CHP’den özerklik hamlesi

İktidar oldukları dönemde Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı’nı mutlaka getireceklerini söyleyen CHP, şimdiden harekete geçti.
CHP yönetimi, üniter yapı korunarak belediyelere özerklik getirecek yapı üzerinde çalışmaya başladı. Avrupa soluyla buluşmak üzere üç ayrı ülkeye giden CHP heyeti, Fransa’da “ademi merkeziyetçiliği” inceledi.

CHP’nin ekonomi politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcı Selin Sayek Böke, Bursa milletvekili ve Avrupa Uyum Komisyonu üyesi Aykan Erdemir ve uluslararası ilişkiler uzmanı Cenk Sidar’dan oluşan heyet, Almanya’da SPD ve Friedrich Ebert Vakfı’yla, Fransa’da Sosyalist Parti’yle, Yunanistan’da sol yelpazede yer alan Syriza, PASOK, Potami ve Toplumsal Sözleşme Partisi yetkilileriyle görüştü.

FRANSA SİSTEMİ İNCELENDİ

Fransa’da Bölgeler Forumu sözcüsü Sosyalist Partili Bernard Soulage ile ademi merkeziyetçilik ve yerel siyaseti güçlendirme deneyimleri ele alındı.

Aykan Erdemir, şöyle dedi:

“Fransa güçlü bir üniter devlet olarak kalırken beraberinde de ademi merkeziyetçi sistemi oturtabilmiş.

Biz Türkiye için de önümüzdeki süreçte ademi merkeziyetçiliğin ve yerel yönetimleri güçlendirmenin önemli olduğunu düşünüyoruz.

CHP de yerel yönetimlerin güçlendirilmesine önem veriyor. 2014 yerel seçim öncesi belediye sayısının azaltılmasını eleştirmiştik.

Fransa, Türkiye’nin 20 katı belediyeye sahip. Yerinden yönetmeye inanan bir üniter devlet. Bu görüşme ekonomik kalkınmanın yerelden başlayacağına ilişkin bize önemli ilhamlar verdi.”

HÜKÜMETE YÜK OLUYOR

Fransa’daki sistemin Türkiye’de nasıl uygulanabileceğine ilişkin olarak Erdemir, şöyle konuştu: “Fransa 30 binin üzerindeki belediyeye önemli yetkiler vermiş.

Pek çok kararı da yerele bırakmış. Yerele ilişkin kararların yerelde müzakere edilmesini çok önemsiyorlar.

Türkiye’deki imar izinlerinin önemli bir kısmını Bakanlar Kurulu veriyor. Hatta Bakanlar Kurulu’nun verdiği kararların yarısından çoğu yerele ilişkin imar izinleri.

Bu hem merkezi hükümet üzerinde gereksiz bir yük oluşturuyor, hem de bütün vaktini yerelin kararlarına harcayan hükümetin asıl Türkiye için önemli olan stratejik konulara zaman ayıramamasına yol açıyor.”

KADIN İSTİHDAMI İKİ KATINA ÇIKARILMALI

Syriza’nın ekonomi kurmayları John Milios ve Çalışma Bakanı yardımcısı Rania Antanopoulos ile görüşen CHP heyeti, özellikle genç ve kadın istihdamı noktasında proje fikirleri paylaştı.

“Syrize’nin vitrininde bize daha çok popülist söylem yansıyor ama perde arkasında çok güçlü bir ekonomi ekibi var” diyen CHP’li Erdemir, Türkiye’nin kadın istihdamını iki katına çıkarmadan ekonomik olarak diğer ülkelerle rekabet edemeyeceğini söyledi.

Kaynak: Güler Yılmaz / Taraf

    :

    :

    :

    :

    "CHP’den özerklik hamlesi" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ