TEOG tercihlerinin anahtarı burada

Bu yıl özel okullara kayıt tarihleri öne çekildi. Özel okula kayıt yaptıranlar, devlet okullarına nasıl geçecek? Hangi tarihlerde nakil yapılabilecek? Eğitimci Ali Taştan, Karşı Gazete okurları için TEOG tercih rehberi hazırladı.
ALİ TAŞTAN | ANALİZ


ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRAN, DEVLET OKULUNA SADECE NAKİLLE GEÇEBİLECEK


• TEOG sonuçları açıklandı. 24 Haziranda ise Liselere Yerleştirmeye Esas Puanlar ilan edilecek.

ÖZEL OKUL KAYITLARI 24 HAZİRAN -5 TEMMUZ

• Bu yıl yapılan değişiklikle özel okulların kayıtları devlet okullarından daha önce 24 Haziran 5 Temmuz arasında yapılacak. Özel okullar kendi yönetmeliklerine göre belirledikleri puan hesaplama sistemine göre öğrenci alabilecektir.

NAKİLLER, 17-21  AĞUSTOS

Özel okula kayıt işlemi yapan öğrencilere devlet okulları için kayıt ekranı açılmayacak. Bu öğrenciler okul değiştirmek isterlerse ancak nakil şartlarını taşımaları halinde nakil döneminde (1.nakil 17-21 Ağustos) mümkün olabilecektir.


Güzel Sanatlar Lisesi ve Spor Liselerine yerleştirme işlemleri 10 Temmuza kadar tamamlanacak, bu okullara kayıt yaptıran öğrenciler yerleştirmeye ve yerleştirmeye esas nakil tercihlerinden birine girmeleri halinde Güzel Sanatlar Lisesi ve Spor Lisesi hakkından vaz geçmiş sayılacaklar.

DEVLET OKULU TERCİHLERİ 6-16 TEMMUZ

• 6-16 Temmuz tarihlerinde Devlet okullarına tercih işlemleri başlayacak. Tercih işlemleri öğrenci/veli tarafından yapılacak, yapılan tercihler mutlaka ortaokul müdürlüklerine onaylatılacaktır.

TERCİH BÖYLE YAPILACAK...


• Tercih ekranında«TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» ve «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonlarının seçenek olarak sunulacaktır. «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM »butonunu işaretleyen öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacaktır. Bu öğrenciler sadece yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.

25 OKUL TERCİH EDİLECEK, TERCİH YAPMAYAN AÇIK LİSEYE GİDECEK

• Yerleştirme işlemlerinde, Bakanlığın http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://e­okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alanokulların tercih kodlarına göre, öğrenci velisi tarafından 25 okul tercih edilecektir.

• Tercih işlemlerini ortaokulun onaylamasından sonra “Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu” nun(EK 1) çıktısı alınarak bir örneği okul müdürlüğü tarafından veliye verilecektir.



• Tercih yapmayan öğrenciler ile hiçbir tercihine giremeyen öğrenciler sistem tarafından otomatik olarak AÇIK LİSEYE yerleştirilecektir.

• Yerleştirme işlemleri bir defaya mahsus yapılacaktır.

• Yerleştirme sonuçları 14 Ağustos 2015 tarihinde açıklanacaktır.

NAKİL İŞLEMLERİNİN PÜF NOKTASI...

Açık Liseye yerleşen, istediği okula yerleşemeyen, özel okuldan devlet okuluna geçmek isteyen öğrenciler 17-21 Ağustos 2015, 24-28 Ağustos 2015, 31 Ağustos-4 Eylül 2015 tarihlerinde üç kez üçer tercih yaparak YEP (Yerleştirmeye Esas Puan) üstünlüğüne göre boş kontenjanlara yerleştirilecektir.

NAKİL İŞLEMLERİNE DİKKAT!

Şöyle ki;

• 13/9/2014 tarihinde Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği değiştirilmiş ve Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yönetmeliğin 38 inci maddesi “…ortaöğretim kurumları arasındaki nakil ve geçişler öğrencinin yerleştirmeye esas puanı dikkate alınarak açık kontenjan bulunması halinde puan üstünlüğüne göre yapılır…” şekline dönüştürülmüştür.

DÜŞÜK PUANLI ÖĞRENCİ, YÜKSEK  PUANLI OKULA GEÇEBİLİR...


Bu ne demektir?  A okuluna nakil için başvuru yapan öğrenciler arasında puan sıralaması yapılacak ve boş kontenjana göre sıralanan öğrencilerin kayıtları yapılacaktır. Örnek; Yerleştirme puanı 450 ve bir kontenjanı olan bir okula 250, 280, 300 puanlı üç öğrencinin başvurması halinde 300 puanlı öğrenci o okula yerleşecektir. Yani, geçtiğimiz yıl olduğu gibi çok düşük puanlı öğrencilerin çok yüksek puanlı okullara gitmesinin önü açılacak. Bu sorun geçtiğimiz yılda yaşanmış 356,88 puanlı Ankara Mehmet Akif Anadolu Lisesine 136,02 puanlı bir öğrenci girmiştir.

AKP TEŞKİLATLARI KONTENJAN TAKİP EDİYOR...

Bunun yanı sıra AKP ilçe teşkilatları tarafından üyelere mesaj atılmış, kontenjanların boş olduğu yüksek puanlı okullara çocuklarını nakil yöntemi ile geçirmeleri tavsiye edilmiş ve çok düşük puanlı çocukların çok yüksek puanlı okullara geçişi sağlanmıştı.

HÜKÜMET, MAHKEME KARARINA UYMADI

• Bu süreç içerisinde yönetmeliğin ilgili maddesi sendikalar tarafından mahkemeye taşınmış ve yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığının yayımladığı kılavuzun içeriğine bakıldığında, Mahkeme kararının tanınmayacağı görülecektir.

Yine BU YILKİ YERLEŞTİRME İŞLEMLERİNDE çok düşük puanlı öğrencilerin çok yüksek puanlı okullara NAKİL YOLUYLA gidebilecekleri görülmektedir.

ANALİZ | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "TEOG tercihlerinin anahtarı burada" hakkında Tweetler

    DİĞER EĞİTİM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete