Nato döşedi, İsrailliler söküp para kazanacak!

Nato 615 bin mayını döşeyip 10 bin insanımızı öldürdü, şimdi israilliler söküp para kazanırken, diğer taraftan da arz-ı mevud hayali için önemli bir zemin daha oluşturulmuş olacak...
NATO MAYINLADI, İSRAİL Mİ YERLEŞECEK?

Son 55 yıldır başımıza bela olan Güney sınırımızdaki NATO’nun mayınları için Türkiye yeniden hareketlendi. Hatay-Kilis-Gaziantep-Şanlıurfa-Mardin-Şırnak illerini kapsayan 600 kilometrelik Suriye sınırı boyunca NATO İkmal ve Bakım Ajansı (NAMSA) tarafından döşenmiş 615 bin adet mayınları temizlemek için Milli Mayın Faaliyet Merkezi kuruluyor. Bakan İsmet Yılmaz ise şu anda toprağa döşeli 975 bin mayın olduğu açıklamıştı.

ESKİ ŞÜPHELER TEKRAR ALEVLENDİ

milligazete'nin haberine göre, Milli Savunma Komisyonu’nda muhalefetin; tasarının mayın temizleme ihalesi ile ilgili 9. Maddesi’ne, “İhale milli menfaatleri koruyacak şekilde, saydam ve açık olarak yapılır” ve “Temizlenen araziler bölge köylüleri tarafından kullanılır” önergelerini reddeden Hükümet’in tavrı, eski şüpheleri alevlendirdi. Hayali Arz-ı Mevud içinde saydıkları Suriye sınırımızdaki mayın temizleme işiyle bölge topraklarına İsrailli firmalar yeniden mi talip? Hükümet, baskılara boyun mu eğecek? Önce döşeyip para kazanmışlardı, şimdi temizleterek mi para kazandıracağız? 

MİLLİ MAYIN FAALİYET MERKEZİ NE YAPACAK?

Tasarıyla Bakanlar Kurulu kararı ile görevlendirilmesi halinde yurtdışında  da olmak üzere Türkiye sınırları dâhilinde gerçekleştirilecek insani amaçlı mayın veya patlamamış mühimmat temizliğine yönelik Milli Mayın Merkezi kurulacak. Merkez, mayın veya patlamamış mühimmat tehdidini ortadan kaldırmak amacıyla, ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yaparak, milli politika, strateji, öncelikler ve iş planlarını içeren milli mayın faaliyet planını oluşturacak ve Bakanlar Kurulu’nun onayına sunacak.

Muhalefetin, ihalelere ve milli kullanıma yönelik önergelerinin reddedilmesi ise İsrailli firma endişelerini yeniden gündeme taşıdı. Acaba, merkez faaliyete geçtikten sonra, Güneydoğu’da, Suriye sınırında adeta bir tampon bölge oluşturacak mayın temizleme işini, bu konuda büyük baskı uygulayan İsrailli firmalar mı alacak?

MOROĞLU: MAYINDA İSRAİL ENDİŞEMİZ SÜRÜYOR

Millî Gazete’ye konuşan Milli Savunma Komisyonu Üyesi Mustafa Moroğlu, 2009 yılında da mayın temizleme işinin İsrailli firmaya 49 yıllığına verilmesine muhalefet edip engellediklerini belirterek, “Hem ihalenin şeffaf yapılması, hem de arazilerin bölgedeki topraksız köylüler tarafından kullanılması gibi iki önerimizi de komisyonda Hükümet kanadı destek yerine reddedince ister istemez biz de, ‘Acaba bu mayın temizleme ve ardından bu toprakları kullanma işi İsraillilere, yabancılara mı verilecek” endişesini taşıyoruz’  diye konuştu.

Son 55 yıldır başımıza bela olan güney sınırımızdaki NATO’nun mayınları için Türkiye yeniden hareketlendi. Hatay-Kilis-Gaziantep-Şanlıurfa-Mardin-Şırnak illerini kapsayan 600 kilometrelik Suriye sınırı boyunca NATO İkmal ve Bakım Ajansı NAMSA tarafından döşenmiş 615 bin adet mayınları temizlemek için Milli Mayın Faaliyet Merkezi kuruluyor. Bakan İsmet Yılmaz ise şu anda toprağa döşeli 975 bin mayın olduğu açıklamıştı.

Bedelli askerlik tartışmalarının gölgesinde kalan ancak Milli Gazete’nin yakın takibe aldığı 109 maddelik Tasarı TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda itirazlar arasında kabul edildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan “Milli Mayın Faliyet Merkezi Kurulmasına İlişkin” Kanun tasarısı Genel Kurula inmeye hazırlanıyor. 

MİLLİ MAYIN MERKEZİ NE İŞ YAPACAK?

Tasarısı ile Bakanlar Kurulu kararı ile görevlendirilmesi halinde yurtdışında  da olmak üzere Türkiye sınırları dahilinde gerçekleştirilecek insani amaçlı mayın veya patlamamış mühimmat temizliğine yönelik Milli Mayın Merkezi kurulacak. Merkez, mayın veya patlamamış mühimmat tehdidini ortadan kaldırmak amacıyla, ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yaparak, milli politika, strateji, öncelikler ve iş planlarını içeren milli mayın faaliyet planını oluşturacak ve Bakanlar Kurulu’nun onayına sunacak.

50 YILDA 30 BİN KURBAN!

Böylece ABD ve NATO, hem Türkiye’nin güney komşularıyla dostluğunu mayınlamış oldu, hem de çok kıymetli arazilerimizi 50 yıl boyunca tarıma kapatmış oldu. Dahası, resmi olmayan verilere göre mayınlı arazilerde Türkiye-Suriye geçişi yapmak isteyen 10 bin kişi hayatını kaybetti, 20 bin kişi de sakat kaldı. İşte şimdi NATO ve Batı İttifakı, “Bu mayınları temizleyin!” diyor. Üstelik de bu mayınları NAMSA’nın gösterdiği şirketlere temizletin diyor. Mayın temizleme işi ise bir hayli pahalı. Bu alanda da tekeli İsrailli şirketler tutuyor. Tabi söz konusu olan, Siyonizmin sözde Arz-ı Mev’ud sınırları içindeki Güneydoğu’muz olunca, İsrailli firmaların iştahı daha bir kabarıyor. AKP Hükümetleri döneminde ise mayın temizleme konusu sürekli gündeme geldi. En son 2009 yılında “Mayın temizleme işini 5 yılda yapıp, 44 yıllığına da o toprakları kullanma hakkı” ile İsrailli firmalara verilmesi tartışmaları kamuoyunun şiddetli tepkisini çekince, konu rafa kaldırıldı. Ta ki Yeniden Milli Mayın Merkezi kurulması Kanununa kadar. Geçtiğimiz günlerde Meclis Milli Savunma Komisyonu’nda konu görüşüldü ve 109 maddelik tasarı kabul edildi.  Muhalefetin, ihalelere ve milli kullanıma yönelik önergelerinin reddedilmesi ise İsrailli firma endişelerini yeniden gündeme taşıdı. Acaba, Merkez faaliyete geçtikten sonra, Güneydoğu’da, Suriye sınırında adeta bir tampon bölge oluşturacak mayın temizleme işini, bu konuda büyük baskı uygulayan İsrailli firmalar mı alacak?

MAYIN İŞİYLE KOÇ DA İLGİLENMİŞTİ...

MSB Eski Bakanı Vecdi Gönül zamanında mayın temizleme işiyle ilgili İsrailli firmaların büyük baskı yaptığı, İsrailli firma çok tepki çekeceği için yabancı bir ortakla birlikte Koç Grubu da yapılacak ihaleye girmeye çalışmıştı. Dönemin bakanının arzusunun da bu yönde olduğu biliniyor.

'KOMŞUDAN TEHDİT VAR' DEYİP MAYN DÖŞEDİLER!

Türkiye, 12 Mart 2003’te imzaladığı Ottowa sözleşmesi gereği, sınırlarındaki anti-personel mayınları 10 yıl içinde temizlemek zorundaydı. Bugüne kadar yapılamayan bu iş için şimdi Türkiye, 2022 yılına kadar bu mayınları temizlemek istiyor. Peki, bu mayınları kim ne zaman döşeyip ülkenin başına bela etti? Türkiye 1952 yılında NATO’ya üye olunca, üç yıl sonra Türkiye’nin sınırlarını bizzat NATO mayınladı. Mayınlar, Menderes hükümetinin kararıyla 1955-1959 yılları arasında NATO İkmal ve Bakım Ajansı NAMSA tarafından döşendi. Şimdi nasıl ki “Batılı Müttefiklerimiz!” Suriye’den, IŞİD’den, Irak’tan, PKK’dan, İran’dan gelecek tehditler var. Patriot yerleştirin. İncirlik’i kullandırın!” diyorsa, o zaman da Menderes döneminde NATO, daha 1946 yılında bağımsızlığını kazanan Suriye’den, güneyden gelecek bir saldırı hayali dayatarak,  Suriye sınırını mayınladı. Hem de 615 bin adet! Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise, Meclis Milli Savunma Komisyonu’nda yaptığı açıklamada bugün itibariyle toprağa döşeli mayınlardan 28 bin 309’nunun TSK tarafından temizlendiğini, şu anda ülkede toprağa döşeli 975 bin 674 mayın bulunduğunu belirtti.


    :

    :

    :

    :

    "Nato döşedi, İsrailliler söküp para kazanacak!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ