close

Akdoğan'dan koalisyon ve çözüm süreci açıklamaları

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Kanal 24 televizyonunda katıldığı programda gündeme dair değerlendirmelerde bulunarak, soruları yanıtladı.
Üç parti ile ilk tur görüşmelerinin tamamlandığı ve genel itibarıyla hangi noktaya gelindiğinin sorulması üzerine Yalçın Akdoğan, görüşmelerin sağlıklı ve verimli bir şekilde gerçekleştiğini ifade ederek, bu durumun Türk demokrasisi bakımından bir kazanım olarak nitelendirildiğini, AKP'nin bu süreci başarılı bir şekilde yürüttüğünü anlattı.

Akdoğan, gelinen durumda bir eşiğin aşıldığını, güvenin tesis edildiğini, birinci turun başarıyla tamamlandığını aktardı.

"MHP'Yİ SORUMLULUKTAN KAÇAN TAVIRDA GÖRMEDİK"

Koalisyon görüşmelerinde AKP ve CHP'deki heyetten Ömer Çelik ile Haluk Koç'un bir araya geleceği, HDP ile de bu şekilde görüşecek bir ismin var olup olmadığının sorulması üzerine Akdoğan, şunları söyledi:

"Partilerin takındıkları tavır ve pozisyona göre bu belirlenen bir durum. Diyelim ki CHP, koalisyon kurma noktasında daha net bir tavrı var. Devam eden bu öngörüşme süreci veya daha sonra somutlaşacak olan müzakere etme süreci ona göre belirleniyor. Diyelim ki MHP'nin tavrı, CHP'den daha farklı. O, muhalefette durma gibi bir tercihi var. Benzer bir tavır HDP açısından da ' CHP-AK Parti koalisyonu denenmeli, ondan sonra bakarız' gibi bir yaklaşım. Bunu diyen iki partiyle CHP'nin pozisyonu aynı değil. O güven arttırıcı öngörüşmeler, istikşafi görüşmelerCHP ile bu şekilde yapılacak. Ama diğerleriyle de temas noktaları var, irtibat devam ediyor, görüşmeler olabilir. Diyelim ki MHP, 'ben muhalefette kalacağım, millet bana ana muhalefet görevi verdi' diyor. Ama CHP ile kurulamazsa ondan sonraki aşamalarda ne olmalı, orada sorumluluktan kaçan bir tavır içerisinde de görmedik MHP'yi. Ama öncelikle tabi CHP ile öngörüşmeler bayramdan sonra sanırım yapılır."

ŞU ANDA EN YAKIN CHP

Yalçın Akdoğan, " Koalisyon için şu anda en yakın CHP mi?" sorusuna, "Şu anda üç partiyi kıyasladığımızda CHP'nin takındığı tavır onun daha koalisyona yakın olduğunu gösteriyor ama bu görüşmeler başlamış değil. Ön görüşmeler, arkasından olursa müzakereye geçilmesi gibi muhteva tartışılmaya başladığında daha da somutlaşır" yanıtını verdi.

"MUTLAKA BUNU KABUL EDECEKSİN' YAKLAŞIMI YANLIŞ"

Kendilerinin de üç parti için kanaatleri bulunduğuna dikkati çeken Akdoğan, müzakereler ve koalisyon görüşmelerinin hemen kestirilip, atılacak süreçler olmadığını belirtti.

"Neticede AK Parti'nin burada kırmızı çizgileri yok" ifadesini kullanan Akdoğan, ancak ilke ve değerlerinin olduğunu, 13 yıllık bir müktesebatının bulunduğunu kaydetti.

Uzlaşının süreçteki yerine değinerek, nerede ve hangi noktada uzlaşılacağının çok önemli olduğunu vurgulayan Akdoğan, "Bu noktada kimsenin birbirine dikte eden, dayatmada bulunan bir yaklaşım sergilememesi lazım. Yani 'benim politikam budur, mutlaka bunu sen kabul edeceksin' yaklaşımı olursa bu yanlış olur. O zaman senin o politikan yüzde 15, 20, 25 oy aldı. Sen bu politikayı yüzde 41 oy alan politikaya dayatabilir misin? Dayatamazsın" dedi.

OLUMLU TUTUM GELECEĞE YANSIYACAK

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, görüşmelerin kısır polemikler, çekişmeler, rencide edici yaklaşımlar yaşanmadan gerçekleştiğini anlattı. Görüşmelerdeki olumlu tutumun, bundan sonraki siyasete kalıcı olarak yansıyıp yansımayacağının sorulması üzerine Akdoğan, şu yanıtı verdi:

"Neticede üç partinin AK Parti'ye karşı pozisyon alarak sürekli eleştirmesi başka bir şey, iki partinin hükümet kurması ve karşıda iki partinin kalması en azından bu gerilimi düşürecek bir şeydir."

Akdoğan, "Çözüm Süreci bitti mi?" sorusuna "Çözüm Süreci'nin bittiği falan yok" diye cevap verdi.Sürecin, daha önce "Demokratik Açılım", "Milli Birlik ve Kardeşlik" başlıkları altında yürütüldüğünü anımsatan Akdoğan, şöyle devam etti:

"Nedir burada yapılan? Bir kere bunun toplumsal tarafı var. Nedir? Türkiye'de demokratikleşme, reformlar, hak ve özgürlüklerin gelişmesi, başından beri bunlar yapılıyor. Başka neler var? Hizmet ve yatırımlar var, milleti kucaklamak var, paradigma var. Bunlardan vazgeçebilir miyiz? Bunlardan vazgeçemeyiz. Onun ötesinde silah bırakma maksatlı bir takım temaslar var. Burada, tabii şu anda tek başına AK Parti iktidar olamıyor. Koalisyon görüşmeleri başarıya ulaşırsa, koalisyon kurulursa o zaman partilerin tek tek ne dediğinden ziyade hükümet protokolü, koalisyon protokolü belirleyici olacak. Burada Çözüm Süreci ile ilgili, onun için oluşacak siyasi iradenin teşekkül etmesini ve hükümet protokolünü görmek gerekir. Tek başımıza bizim ne dediğimizden, nerede durduğumuzdan ziyade bir siyasi irade şekillenecek ve bir protokol oluşacak. Ona göre bir şey söylenebilir. Artık biz şunu yapacağız, bunu yapacağız dersek bu şık olmaz. Neticede biz tek başımıza iktidar değiliz, bundan dolayı ileri sözler de söylemememiz lazım. Koalisyon olacaktır ve o parti ile mutabakata varılan çerçevede süreç işleyecektir. Bunun ismi başka bir şey olabilir ama biz sürecin muhtevasına, ruhuna sadığız. AK Parti'nin 13 yıllık bütün geçmişi, performansı, yapıp ettikleri de bunu ortaya koyuyor. Ama bundan sonraki süreç nasıl bir yöntemle, nasıl bir şekilde yürüyecek, olursa koalisyon onun protokolüyle şekillenecek bir durumdur."

"DEMOKRASİ YÜKSELECEK Kİ SİLAHLAR AŞAĞI İNSİN"

HDP ile yapılan görüşmeye devlet ve hükümet heyeti olarak değil, AKP heyeti olarak gidildiğine vurgu yapan Akdoğan, şu ifadelere yer verdi:

"Görüşme, Çözüm Süreci değerlendirme toplantısı değildi. Hükümet kurmaya dönük, sürecin bir parçası olarak bu yapılmış oldu ama tabii burada birçok mesele de konuşuldu. Biz hiçbir zaman, hiçbir partiye 'vebalı' muamelesi yapılmasını doğru bulmadık ve bulmayız. Bu ister MHP olsun, ister HDP olsun. Milletin iradesine mazhar olan her parti muteberdir, siyasi meşruiyete sahiptir. Partiler kendi takındıkları tavırlarla, söylemlerle, eylemlerle bu meşruiyeti güçlendirebilirler, zayıflatabilirler. Süreç içerisinde onlar bunu belirler ama biz başta milletin iradesine, neticesine saygı duymak durumundayız.

Birçok mesele değerlendirildi. Selahattin Demirtaş'ın önceki gece yaptığı açıklamada yani, "PKK silah bırakmalıdır" benzeri şeyleri, görüşmede de konuşuldu. "Demokrasi ve silah aynı anda olmaz" diye, ben seçimden önce sürekli söylüyordum. Benzer şekilde Selahattin Bey de bir yaklaşım içinde oldu. Demokrasi yükselecek ki silah aşağı gitsin."

Siyaset güç kazanıyorsa, önü açılıyorsa, silahın geriye gitmesi gerektiğine işaret eden Akdoğan, "Şimdi HDP güç kazandı. Barajı geçti, yüzde 13'e çıktı ama silah geriye gitmiyor. Hatta tam tersi bir şey var. Örgütün bölgedeki birtakım çalışmaları, halkı silahlandırma... Bunlar son derece yanlış şeyler. Tenakuzu görmek lazım ama burada HDP'nin net bir tavır takınması, bu önemli bir şey olur. 'Silah ve siyaset bir arada olmaz. Örgüt silah bırakmalıdır. Devletin meşru gücünün dışında orada hiçbir silahlı güç kabul edilemez', bunlar bence önemli yaklaşımlardır" değerlendirmesinde bulundu.

"BENİM SÖZÜM DİNLENMİYOR DERSEN, O ZAMAN SÜREÇTE ROL ALAMAZSIN"

HDP'nin bu noktada üstleneceği rollerin de anlam ifade edeceğini söyleyen Akdoğan, "Biz söylüyoruz ama bizim lafımızı dinlemiyorlar. Neticede sen siyasi partiysen ve bir şekilde dayandığın tabanla, o örgüt oradan adam devşiriyorsa, bir ilişki varsa, burada senin takınacağın tavır, rolünün anlam ve ehemmiyeti, bu küçümsenmemelidir. Kendileri de küçümsememelidir ve buradan bir neticeye varmak lazım. Öbür türlü süreçte rol oynama kabiliyetini kaybeder. Benim sözüm dinlenmiyor dersen, o zaman süreçte rol oynayamazsın" dedi.

Demirtaş'ın, "Demokrasi ve silah bir arada olmaz", "PKK silah bırakmalı", "Başka bir silahlı unsurun varlığı orada kabul edilemez" gibi yaklaşımlarını olumlu gördüğünü söyleyen Akdoğan, burada uygulamanın önemli olduğunu belirtti.

Siyaset kurumu olarak, tesir edebildiği oranda, HDP'nin de süreçte oynayacağı rolün anlam kazanacağına işaret eden Akdoğan, öbür türlü İmralı'ya gitme, gelme veya bütün bu süreç bağlamında HDP'ye yüklenen rollerin tartışma konusu olacağını belirtti.

"AK PARTİ VARSA ÇÖZÜM SÜRECİ VAR"

 HDP'nin, "Çözüm Süreci", "Bu sorunu çözeceğiz", "Çözüm Süreci başarıya ulaşmalı" diyerek oy aldığını söyleyen Akdoğan, şöyle devam etti:

"İyi ama seçimden sonra bir tablo var. AK Parti-MHP koalisyonu ya da başka birtakım koalisyon, kendi denklemin dışında süreç ne olacak. Böyle bir tartışma var. 'Biz oy aldık da bu süreci kim yapacak ve nasıl olacak? Eğer sürecin önü açılmazsa gidiş gelişler... Seçimden önce ne kadar ileri bir noktadaydık, şimdi hiçbiri piyasada görünmüyor. Ne oldu peki? Oy aldık da ne oldu?' Süreç bir yere varmayacaksa bunun getirdiği panik ya da içeride bir tartışma, eleştiri var. Bundan dolayı, 'Biz yeniden bir pozisyon belirlemeliyiz' yaklaşımı var. Ben bunu tabii seçimden önce çok söylüyordum, bu politik bir eleştiri olarak algılanıyordu. 'AK Parti varsa Çözüm Süreci var.' Siz kendinizi bir projede kullandırtıyorsunuz. Nedir o proje? AK Parti'yi devirme projesi. Birlikte hareket ettikleriniz kim? Çözüm Süreci'nin düşmanı olan paralel yapı, çözüm sürecinden hazzetmeyen ulusalcı, statükocu blok. Şimdi sen bu bloğa dedin ki, ilk günden çıktın, 'Tayyip Erdoğan'ı başkan seçtirmem, gelin beni kullanın.' Bütün o bloğu, statükocu, paralelci bloğu, Çözüm Süreci'nin düşmanı olan bloğa, kendi kullandırttın. O zaman dedi ki 'Benim eleştirilerim hükümet, siyaset için değildi, Çözüm Süreci içindi. Bu bloktan hayırlı bir şey gelir mi? Bunlar zaten sürece karşılar. Bunlar hükümeti devirerek Çözüm Süreci'ni bitirmeye çalışıyorlar. Bundan dolayı HDP, şu an yanlış bir eksen kayması yaşıyor. Yanlış bir yerde duruyor ve Çözüm Süreci'nin lehine değil. Benim eleştirilerim ondan dolayıydı."

"SENİN TEK BAŞINA VARLIĞIN BUNA YETMİYOR"

Gelinen noktada "AK Parti varsa Çözüm Süreci'nin olduğunun" anlaşıldığını dile getiren Akdoğan, şunları kaydetti:

"Bunu kim yapacak? AK Parti yapacak. O zaman senin tek başına varlığın buna yetmiyor. Şimdi birçok ilçede yüzde 80-90 oy almış, insanlar sana Çözüm Süreci'ni destekleyen insanlar sana oy vermiş ama sen hiçbir şey yapamıyorsun. Denklemin içinde değilsin. Süreci yürüten aktörleri de devirme operasyonunun parçası olmuşsun. Şimdi burada bir tuhaflık yok mu? Bizim eleştirilerimiz bunaydı. HDP'nin de bunu gördüğünü, Çözüm Süreci acaba nasıl devam edebilir? Biz nasıl denklemde pozisyon alabiliriz? Biz böyle bir arayış olduğunu görüyoruz."

    :

    :

    :

    :

    "Akdoğan'dan koalisyon ve çözüm süreci açıklamaları" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete