​'AKP bu utançtan sıyrılmayı planlıyor'

CHP'li Toprak, "2016 Küresel İnsan Ticareti Raporu’nda, 14 yıldır AKP yönetimindeki Türkiye, utanç listesinde yer alıyor" açıklamasında bulundu.
CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, “ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıkladığı 2016 Küresel İnsan Ticareti Raporu’nda, 14 yıldır AKP yönetimindeki Türkiye, utanç listesinde yer alıyor. Şimdi bu utancı yasallaştırmak için vatandaşlık vaat ediliyor” açıklamasında bulundu.

Toprak, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıkladığı 2016 Küresel İnsan Ticareti Raporu’nun Türkiye ile ilgili olarak, vahim tespitler içerdiğini belirtti. Toprak, raporda, 14 yıldır AKP iktidarındaki Türkiye’nin, fuhuş ticaretinin, zorla çalıştırılan, insanlık dışı muameleye maruz kalan kadın, erkek ve çocuklar için destinasyon noktası, transit ülkesi ve kara listedeki diğer ülkelere göre, daha az düzeyde de olsa kaynak ülkesi olduğu belirtildiğini aktardı. Polisin ve resmi yetkililerin, insan ticaretini hafife aldıklarının, şebekelerin üzerine gitmediklerinin vurgulandığı raporda, Türkiye’nin insan ticaretini engellemede asgari standartları dahi karşılanmadığının, son dönemde bazı adımlar atmaya başlandığının ifade edildiğini belirten Toprak, şöyle devam etti:

“AKP BU UTANÇTAN SIYRILMAYI PLANLIYOR”

“Ülkemiz açısından yüz kızartıcı ve utanç verici bu tespitlerle ilgili olarak, sadece son bir yılda 1 milyon Suriyeli ve 100 bin Iraklının Türkiye’ye geldiği, binlerce mülteci çocuğun sokaklarda dilencilik yaptığı, erkeklerin ve kadınların kölelik düzeyinde ücretlerle, atölyelerde, ağır işlerde, tarlalarda çalıştırıldıkları, bazılarının zorla çalıştırmaya maruz kaldıkları belirtiliyor. Suriyeli ve diğer yabancı uyruklu kadınlar ve genç kızlar içinse daha ağır tespitlere yer verilirken, kadınların radikal İslamcı örgütlerde dahil olmak üzere, gelir sağlamak için fuhuş şebekelerine satıldıkları, barlarda, diskolarda, evlerde, para karşılığı fuhuş yapmaya zorlandıkları dile getiriliyor. AKP hükümetinin, 2009 yılından bu yana insan ticareti ile mücadele eylem planını yenileyip, güncellemediği, bunun da istismarları kolaylaştırıp, yaygınlaştırdığı vurgulanıyor. Bizzat ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından kamuoyuna açıklanan İnsan Ticareti Raporu ile AKP, ülkemizi küresel çapta fuhuş şebekelerinin, insan tacirlerinin, köle gibi çalıştırılan insanların, transit ve kaynak ülkesi, toplanma ve dağıtım merkezi konumuna getirmiş bulunuyor. Şimdi bu insanları vatandaş yapıp, bu utançtan sıyrılmayı planlıyor.”

“VATANDAŞLIK VERİLMESİYLE MİLYONLARCA YENİ SIĞINMACININ TÜRKİYE KAPILARINA DAYANMASI TEŞVİK EDİLECEK”

Erdoğan Toprak, Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nin (HÜGO) yaptığı araştırmada, beş yıldan bu yana hükümetin, Suriyelilerin evlerine geri döneceği yaklaşımıyla, bir eğitim ve entegrasyon politikasını gündemine almadığını, bunun tehlikeleri konusunda hükümetin uyarıldığını kaydederek şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye'ye, 1923'den 2011'e kadar, toplamda 1,8 milyon mülteci geldi. Ancak bunların hemen hepsi Türk soylu, Türkçe bilen insanlardı. İş, meslek sahibi, nispeten iyi eğitimlilerdi. Hükümet, son olarak Rusya’nın Kırım’ı ilhakı sonrasında, Ukrayna’dan getirilen Ahıska Türklerini, Erzurum, Erzincan, civarına yerleştirdi. Oysa yurttaşlık verilmesi planlanan Suriyelilere baktığımızda, durum çok farklı… HÜGO araştırmasına göre, büyük bölümü Türkçe bilmiyor. Cumhurbaşkanının yüksek kalibreli demesine karşılık, gerçek böyle değil. Eğitim seviyeleri oldukça düşük. Yüzde 45'in üzerindeki Suriyeli okur-yazar bile değil. Çocukların önemli kısmı, beş yıldır, okula gitmiyor. Mesleği, işi olduğunu söyleyenlerin oranı, sadece yüzde 3,9 düzeyinde. Hükümet bir yandan yatırım, teşvik paketi açıklıyor, yüksek teknolojili yatırımlara, proje bazında teşvik verileceğini ilan ediyor. Diğer yanda, ülkemizin en büyük ihtiyacı olan nitelikli iş gücü yerine, yüzde 97’si eğitimsiz, niteliksiz, milyonlarca mülteci, işgücü piyasasına girme imkânına kavuşacak. Etnik, mezhepsel, sorunların ağırlaşması dışında, böyle bir durum, çalışma barışını, iş yaşamını, ülke ekonomisini, köklü sorunlarla karşı karşıya bırakacak. Ayrıca, 3 milyon Suriyeliye vatandaşlık verilmesiyle, Suriye başta olmak üzere, Irak ve diğer çevre ülkelerden, milyonlarca yeni sığınmacının, Türkiye kapılarına dayanması teşvik edilecek. Bunun en kritik sonuçlarından birisi ise, vize muafiyeti pazarlığı yürütülen AB’nin, Türk Pasaportlulara, vizeyi daha da zorlaştırması, kapılarını daha sıkı kapatması olacak.”

Kaynak: ANKA

    :

    :

    :

    :

    "​'AKP bu utançtan sıyrılmayı planlıyor'" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete