Davutoğlu'ndan Putin yorumu

Ahmet Davutoğlu, Meclis'te düzenlenen resepsiyonda konuştu.
TBMM’de düzenlenen 23 Nisan Resepsiyonu’na eşi ile katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Dünyada bazı çevreler lobiler tam bir hareket halinde Türkiye aleyhtarı bir kampanya yürütürken ve bu kampanyaya bazı kirli çevreler açıkçası tahrik edici bir şekilde katılırken, Türkiye 100 yıllık bir savaşın arkasından yüzüncü yılında savaştığı ülkelerin liderlerini ülkemizde ağırlıyor” dedi.

Başbakan Davutoğlu, TBMM’ye gelişinde Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından karşılandı. Ardından gazetecilerin soruların cevaplayan Davutoğlu, "Dünyaya bir barış mesajı verdik. Dünya'da bazı çevreler lobiler tam bir hareket halinde Türkiye aleyhtarı bir kampanya yürütürken ve bu kampanyaya bazı kirli çevreler açıkçası tahrik edici bir şekilde katılırken, Türkiye 100 yıllık bir savaşın arkasından yüzüncü yılında savaştığı ülkelerin liderlerini ülkemizde ağırlıyor” diyerek şöyle devam etti:

“Irak Cumhurbaşkanı bizim safımızda savaşanları temsilen oturumda konuştu. Yani 2016 30 Nisan’ında nasıl Iraklılar Şamlılar Suriyeliler Filistinliler Çanakkale savaşında bizimle beraberdi. Bütün bunları andık. Avustralya ve Yenizelanda Atatürk'ün Anzak askerleri için söylediğinden hareketle sergilediği harekete hep atıfta bulundular. Bu güzel bir örnek. Öbür tarafta maalesef zikrettiğim gibi 100 yıl önce yaşanan acıdan siyaset yapmaya çalışan Türkiye'yi karalamaya çalışan çevreler var. Bunlar aslında tarihin iki yüzünü gösteriyor. Mertçe savaşıp mertçe barışanlarla hala kendi kışkırttıkları masum Ermenileri bugün sanki onu savunurmuşçasına o dönemde Türklere Ermenilere acıyı yaşatanlar bugün açıklama yapıyorlar. Bununla kimleri kastettiğimizi bilirsiniz.

Biz yine bu acıları hiçbir zaman karşılaştırmadık. Kendi acılarımızı sahiplendiğimiz gibi 1. Dünya Savaşında büyük ızdıraplar çekmiş bütün halkların acılarını sahiplendik, anladık ve yayınladığımız mesajlarla buna sahip çıktığımızı da açıkça ortaya koyduk. 2005 yılında bu Meclis ilk defa bütün partilerin ortak katılımıyla bir açıklama yaptı 'Ortak tarih komisyonu' çerçevesinde. Geçen sene Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklaması bu sene benim hem Hrant Dink'in vefatı nedeniyle yaptığım açıklama hem önceki gün yaptığım açıklama hem de protokoller bizim iyi niyetimizi ortaya koyuyor. Biz kendi asil duruşumuzu davranışımızı ortaya koyacağız.“

"VAKUR BİR TEPKİ GÖSTERDİK"

Bu arada TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e de 24.dönemin zorluklarına karşı “Basiretli, dirayetli liderliğiyle zorluklar içinde ama nihayet birçok memleket faydasına yasanın geçtiği Meclis'in görevini ifa ettiği bir dönem oldu. Ama ayrıca bugün TBMM'de de olağanüstü oturum vardı. Gerek biz, gerek muhalefet partisi liderleri bu konuda tarihe yaklaşırken herhangi bir başka bir parlamentoda bu konuya muhattap olmayan parlamentodan daha seviyeli çok daha vakur bir tepki gösterdik. Biz bu vakur tepkimizi göstermeye devam edeceğiz” dedi.

Davutoğlu, Alman Parlamentosu'nun kesin hükümlerle aldığı kararın kabul edilmesinin mümkün olmadığının altını çizerken, Rusya ile ilgili olarak da Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü ifade etti. Davutoğlu gerekli girişimlerin yapılacağını belirtirken, Fransa ve Rusya'nın Erivan'da olmasının Minsk Grubunun tarafsızlığına gölge düşüreceğini de söyledi. Davutoğlu, "Azerbaycan Karabağ meselesinde arabuluculuk yapan Minsk Grubu'nun konuları istismar eden Ermeni tutumuna karşı objektif davranmalarını bekleriz" dedi.

EKONOMİK YAPTIRIM OLACAK MI?

Başbakan Davutoğlu "Ekonomik yaptırımların" gündemde olup olmadığına ilişkin soruya "Bunlarla ilgili gerekli girişimler şu anda sürdürülüyor. Önemli olan tutumuzun açık bir şekilde dünyaya anlatılması. Karşılaştırmak için söylemiyorum ama Erivan'daki toplantıya katılıma bakın bir de Türkiye'deki barış zirvesine katılıma bakın. Aradaki fark kime neye itibar ettiğini ortaya koyan bir farktır. Kaç devlet başkanı oraya gidiyor kaç devlet hükümet başkanı burada. Çünkü bizim zirvede sadece Türkiye sevdası değil, evet oda var bizim zirvemizin adı barış zirvesi. Onların yaptığı toplantı nefret üretmeye ve öfke ile tarihi yorumlayıp bugünkü nesillere aktarmaya dayanan bir husus” sözleriyle cevap verdi.

PUTİN HAKKINDA...

Gazetecilerin, "Rusya Devlet Başkanı Putin'in sözlerinin güveninizi sarstı mı?" sorusuna da cevap veren Başbakan “Bize dönük olarak tarihimizi tahrik eden ve tahkir eden her türlü tutum bizi sarsar kim tarafından nerede yapılırsa yapılsın. Herkesle tarihi konuşmaya yüzleşmeye hazırız ama göz mesafesinde konuşmaya hazırız” cevabını verdi.

"Muhalefet partilerin liderlerinin elini sıktınız bu bir zeytin dalı uzatmak mıdır?" şeklindeki bir başka soruya ise Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle devam etti:

"Bugün bayram biz bayramlarda hangi siyasi görüşten olursak olalım tebrikleşmek gerektiğini düşünüyorum. Sabahleyin Anıtkabir'de de yanlarına giderek ellerini sıktım. Bundan sonra da böyle yapacağım. Bakın bir de şu var görüyorsunuz yurtdışında bu açıklamaları yapanlar AKP'li CHP'li MHP'li HDP'li diye yapmıyorlar. Bugün Meclis'te bulunan milletvekillerimizin hepsinin dedesi Çanakkale'deydi. Ermeni vatandaşlarımızın da dedeleri Çanakkale'de aynı saftaydılar. Burada hepimizin idrak etmesi gereken husus şu: Böyle günlerde ortak kader bilincini harekete geçirmek lazım.Seçimlerle ilgili olarak da nasıl böyle milli birlik havasında Ulusal Egemenlik Bayramı kutladıysak çok da güzel bir kandillerini de tebrik etmiş oldum. Kandilde bugün.”

Başbakan Davutoğlu, bir süre Meclis Başkanı Çiçek’in Genel Kurul’da bulunan makamında sohbet ettikten sonra “Fotoğraflarla Parlamento'nun 95 Yılı” sergisini gezdi. Ardından Meclis aşçıları ve polisleriyle hatıra fotoğrafı çektiren Davutoğlu, yaklaşık 1 saat kaldığı resepsiyondan ayrıldı.
 


    :

    :

    :

    :

    "Davutoğlu'ndan Putin yorumu" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ