Füze ihalesinin iptali Çin medyasında

Çin medyası, sözleşmenin iptal edildiğini duyurdu.
Türkiye'nin hava savunma füze sistemi alımına ilişkin olarak Çinli şirketle yürüttüğü müzakereleri bitirip ihaleyi iptal ettiği konusundaki haberler Çin basınında dolaylı yer buldu.

Çin devlet medyası, uluslararası haber kuruluşlarına dayanarak Türkiye'nin Hongqi-9 alımına ilişkin olarak Çin'le imzaladığı milyarlarca dolarlık sözleşmeyi iptal ettiğini bildirdi.

Türkiye'nin hava savunma sistemini kendi imkanlarıyla geliştirmek istediğini belirten Sina, Sohu ve QQ gibi ana haber portalları, Türk savunma sanayi yetkililerinin silah ihraç firması CPMIEC ile uzun süredir müzakere yürüttüğünü belirtti.

HUANQIU: TÜRKİYE KARAR ALAMADI, ÇİN ŞİRKETİ TEKNOLOJİ TRANSFERİNİ REDDETTİ

Çin Komünist Partisi basın organları arasında yer alan dış politika gazetesi Huanqiu ise internet sitesinden "Türkiye Çin füzesi sözleşmesini iptal etti" başlığıyla duyurduğu haberinde, "Türk hükümetinin söz konusu iptal kararını, aralarında Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in de yer aldığı liderlerin Türkiye'deki G20 zirvesine katıldığı sırada duyurduğuna" dikkat çekti.

"Türk hükümetinin NATO baskısı altında uzun süre nihai kararı alamadığını, Çin şirketinin ise kritik teknoloji transferini reddettiğini" belirten Huanqiu, bu unsurların "çift taraflı sözleşmenin hayata geçirilmesindeki en büyük engeller" olduğunu yazdı.

Gazete ayrıca, Suriye'de iç savaşın sürdüğü bir ortamda Türk ordusunun hava savunma sistemi donanımına sahip olmadığına, Türkiye topraklarının NATO müttefikleri tarafından sağlanan Patriot sistemleri tarafından korunduğuna işaret etti.

Kaynak: DHA

    :

    :

    :

    :

    "Füze ihalesinin iptali Çin medyasında" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete