Erdoğan’ın 1 milyar dolarlık servetinin gizemi

Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde 1 milyar dolarlık servet biriktirdiğine dair iddia sonrası başlatılan incelemeye ilişkin en kapsamlı haber, ‘havuz medyası’ olarak bilinen grupta yer alan Sabah’ın arşivindeki yerini koruyor.
"KOÇ'UN BU SORUYU SORMASI ÇOK NORMAL"

Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Rahmi Koç tarafından yıllar önce dile getirilen bu iddiaya ilişkin Sabah’ın 6 Ağustos 2001 tarihli ‘1 milyar $’ın sırrı’ başlıklı haberinde,“Erdoğan’ın herkesçe bilinen özgeçmişinde ticari bir faaliyetten eser yok. Ama ortaya atılan iddiaya göre serveti tam 1 milyar dolar… Öte yanda Türkiye’nin en büyük grubunun başkanı Rahmi Koç. Onun serveti ise 2.5 milyar dolar. Çelişki o kadar büyük ki… O nedenle Rahmi Koç’un hayret ederek bu soruyu sorması çok doğal…” deniliyor.

ERDOĞAN'IN İLK SERVET BEYANI 'HAYLİ MÜTEVAZİ'

Haberin devamında Erdoğan’ın belediye başkanlığına aday olunca yaptığı servet beyanına yer verilirken, dökümün ‘hayli mütevazı’olduğuna dikkat çekiliyor:  “Kasımpaşa’da bir daire, Maltepe’de bir kooperatif hissesi. Bolluca’da (Gaziosmanpaşa) 346 metrekare arsa, Burak Gıda ve Ticaret Limited Şirketi’nde yüzde 10 hisse.”

"HAYATINIZ ZOR KAZANAN BİRİYDİ"

Haberde, Erdoğan’ı gençlik yıllarından beri tanıyan, RP ve FP’de yöneticilik yapmış ‘dava arkadaşları’nın verdiği bilgiler şöyle aktarılıyor: Tayyip Bey 1984 yılında bir sucuk fabrikasında pazarlama elemanı olarak çalışıyordu. Daha sonra bir başka sucuk firmasına geçti. Bu arada 1990’lı yıllardan sonra profesyonel olarak Refah Partisi’nde çalıştı ve yöneticilik yaptı. Bu dönemde hayatını partiden aldığı ücretle sürdürdü.

Kasımpaşa’da babasına ait 2 odalı sobalı bir evde otururdu. Ailesinden kalma önemli bir miras veya malvarlığı da yoktu. Belediye başkanı olmadan evvel hayatını zor kazanan biriydi. Özel kesimde üst düzey yöneticiliği yoktu. Herhangi bir işletmesi ve ticarethanesi de yoktu.”


GİZLİ KASALAR KURULARAK PARALAR BİRİKTİRİLDİĞİ

Belediye başkanı olmadan önce ‘hayatını zor kazanan’Erdoğan’ın servetiyle ilgili tartışmanın belediye başkanlığı dönemine odaklandığı belirtilen haber şöyle devam ediyor:

“Albayraklar, Kalyon Grubu gibi kapatılan Refah Partisi’ne yakın olduğu bilinen şirketler. Erdoğan’ın yakın dava arkadaşlarının anlattığı oldukça ilginç: ‘Belediye Başkanı olduğu dönemde, dönemin RP Adalar İlçe Başkanı’yla yemek şirketi kurdu. Daha sonra Kalyon Grubu’na, Albayraklar’a büyük işler verildi. Bu dönemde gizli kasalar kurularak paralar biriktirildiğini duyuyorduk. Kalyon İnşaat Kiptaş’ın 20 bin konutluk ihalelerini aldı.’“

GELECEĞİN BAŞBAKANINI HAZIRLAMAK İÇİN

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi Candan Eren’in İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer Fazilet Partili belediye başkanlıklarından Albayrak A.Ş’ye verilen ihalelere ilişkin iddialara dair hazırladığı ve kapatılan Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne gelen dosyada, söz konusu ihalelere ilişkin şu bilgiler paylaşılıyor: 

“Sıradan bir servis şirketiyken, Recep Tayyip Erdoğan döneminde 1998 yılında 641 milyarlık çöp toplama işi alan, daha sonra aynı işi, 1999 yılında 1 trilyon 222 milyar, 2000 yılında ise 1 trilyon 500 milyara alan Albayrak A.Ş’nin şirket yapısı da inceleniyor.

Raporun bir bölümünde Büyükşehir Belediyesi’nin 227 araçlık yeni personel taşımacılığı için hazırladığı şartnamede “İhaleye katılacak firmanın 3 bin kişilik taşıma gücüne sahip olması gerekir”ibaresinin bizzat Albayraklar için konulduğu belirtiliyor. İşte 313. Madde gereğince yargılanmaları istenen kişiler için yer alan iddia ‘Geleceğin Başbakanını hazırlamak ve cihat hazırlığı yapmak için nitelikli yollar kullanarak belediyenin parasını bu amaçlara yönlendirdikleri ve zimmete geçirdikleri…’“

“İşte Rahmi Koç’u hayretler içinde bırakan, ürünlerini dağıttığı Ülker Ailesi’ni bile geride bırakacak kadar büyük bir serveti olduğu iddia edilen Tayyip Erdoğan’ın ticari hayatı… Belediye Başkanlığı yaptığı döneme ilişkin incelemenin öyküsü” denilen haberde, bugünlerin sıkı Erdoğan muhalifi ve AKP’nin kurucularından Abdüllatif Şener’in “Rahmi bey bunu nereden biliyormuş. Rahmi Koç, Tayyip beyin muhasebe müdürü müymüş?” ifadesine de yer veriliyor.

Kaynak: Diken.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan’ın 1 milyar dolarlık servetinin gizemi" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete