İşte Başika'da eğitilen savaşçı sayısı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Başika'da eğitilen personel sayısını açıkladı.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Başika'da bugüne kadar 2 bin 441 personelin eğitiminin tamamlandığını belirterek, “Kamptaki askerlerimizin can güvenliğini dikkate alarak 4 Aralık 2015 tarihinde kampta takviye güç konuşlandırdık. Bu konuşlandırma, bütünüyle kampın savunmasına destek sağlamak amaçlıdır” dedi.

Genel Kurul, Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında saat 15.00’te toplandı.

-“AMERİKA ORADA EĞİTİM VERİYOR, ALMANYA ORADA EĞİTİM VERİYOR”-

Meclis Genel Kurulu’nda, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Başika Kampı’nda yaşanan son gelişmelere ilişkin milletvekillerine bilgi verdi.

Başika Kampında sürdürülen askerî eğitim faaliyetleri ve son günlerde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veren Yılmaz, şöyle dedi:

“Burada tekrar vurgulamak isterim ki Irak Hükûmeti sürecin başından bu yana muhtelif seviyelerde gerçekleştirilen görüşmelerde Başika'daki faaliyetlerimiz hakkında bilgilendirilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri makamlarına da Başika'daki çalışmalarımız hakkında malumat verilmiştir. Irak Hükûmetinin ve kamuoyunun bilgisine açık şekilde icra edilen eğitim kapsamında, Başika'da bugüne kadar 2 bin 441 personelin eğitimi tamamlanmıştır. Bunların 1.040'ı daha üst düzey eğitim almak üzere Başika kampında bulunmaktadır. Ayrıca farklı yerlerde 2 bin 308 peşmergeye de eğitim sağlanmıştır. Aynı şekilde, koalisyona mensup 15 ülke tarafından bugüne kadar yaklaşık 16 bin Iraklıya eğitim verilmiştir. Amerika orada eğitim veriyor, Almanya orada eğitim veriyor; Avustralya orada eğitim veriyor; Belçika orada eğitim veriyor; Danimarka, Finlandiya, Fransa orada eğitim veriyor; Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, Macaristan orada eğitim veriyor; Norveç, Portekiz ile Yeni Zelanda orada eğitim veriyor. yine Türk Silahlı Kuvvetlerince eğitilmiş Irak Kürt Bölgesel Yönetimi güvenlik güçlerinin geçtiğimiz ay Sincar'da elde ettiği başarılar ve önümüzdeki dönemde Musul'a yönelik askerî harekât hazırlıkları, DEAŞ örgütünün Başika kampındaki konuşlu askerî unsurlarımıza karşı bir saldırıda bulunması riskini artırmıştır.

-“BU KONUŞLANDIRMA, BÜTÜNÜYLE KAMPIN SAVUNMASINA DESTEK SAĞLAMAK AMAÇLIDIR”-

Burada, Başika kamp alanının DEAŞ ile cephe hattına birkaç kilometre mesafede bulunduğunu bir kez daha hatırlatmanın faydalı olduğunu düşünüyorum. Kamptaki askerlerimizin can güvenliğini dikkate alarak 4 Aralık 2015 tarihinde kampta takviye güç konuşlandırdık. Bu konuşlandırma, bütünüyle kampın savunmasına destek sağlamak amaçlıdır.

-“TAMAMEN ASKERÎ GEREKLİLİKTEN ÖTÜRÜ”-

Tamamen askerî gereklilikten ötürü yapılan bu intikal, bazı odakların kışkırtmasının ve abartılı haberlerin etkisiyle ne yazık ki Irak'taki siyasetin bir aracı hâline geldi. Ülkemizin Irak'taki varlığından rahatsız olan çevreler de bu durumu istismar etme fırsatını kaçırmadılar. Meselenin ikili düzeyde çözülmesi ve artan tansiyonun düşürülmesi için gerekli adımları hızla attık. Meselenin ikili düzeyde çözülmesi ve artan tansiyonun düşmesi için gerekli önlemleri aldık. Bu çerçevede, Başbakanımızın 6 Aralıkta Irak Başbakanı İbadi'ye bir mektup gönderdi. Ben ve Sayın Dışişleri Bakanımız da Iraklı muhataplarımızla telefonda görüştük. Ayrıca, Başbakanımızın özel temsilcileri sıfatıyla MİT Müsteşarımız ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarımız Bağdat'ı ziyaret edip Irak Başbakanı, Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanıyla da görüştüler. Yapılan temaslar çerçevesinde, sorunu çözmeye dönük irademizin göstergesi olarak, Başika'daki kampta askerî varlığımıza ilişkin olarak 14 Aralık tarihi itibarıyla yeni bir tanzime gidilerek kuvvetin belirli bir kısmı Kuzey Irak'taki Bamami kampına intikal etti. Burada dikkatinizi çekmek isterim: Türkiye'nin meselenin ikili boyutta halli için yaptığı tüm açılımlar yanıtsız kaldı. Irak Hükûmeti konuyu uluslararası toplumun gündemine taşımak için yoğun bir çaba da sarf etti.

10 Haziran 2014'ten bu yana Irak Hükûmetinin Musul üzerinde maalesef kontrolü bulunmamaktadır, kontrol tümüyle DEAŞ terör örgütünün elindedir. DEAŞ'la Mücadele Komisyonunun üyesi olarak uluslararası çalışmalara iştirak eden ülkemiz, diğer pek çok ülke gibi ikili planda da katkılarını sürdürmektedir.

Başta da ifade ettiğim üzere, Başika'da yürüttüğümüz faaliyetin temel amacı, Irak'ın hâlen DEAŞ'ın kontrolü altındaki Musul vilayeti üzerindeki kontrolünü yeniden tesis etmesine yardımcı olmaktadır. “

    :

    :

    :

    :

    "İşte Başika'da eğitilen savaşçı sayısı" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete