderun Mektepleri" aldatmacası" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ