TBMM'nin 27. Başkanı İsmail Kahraman oldu

TBMM'nin 27. Başkanını seçmek için oylama yapıldı.
TBMM başkanlık seçimi için ilk tur oylaması sonuçlandı. Oylamaya 525 üye katıldı. Birinci ttur sonuçlarına göre AKP’li İsmail Kahraman 316, CHP’li Gülsün Bilgehan 127, MHP’li Yusuf Halaçoğlu 41, HDP’li Dengir Mir Mehmet Fırat 41 oy aldı. Boş ve geçersiz oy kullanılmazken oylamada ikinci tura geçildi.

Meclis başkanlığı için ikinci tur sonuçları belli oldu. AKP’li İsmail Kahraman 318, CHP’li Gülsün Bilgehan 126, MHP’li Yusuf Halaçoğlu 39, HDP’li Dengir Mir Mehmet Fırat 40 oy aldı. Boş ve geçersiz oy kullanılmadı. Oylamada üçüncü tura geçildi.

Üçüncü turda 316 oyla salt çoğunluğu ulaşan AKP'li İsmail Kahraman yeni Meclis Başkanı seçildi.

Yemini geçersiz sayılan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana yine yemin etmedi. Meclis Başkanı seçimi için toplanan Genel Kurula ise HDP’li vekillerin Nusaybin protestosu damgasını vurdu.

GENEL KURUL SALONUNA İLK GELEN LİDER KILIÇDAROĞLU OLDU

Meclis genel kurul salonuna ilk gelen genel başkan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Ardından MHP lideri Devlet Bahçeli geldi.

Genel Kurul açıldıktan sonra salona giren Başbakan Ahmet Davutoğlu da AKP sıralarına oturdu.

HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Genel Kurula katılmadı.

KAHRAMAN, BİLGEHAN, FIRAT, HALAÇOĞLU YARIŞIYOR

Genel Kurul, Geçici Başkan Deniz Baykal’ın başkanlığında saat 15.00'te toplandı.

BALUKEN İTİRAZ ETTİ

Genel Kurula HDP’li vekillerin Nusaybin protestosu damgasını vurdu. HDP’li vekiller ellerindeki fotoğraf ve dövizlerle Nusaybin’de yaşananları protesto etti.

Genel Kurul’un açılmasının ardından HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Nusaybin’de onuncu günü aşan sokağa çıkma yasağı uygulaması var. Yüksekova’da bir sokağa çıkma yasağı adı altında darbe zihniyeti ile karşı karşıyayız” dedi.

Baluken’in konuşması AKP'li milletvekillerinin salona giren Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu alkışlaması ile bir süre kesildi.

YEMİNDE DEĞİL AÇLIK GREVİNDE

Baluken, “Nusaybin’de bulunan 4 vekil arkadaşımız açlık grevinde bulunuyor. İki vekil arkadaşımız ilk gün sokağa çıkma yasağı uygulamasından dolayı Genel Kurula gelip yemin edemediler. Yani Yüksekova’da, Cizre’de, Nusaybin’deki bu darbe uygulamalarından dolayı onlarca vekilimiz sivil katliam girişimlerine karşı kendi bedenini canlı kalkan yapmak üzere orada halkın yanında bulunuyorlar ve bugünkü oylamaya da katılamayacaklar. Tüm milletvekillerinin Genel Kurul’daki oylamaya katılımını sağlayacak bir tutumu açığa çıkarmamız için bir tartışma yürütüp karar vermeniz gerekiyor” diye konuştu.

Deniz Baykal da, TBMM gündemi çerçevesinde her konunun nasıl gündem konusu olabileceğinin İçtüzük’e göre düzenlendiğini belirterek, “O nedenle şu aşamada yapabileceğimiz herhangi bir şey yoktur” açıklamasını yaptı.

Baykal gündemi ve İçtüzüğü uyguladığını söyledi.

Baykal’ın açıklamasını AKP'li vekiller alkışladı.

Genel Kurul Salonu’ndan da HDP’li vekillerin “Katliam var” sesleri yükseldi.

AKP'Lİ ÜNAL TEPKİ GÖSTERDİ

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal da, “Burada bir milletvekilinin kamu düzenini sağlamakla görevli ve orada açılan hendekler ve mayınlarla ilgili orada yaşayan vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamaya çalışan emniyet mensuplarına katliam ifadesini kullanmasını kınıyoruz” dedi.

TANSİYON YÜKSELDİ

Genel Kurul kısa bir gerginlik yaşandı.

Geçici başkan Baykal da, “Gündeme alınmamış bir konuyla ilgili fiili durum yaratarak bir tartışmanın içine girmenin uygun olmadığını düşünüyorum. Gündemimizi uygulamaya geçiyorum” diye konuştu.

AND İÇMEYEN VEKİLLER KÜRSÜYE DAVET EDİLDİ

TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, Genel Kurul’un başında ant içememiş olan milletvekillerini ant içmek üzere kürsüye davet etti.

Geçen birleşimde and içmemiş milletvekillerinin isimleri okundu.

ZANA YEMİN ETMEDİ

Meclis’in açılışına yemin krizi damgasını vurmuş ve HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın yemini geçersiz sayılmıştı.

Adı okunan Leyla Zana yemin etmek için kürsüye gelmedi. Zana'nın yemin için kürsüye çağrılması HDP sıralarında tepkiyle karşılandı.

ZEYDAN YEMİN ETTİ

HDP Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan ise yemin etti.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NIN İKİ TEZKERESİ OKUNDU

Geçici Bakanlar Kurulu’nun yeni hükümet kuruluncaya kadar devamına ilişkin ve Bakanlar Kurulu’nun yeniden kurulması için görevlendirilmeye ilişkin iki Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okundu ancak HDP buna itiraz etti. HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Seçim hükümetinin ne şartlar altında görev yapabileceği anayasamızda çok sarihtir. Kabine böyle bir görevlendirmeye tabi tutulamaz. Bu tezkereyi Cumhurbaşkanlığına iade etmeniz gerekiyor” dedi. Deniz Baykal ise “Anayasa aykırılık iddiasının intikal ettirileceği merci bellidir. Yeni hükümet kuruluncaya kadar eskisinin göreve devam etmesi köklü bir parlamento geleneğidir. Gündemimiz var. Gündemimizi uyguluyoruz. O bakımdan yapacak bir şey yok” diye konuştu.

Kabul edilen Danışma Kurulu’nun önerisiyle Genel Kurul TBMM Başkanı seçilinceye kadar çalışmalarına devam edecek.

-DÖRT ADAY YARIŞIYOR

Meclis Başkanı seçiminde AKP’nin adayı İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, CHP’nin adayı Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, HDP’nin adayı Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, MHP’nin adayı Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu yarışıyor.

BİRİNCİ TUR OYLAMA YAPILDI

Başkan seçimi gizli oyla yapılıyor. Genel Kurul’da Meclis Başkanı seçiminde birinci tur oylama yapıldı. Birinci oylamada Meclis Başkanı seçilebilmesi için gereken 367 oy hiçbir aday tarafından alınamadı.

Birinci tur oylamaya 525 milletvekili katıldı.

Birinci tur oylamada AKP’nin adayı İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 316, CHP’nin adayı Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan 127, HDP’nin adayı Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 41, MHP’nin adayı Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 41 oy aldı.

2. tur oylamaya geçildi.

İKİNCİ TUR OYLAMA SONUÇLANDI

TBMM Başkanlık seçiminde ikinci turda da hiçbir aday yeterli çoğunluğa ulaşamadı. Meclis başkanlığı için ikinci tur sonuçları belli oldu. AKP'li İsmail Kahraman 318, CHP'li Gülsün Bilgehan 126, MHP'li Yusuf Halaçoğlu 39, HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat 40 oy aldı. Boş ve geçersiz oy kullanılmadı.

Oylamada üçüncü tura geçildi.

ÜÇÜNCÜ TURDA AKP'Lİ KAHRAMAN...

Üçüncü turda 316 oyla salt çoğunluğu ulaşan AKP'li İsmail Kahraman yeni Meclis Başkanı seçildi.

    :

    :

    :

    :

    "TBMM'nin 27. Başkanı İsmail Kahraman oldu" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete