17-25 Aralık şüphelisi Tivnikli, bir telefonla yasa değiştirtmiş iddiası

17-25 Aralık soruşturması kapsamında basına yansımayan dinleme kayıtlarında ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Prensi’ olarak bilinen işadamı Abdullah Tivnikli’nin “30-40 milyon Avrom yanar” diyerek yasa değiştirilmesine önayak olduğu belirtildi.
Enerji sektöründeki faaliyetleriyle tanınan, Eksim Holding’in patronu, işadamı Tivnikli, rüzgar santrallarının kapasite artırımına sınırlama getiren yasa tasarısı Meclis’te görüşülürken devreye girdi.

O dönem AKP grup başkan vekili olan, şimdinin Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ı arayarak ricacı olan Tivnikli, Meclis Genel Kurulu’nda Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılacak değişikliklerde kendi lehine düzenlemeler yapılmasını sağladı.

ADAMINI MECLİSE YOLLADI

Bununla da sınırlı kalmayan Tivnikli, teknik konularda herhangi bir yanlışlık olmaması için bir kişiyi Meclis’e gönderip, bakan ve vekillere yasanın nasıl geçmesi gerektiği yönünde bilgi vermesini sağladı. Telefon görüşmelerine göre, yasa tasarısının Meclis’te tartışıldığı sırada AKP’li Ünal’ı arayan işadamı Tivnikli, “Bi yedinci madde var” diyerek maddenin değiştirilmesini istiyor.

‘BU YASA PERİŞAN EDER’

Ünal daha sonra, Nurettin Canikli’nin yanına giderek telefonu Canikli’ye uzatıyor. Tivnikli, yasa tasarısı ile ilgili isteğini,“Biz de bunun müracaatlarını yaptık. Rüzgar mekanik ekstensini aldık ona uygun rüzgar türbün direk siparişlerimizi verdik. Türbünleri yeni elektrik onayları da çıktı, biz bunun iptali diye bir şey duydum. Biz perişan oluruz yani 30-40 milyon euro ben şey yaparız” diyor.

Canikli ise, ilgili maddenin zaten mevcut kanunda da olduğunu, madde iptaline gitmeyeceklerini söylüyor. Tivnikli bunun üzerine,“Oldu be şey benim o kapıda da o teknik arkadaşım var orda gelip size bi durumu şey yapabilir mi bi yanlış anlama olmaması için” diyerek bir kişiyi bakana gönderiyor.

O gün Canikli’nin verdiği önergeyle yasa maddesi Tivnikli’nin istediği haliyle kabul edildi. Tivnikli, telefon görüşmelerini doğrulayarak bu aramayı tüm enerji piyasası için yaptığını ileri sürdü.

‘RİCA ETTİLER ARADIK’

İşadamı Tivnikli, o telefon görüşmelerinin doğru olduğunu belirterek, “Yasa tasarısında bir madde unutulmuş. Bana da Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği’nden arayıp, haber verdiler. Yatırımcılar, mevcut kanunda yer alan ama yeni kanun hazırlanırken unutulan bir maddenin ilave edilmesini istiyorlar diye tanıdıklarımızı aradık biz de” diye konuştu.

Bakan ve vekile talimat veren işadamı, tasarıyı hazırlayanlara bilgi vermesi için Meclis’e yolladığı ‘teknik arkadaş’la ilgili olarak da şunları söyledi: “Burada da gönderdiğim arkadaş şuradakinin şeyi imiş, hatırlayamadım, bunu gönderdim. Ben de detay bilmiyorum, bir teknik arkadaş gelecek diyorum. Teknik arkadaş da benim şirketimin de arkadaşı değil, sektör adına gidip konuşmuş. Bizimle ilgilenir misiniz, bir dinleyin hiç olmazsa diyoruz. Bunun dışında bizim siyasetle yatırımla alakamız olamaz.”

Kaynak: Cumhuriyet /Aykut Küçükkaya ( Detaylara ulaşmak için tıklayınız)

    :

    :

    :

    :

    "17-25 Aralık şüphelisi Tivnikli, bir telefonla yasa değiştirtmiş iddiası" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete