HDP'den TSK'ye jet yanıt

HDP'den TSK'ye jet yanıt: Askerin siyasete dahil olması araştırılsın!
Genelkurmay Başkanlığı'nın PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Newroz mesajında geçen 'Eşme ruhu' açıklamasına HDP'den yanıt gecikmedi. HDP, "TSK ile PYD/PKK’nın işbirliği yaptığı yolundaki yayın ve haberler tamamen gerçek dışıdır" diyen TSK hakkında 'askerin siyasete dahil olması' konusunda meclis araştırması yapılmasını istedi.

HDP, Grup Başkanvekili İdris Balüken imzasıyla TBMM'ye gönderilen Meclis Araştırma önergesinde, "Türkiye’de ordunun siyasi ve sosyal yaşama müdahale etme durumu her dönem olduğu gibi yakıcılığını sürdürmektedir.

"SİYASETE MÜDDAHALE GELENEĞİ..."

AKP iktidarının 'orduyu gerilettik' söylemine karşı ordu ile geçici bir sessizlik ittifakı yaptığı açığa çıkmaya başlamıştır. Nitekim Süleyman Şah Türbesi’nin Rojava’nın Eşme Köyü’ne taşınması öncesi ve sonrasında gelişen diyalog ve pratikler Türkiye’de yeni siyaset yollarının açığa çıkmasına ruh kazandırmıştır.

Ve fakat TSK kendi alanı olmamasına rağmen, görev alanının sınırlarını aşarak söz konusu ruha karşı doksan yıllık siyasete müdahale geleneğinin yeni bir refleksini göstermiştir" denildi.

"GEREKLİ ADIMLARI ATACAK KURUM İSE..."

Türkiye’de askerin siyaseti dizayn etme isteğinin hep varolduğuna dikkat çekilen önergede, şu ifadeler kullanıldı; "Türkiye’nin normalleşmesi, demokrasi normlarının oturması, hukuk devletinin ilkelerinin yerine getirilmesi, asker-siyaset ilişkisinin belirgin bir şekilde normalleşmeyle uyum sağlaması için yapısal çözümlerin bulunması elzemdir.


Tüm bu süreci araştıracak, gerekli adımları atacak kurum ise TBMM’dir. Bu kapsamda bir Meclis araştırması açılmasını talep ediyoruz."

Öcalan, Newroz mesajında "Eşme ruhunu halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum" ifadelerine TSK, "TSK ile PYD/PKK’nın işbirliği yaptığı yolundaki yayın ve haberler tamamen gerçek dışıdır" yanıtını vermişti. TSK, 'iç siyasi çekişmelerin bir aktörü olmayacağını' özellikle vurgulamıştı.

    :

    :

    :

    :

    "HDP'den TSK'ye jet yanıt" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete