close

İsrail’den ‘cami’ hamlesi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'ihtiyacımız var' dediği İsrail, Kudüs'teki camilerin sesini kısmaya hazırlanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son dönemde dış politikadaki en önemli çıkışlarından biri İsrail oldu. Erdoğan, daha önce “terörist devlet” dediği İsrail konusunda fikrini değiştirdi, “İsrail’e ihtiyacımız var” açıklaması yaptı. Erdoğan’ın bu açıklaması, İsrail’den sadece saatler sonra gelen bir adım ile sınanmak üzere. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, sadece İsrail’deki Arapları değil, tüm Müslüman dünyayı karşısına almaya hazır olduğunun işaretini verdi. Netenyahu, Kudüs’teki camilerden gelen ezan seslerinin kısılacağını açıkladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun bu açıklaması, Cuma günü gerçekleşen terör saldırısından sonra geldi. Saldırının İsrailli bir Arap tarafından gerçekleştirildiği öne sürülmüştü. Bakanlar Kurulu’nu toplayan Netanyahu, Kudüs başta olmak üzere, tüm İsrail’teki camilerde “gürültü kirliliği yönetmeliğinin uygulanacağını” söyledi.

BASKI YAPIYORLAR

Camilerden gelen ezan seslerinin kısılmasını amaçlayan “gürültü kirliliği yönetmeliği”, İsrail’de 2011′den beri tartışma konusuydu. İsrailli aşırı milliyetçi kesimler yönetmeliğin uygulanması yönünde baskı yaparken, ılımlı kesim böyle bir adımın ülkedeki Arap nüfusun gerginliğini daha da arttıracağını savunuyor.

Yine Netenyahu tarafından çıkarılan “gürültü kirliliği yönetmeliği”, gerginliğin arttırılmaması için uygulanmıyordu. Ancak Cuma günü gerçekleşen saldırının ardında bir arapın olduğunun ortaya çıkması, milliyetçi söylemlere sık sık başvuran Netenyahu’nun, İsrail’deki Müslüman nüfusa yönelik baskıyı arttırmasının önünü açtı.

Netanyahu, Bakanlar Kurulu’nda yaptığı konuşmada, sadece “gürültü yönetmeliğinin” değil, inşaat yönetmelikleri ile “Camilerden kaynaklanan kışkırtmacılığa” karşı da adım atacağını söyledi. Netanyahu, sosyal medyaya da kısıtlamalar getirilebileceğinin işaretini verdi.

Kaynak: sozcu.com.tr / Zeynep Gürcanlı

    :

    :

    :

    :

    "İsrail’den ‘cami’ hamlesi!" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete