MEB’deki tasfiyeye Danıştay ‘dur’ dedi

Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki yönetici kıyımına son verdi. Görevden alınan 8 bin müdür geri dönebilecek.
Danıştay, görevden alınan 8 bin 403 okul müdürünün görevine dönmesinin kapısını açtı. Türk Eğitim Sen tarafından, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali istemiyle açılan dava sonuçlandı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı o günlerde yaptığı açıklamada 16 bin 553 okul müdürü için puanlama yapıldığını, 8 bin 150’sinin başarılı olduğunu, 8 bin 403’ünün ise başarısızlık sebebiyle görevden alındığını bildirmişti.

MEB’DE BÜYÜK TASFİYE

Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl 14 Martta çıkardığı MEB kanunuyla Milli Eğitim Kadrosunda yandaş olmayan okul müdürlerini tasfiye için önemli bir adım atmıştı.

Bakanlık 4 yılını doldurmuş bütün okul müdürlerinin haziran ayından itibaren görev süresinin bittiğini duyurmuştu.

Buna göre görevlerine devam etmek isteyen okul müdürleri yeni bir değerlendirmeye tabi tutulacak bu değerlendirmeden geçerli puanı almaları halinde yeniden okul müdürlüğü görevini sürdürebileceklerdi.

Değerlendirme kriterleri ise oldukça ilginçti. Hiçbir yazılı sınava tabi tutulmayan okul müdürlerinin değerlendirmesinde en önemli kriter Milli eğitim şube müdürlerinin haklarında kullandıkları performans notlarıydı. Ancak bu noktada da değişikliğe gidildi.

OKULLAR YANDAŞA EMANET

Çıkarılan kanunla geçen sene haziran ayından itibaren performans notlarını verecek Milli Eğitim şube müdürleri değiştirildi. Haziranda yeni atanan şube müdürleri ağustos ayında, 4 yıldır o bölgede görev yapan okul müdürlerinin mesleki performanslarına not verdi.

Buna göre de değerlendirmeye giren 16 bin 553 okul müdüründen 8 bin 404’ü yani yarısı iki aylık şube müdürleri tarafından geçersiz not verilerek kadro dışı bırakıldı.

Okul müdürlüğü kadrosu boşalan 8 bin 403 okula büyük oranla yandaş sendikanın ‘olur’ verdiği isimler atandı. Müdür yardımcılığı kadroları ise bu müdürlerin seçtiği ve valiliğe önerdiği isimlerle dolduruldu. Türk Eğitim Sen ise bu uygulamayı Danıştay’a götürdü.

BEKLENEN KARAR GELDİ

Geçtiğimiz günlerde Danıştay’dan beklenen karar geldi. Danıştay okul müdürlüğü değerlendirmesi için ilgili Milli Eğitim Şube müdürlerinin o bölgede en az 6 ay çalışması gerektiğini belirterek yapılan değerlendirmelerin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Ayrıca okul müdürünün hiçbir belirli kriter olmadan istediği kişiyi müdür yardımcılığı için valiliğe önerebilmesinin önünü açan maddeyi de hukuka aykırı buldu. Buna göre geçen sene yapılmış atamaların hepsi iptal edilecek.

30 GÜN İÇİNDE UYGULANMASI GEREKİYOR

Türk Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Fatih Gümüş kararların uygulanmasının takipçisi olacaklarını belirterek ülke genelinde 8 bin 403, Bursa’da ise 286 okul müdürünün göreve dönmesi gerektiğini ifade etti.

Gümüş “Bakanlığın mahkeme kararını 30 gün içinde uygulaması gerekiyor. Bu müdürleri eski görev yerlerine iade etmesi gerekiyor” dedi.

Kaynak: Sümeyra Tansel / Taraf

    :

    :

    :

    :

    "MEB’deki tasfiyeye Danıştay ‘dur’ dedi" hakkında Tweetler

    DİĞER EĞİTİM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete