AKP'de erken seçim paniği

Erdoğan’ın Türkiye’yi seçime götüreceğinin netleşmesi AKP’de sıkıntıya neden oldu.
AKP’nin ve Erdoğan’ın 7 Haziran seçimleri sonrası tek başına iktidarı kaybetmesi sonrası iktidarı diğer partilerle paylaşmak istememesi ve tek başına iktidar hesabıyla erken seçimin gündeme gelmesi AKP’de krize neden oldu. Yaşanan kriz nedeniyle Davutoğlu’nun zorlandığı, AKP ve CHP’ye yaptığı “birlikte erken seçim kararı alma ve birlikte seçim hükümeti kurma” çağrısının da parti içinde yaşanan krizden ve halktaki tepkinin büyümesinden kaynaklandığı ifade edildi.

GÖRÜŞ AYRILIKLARI ARTIYOR

Bu arada, AKP yönetimi ile TBMM grubu arasında görüş ayrılığı giderek artarken, TBMM grubunun koalisyon görüşmelerinde izlenen politikaların yanlış olduğu konusunda parti yönetimine sert eleştiriler yönelttiği öğrenildi. 2 dönemdir TBMM’de bulunan bir AKP milletvekili partide sıkıntının büyüdüğünü belirterek, “Şu anda bir oylama yapılsa 258 kişilik TBMM grubunun 258’i de erken seçime karşı çıkar. Ama herkes dayatmaya boyun eğdi” dedi.

‘YÜZDE 40’IN ALTINDAYIZ’

AKP’de gerilimin yükselmesinin bir başka nedeni de oylardaki düşüş. Tek başına iktidar için erken seçimi gündeme getirdiklerini, ancak hesabın tutacağını gösteren bir gelişme yaşanmadığını kaydeden bir MKYK üyesi AKP’de yaşananları şöyle anlattı: “Hata üzerine hata yapıyoruz. Koalisyon görüşmelerinde izlediğimiz yöntem yanlış oldu. Halk süreci ‘AKP zaman doldurdu’ şeklinde değerlendiriyor. Açılım nedeniyle bize oy vermeyen seçmen PKK’ya müdahale sonrası bize yöneldi. Ama sonra ‘Türkiye açılımın sonucu bu hale geldi. Sorumlu AKP’ propagandası etkili oldu. Şu anda şehitlerin faturası da bize çıkmaya başladı. Nitekim son yaptırdığımız anketlerin genel sonucuna göre oyumuz yüzde 40’ın altında. Oyumuz yüksek desek de kimse inanmıyor. 7 Haziran’da 47-48 oyumuz var dedik, yüzde 41’e ulaşamadık. Güven kalmadı. Bu durum parti içinde de sıkıntıya neden oluyor. Son sıralardan milletvekili seçilen arkadaşlarda tereddüt başladı. Seçilememe kaygısı giderek büyüyor. Buna panik demek bile mümkün. Daha şimdiden ‘bu seçim nereden çıktı’ serzenişleri başladı. Parti 7 Haziran’da inişe geçmişti. Bu iniş erken seçimde de devam ederse partinin parçalanması kaçınılmaz hale gelir.”

KONGREDE TASFİYE RÜZGARI

Partideki bir başka sıkıntı da 12 Eylül’de yapılacak AKP kongresi... Erdoğan’ın kongrede yeni bir tasfiye yapacağına ve MKYK’yı tamamen kontrol altına almak isteyeceğine inanılıyor. Seçim öncesi yaşanacak bu durumun partide bölünme yaratabileceğinden ve seçim sonuçlarını olumsuz etkileyeceğinden endişe ediliyor.

‘ERDOĞAN’LA KONUŞULAMIYOR’

Partide yaşananlardan Erdoğan sorumlu tutuluyor. Ancak Erdoğan’a bunu söyleyebilen yok. Erdoğan döneminde başbakanlıkta Erdoğan’la birlikte çalışan bir bürokrat bu konuda Aydınlık’a şu bilgileri verdi: “Şu anda AKP’de en çok tartışılan kişi Tayyip Erdoğan. 17-25 Aralık’ta ortaya çıkan suçüstü durumu konuşuluyor. Erdoğan’ın bu olaydan sonra kontrolü kaybettiği düşünülüyor. Koalisyon kurulmasını da, kendisine karşı komplo kurulacağı endişesiyle kabul etmediği ifade ediliyor. Herkes işlerin kötü gittiğine inanıyor. ‘Erken seçin AKP için felakete yol açabilir’ deniliyor. Ama Erdoğan’a bunları anlatabilecek kimse yok. Erdoğan duymak istemediğini söyleyenleri çizdiği için herkes kaçıyor ya da kapalı kapılar arkasında tam tersini söylüyor.”

Kaynak: Aydınlık

    :

    :

    :

    :

    "AKP'de erken seçim paniği" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete