'15 gündür evime gidemedim'

Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ilçelerde halk perişan.
Sur İlçesinin Savaş Mahallesi Muhtarı Ahmet Şen, 15 gündür evine gidemediğini söyledi. Şen, “İlk süreçte kimi evini taşıyabildi. Taşıyamayan ise canını kurtarmak için apar topar mahalleyi terk etti” dedi.

Sokağa çıkma yasaklarıbölge halkını göçe zorlandı. Yaşanan çatışma ortamından dolayı Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 4 mahalle boşaltıldı.

Yaklaşık 40 bin kişi göç etmek zorunda kaldı. Muhtarlar da can tehlikesinden dolayı yasağın olmadığı mahallelere gitmek zorunda kaldı. Sokağa çıkma yasağıyla birlikte Sur ilçesinde özel harekat timlerine takviye edilen askerlerin, paletli tanklarla tarihi ilçeye girdiği görüldü. Tankların ilçeye top atışları yaptığı kameralara yansıdı.

PANİK VE KORKU HAKİM

Yasağın bulunduğu Sur İlçesinin Savaş Mahallesi Muhtarı Ahmet Şen çatışma ortamından dolayı halkın büyük panik yaşadığını söyledi.

AKIBETİNİ BİLMİYORUZ

Bölgede rastgele bombardıman ve ateş açıldığına dikkat çeken Şen yaşadıklarını şu şekilde anlattı:

"Sokağa çıkma yasağının olduğu mahallelerden biri olan Savaş Mahallesinin yüzde 80'i göç etmek zorunda kaldı. İlk süreçte kimi evini taşıyabildi. Taşıyamayan ise canını kurtarmak için apar topar mahalleyi terk etti. Ahmet Şen Çok büyük bir tedirginlik var.

Ateşin nereden geleceği bilinmiyor. Bir anda bombardıman başlıyor, rastgele ateş açılıyor. İnsanlar kör kurşunla ölmekten korkuyor. Ben şahsen mahallenin muhtarıyım ama 15 gündür evime gidemedim. Tahir Elçi'nin öldürüldüğü gün eşime haber verdim, ‘çocuklarla birlikte çıkın dışarı’ dedim ve o günden beri eve giremedim.

Hiç bir eşyamızı alamadık.15 gündür evin akıbetini bilmiyoruz. Mahallenin dışında akrabalarımızda yaşıyoruz. İçeride ne olup bitiyor haber alamıyoruz. Çatılara havan topları düşüyor. Her taraf belirsiz ve karanlık."
 

BİN İNSAN GÖÇE MARUZ KALDI

Cevatpaşa Mahallesi Muhtarı Veysel Hatısaru, Sur ilçesinde 4 mahallenin boşaltıldığını söyledi. Hatısaru, "Göç olayı yoğun şekilde yaşanıyor. Her bir mahallede 7 bin ila 10 bin insan yaşıyor. Yaklaşık 40 bin insan bir şekilde göç etmek zorunda kaldı" dedi.

HALK ZORUNLU MİSAFİR OLDU

Şırnak'ın Silopi ve Cizre ilçelerinde Sokağa çıkma yasağından dolayı önceki gün Habur Sınır Kapısı da kapatıldı. 11 mahallesi olan Silopi'de Nur, Cudi, Yenişehir, Barbaros, Şehit Harun Bay, Yeşiltepe, Karşıyaka mahallelerinde hendek ve barikatlar olduğu belirtiliyor.

Silopi'de geri kalan beş mahallenin sakinleri, yasak boyunca yedi mahalleden gelen eş, dost, akraba, tanıdıklarını ağırlıyor. 121 bin nüfusu olan ilçede, yasak kapsamına alınan mahallelerde yaklaşık 100 bin insan yaşıyor.

Son birkaç günde yaklaşık 25 bin insanın bir mahalleden diğerine taşındığı tahmin ediliyor. Sokağa çıkma yasağının getirmiş olduğu zorunlu misafirlikler belirsiz bir tarihe kadar devam edecek gibi görünüyor.

Kaynak: Özgür Düşünce 

    :

    :

    :

    :

    "'15 gündür evime gidemedim'" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete